Η Βουλή ενέκρινε τις παρακολουθήσεις – Ο Τραμπ «μπέρδεψε» την κατάσταση

Πηγή: ΑΡ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά από ένα πρωινό, κατά το οποίο «tweets» του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ «μπέρδεψαν» την κατάσταση σχετικά, η Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρασε το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί εκ νέου στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να υποκλέπτουν επικοινωνίες στο εξωτερικό .

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Prism» (παράρτημα του Foreign Intelligence Surveillance Act, Fisa)   που αφορά την διαδικτυακή παρακολούθηση πολιτών χωρίς την προηγούμενη έκδοση εντάλματος, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο εκείνων που θέλουν να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή και να περιορίσουν τις επιπτώσεις του στους Αμερικανούς πολίτες.

Επί αυτού, υπάρχει μία σημαντική αλλαγή: Θα απαιτείται από το FBI να πάρει ένταλμα αν θέλει να δει το περιεχόμενο Αμερικανών που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία. Η ψηφοφορία στη Βουλή ήταν 256-164 και πλέον το νομοσχέδιο πάει προς τη Γερουσία, ενώ ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως θα το υπογράψει, παρατείνοντας έτσι τη διάρκειά του για 6 χρόνια.

Στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής τους στη Βουλή των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο Ανταμ Σιφ, είχαν ζητήσει να αναβληθεί η ψηφοφορία επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανιζόταν να αμφισβητεί τα οφέλη του προγράμματος, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν στη διεξαγωγή της.

Ετσι, προχωρά η ανανέωση, για έξι χρόνια, του «παραρτήματος 702» του Foreign Intelligence Surveillance Act (Fisa), του νόμου που επέτρεψε τη λειτουργία του προγράμματος Prism, το οποίο αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013 και είχε ως στόχο του την υποκλοπή των διαδικτυακών επικοινωνιών αλλοδαπών σε τρίτες χώρες.

Ο κ. Τραμπ, εμφανίστηκε το πρωί να αμφισβητεί αρχικά ευθέως τα οφέλη του προγράμματος, ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με την επίσημη θέση του Λευκού Οίκου. Με ένα μήνυμά του στο Twitter άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από «την προηγούμενη διοίκηση (σ.σ. του Μπαράκ Ομπάμα) και άλλους» για να παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία του.

Το βράδυ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σε μια ανακοίνωσή της, είχε καλέσει τη Βουλή να εγκρίνει το «παράρτημα 702» υπογραμμίζοντας τη «χρησιμότητά του για την προστασία της ζωής των Αμερικανών».

Την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε ο κ. Τραμπ με το δικό του μήνυμα. Δύο ώρες αργότερα όμως ο πρόεδρος, χωρίς να διαγράψει την αρχική ανάρτηση, επανήλθε στο θέμα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών: «Με αυτό ως δεδομένο (…) η σημερινή ψηφοφορία αφορά την παρακολούθηση ξένων κακών σε ξένο έδαφος. Το χρειαζόμαστε!».

Οταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο του Reuters στη Νέα Υόρκη για τα μηνύματα του Τραμπ, ο κ. Ρομπ Τζόις, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας, είπε ότι δεν υπάρχει καμία «σύγχυση» στο Οβάλ Γραφείο σε ό,τι αφορά την αξία του προγράμματος και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει χρησιμοποιηθεί παρανόμως για πολιτικούς σκοπούς.

Πολλοί Δημοκρατικοί ωστόσο αντέδρασαν έντονα, καταγγέλλοντας την «άγνοια» του προέδρου για έναν τόσο σημαντικό νόμο. «Είναι ανεύθυνο, είναι λάθος και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας. Το Fisa είναι ένα θέμα που ο πρόεδρος θα έπρεπε να γνωρίζει καλά πριν παρακολουθήσει το Fox News σήμερα το πρωί», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, σχολιάζοντας το πρώτο μήνυμα του Τραμπ.

Πηγή: ΑΡ, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *