Η βάση Ακρωτηρίου ορμητήριο των βρετανικών επιθέσεων

Φωτογραφία που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας και δείχνει ένα ζεύγος πολεμικών αεροσκαφών τύπου Tornado την ώρα που ετοιμάζονται για την απογείωσή τους από τη βάση Ακρωτηρίου για να πλήξουν στόχους στη Συρία (Cpl L Matthews/MoD via AP).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Oρμητήριο των βρετανικών επιθέσεων κατά των χημικών εργοστασίων του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, αποτέλεσε η στρατιωτική και αεροπορική βάση Ακρωτηρίου, μερικά χιλιόμετρα από τη Λεμεσό.

Ειδικότερα, από την Κύπρο δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado που απογειώθηκαν στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Κύπρου) από τη βάση Ακρωτηρίου έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow εγκατάσταση που συνδέεται με χημικά όπλα 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χομς. Τα τέσσερα Tornado επέστρεψαν ασφαλή στο Ακρωτήρι, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας κήρυξε την επιχείρηση «επιτυχημένη».

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το «χτύπημα ακριβείας» έγινε σε πρώην πυραυλική βάση της Συρίας, όπου το συριακό καθεστώς αποθήκευε συστατικά στοιχεία παρασκευής χημικών όπλων. Πρόκειται για ένα από τους τρεις στόχους που επλήγησαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι αφορούν εγκαταστάσεις που συνδέονται με την παρασκευή χημικών όπλων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είχε προηγηθεί εκτενής επιστημονική μελέτη ώστε η επίθεση να μην προκαλέσει τη μόλυνση της ευρύτερης περιοχής. Η εγκατάσταση που έπληξαν οι Βρετανοί ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον χαρακτήρισε την επιχείρηση «νόμιμη και ανάλογη της κατάστασης» χρήση στρατιωτικής δύναμης, η οποία «στόχευε συγκεκριμένα στην υποβάθμιση της ικανότητας του καθεστώτος Άσαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα».

Νωρίτερα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με δήλωσή της μέσω Twitter είχε ανακοινώσει πως είχε δώσει εντολή για στρατιωτικό πλήγμα κατά του συριακού καθεστώτος από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Παραπέμποντας στο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από τον Πρόεδρο Άσαντ, η κα Μέι είπε ότι έπρεπε να μπει τέλος στο επίμονο μοτίβο συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος. «Όχι μόνο για να προστατεύσουμε τους αθώους πολίτες στη Συρία από τους τρομερούς θανάτους και τραυματισμούς που προκαλούνται από τα χημικά όπλα, αλλά επίσης επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διάβρωση της διεθνούς νόρμας που προλαμβάνει τη χρήση τέτοιων όπλων».

Ανταποκριτές Βρετανικών ΜΜΕ βρέθηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου στην είσοδο της αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι και με ζωντανές συνδέσεις κάλυψαν τις επιχειρήσεις.

Επικοινωνία Μέϊ-Αναστασιάδη

Μετά το τέλος των επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος Ασαντ, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέϊ επικοινώνησε τηλεφωνικώς για να ενημερώσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Γραπτή δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, αναφέρει ότι «βασικός σκοπός, εκτός της ενημέρωσης προς τον Πρόεδρο για το θέμα της αεροπορικής επιχείρησης στη Συρία, ήταν να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα οποιουδήποτε κινδύνου για την Κύπρο και ότι πρέπει να αισθανόμαστε ασφάλεια».

«Κατά τη συνομιλία τους – αναφέρει η δήλωση –  η Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την αυγινή αεροπορική επιχείρηση και για τους στόχους, διευκρινίζοντας ότι ο σκοπός της επιχείρησης ήταν να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη χρήση χημικών όπλων. Συγκεκριμένα, η κα Μέι εξήγησε ότι έγινε περιορισμένη μόνο χρήση των Βρετανικών Βάσεων. Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο Κυπριακό, ενημερώνοντας τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό για τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς» ανέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος και σε δηλώσεις του σημείωσε πως η Κύπρος δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτή την επιχείρηση και στο νησί «επικρατούν συνθήκες πλήρους ασφάλειας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *