Η Γερουσία και η Βουλή του Ροντ Αϊλαντ ψήφισαν Διακήρυξη για την Ποντιακή Γενοκτονία

Ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, κρατώντας στο χέρι του αποδελτιωμένα άρθρα του "Εθνικού Κήρυκα" ομιλεί στην ολομέλεια της γερουσίας. Φωτογραφία Αρχείο "Ε.Κ.'

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με πρωτοβουλία του ομογενή πολιτειακού γερουσιαστή του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδα Ραπτάκη αμφότερα τα Νομοθετικά Σώματα, τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, με Ειδικό Ψήφισμα-Απόφαση ανακήρυξαν την 19η Μαΐου 2917 ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Την εισαγωγή στη Γερουσία έκανε ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης με τους συναδέλφους τους γερουσιαστές Nesselbush, McCaffrey, Algiere και Lombardi. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων την εισαγωγή έκαναν οι βουλευτές Solomon, Sepra, Shekarchi και McNamara. Σημειώνεται ότι το ίδιο κείμενο υιοθέτησαν και ψήφισαν και τα δύο Νομοθετικά Σώματα ταυτόχρονα.

Η Γερουσία και η Βουλή καταδίκασαν αναφανδόν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους.

Ανάμεσα στα άλλα, στο κείμενο αναγράφεται πως «το Ροντ Αϊλαντ είναι περήφανο που είναι ο τόπος αναρίθμητων εθνικών κοινοτήτων, πολλές εκ των οποίων ευδοκιμούν και απολαμβάνουν τη δημοκρατία πάνω στην οποία θεμελιώθηκε το έθνος μας, είναι τραγικό πως διά μέσου της ιστορίας οι λαοί πολλών χωρών δεν έχουν αποκτήσει την ίδια αυτονομία και ισότητα.

Από το 1914 μέχρι το 1922 καταβλήθηκε συστηματική απόπειρα εξαφάνισης ενός ολόκληρου πληθυσμού, οι Οθωμανοί Τούρκοι διέταξαν τον φόνο 353.000 Ποντίων και Ελλήνων της Ανατολής και πάνω από ένα εκατομμύριο Αρμενίους και Ασσυρίους οι οποίοι ζούσαν στον Πόντο και ισάριθμους οι οποίοι αναγκάσθηκαν να εκπατρισθούν από την πατρίδα τους με έναν από τους πιο καταδικαστέους τρόπους φρικαλεότητας στην ιστορία του κόσμου».

Παρόντες στη Γερουσία ήταν οι προσκεκλημένοι του γερουσιαστή κ. Λεωνίδα Ραπτάκη, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Κώστας Τσιφλίδης, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Βοστώνης «Παναγία Σουμελά» κ. Παναγιώτης Πετρίδης και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Θεμιστοκλής Καρατζάς.

Ο κ. Ραπτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Γερουσίας καταδίκασε τις βιαιοπραγίες των μελών της φρουράς του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος ατόμων τα οποία διαδήλωναν ειρηνικά έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης είπε πως «αισθάνομαι πραγματικά πολύ όμορφα που κατορθώσαμε και περάσαμε τη Διακήρυξη για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και από τη Γερουσία και από τη Βουλή ταυτόχρονα. Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία πήγαμε στη Βουλή όπου ο βουλευτής κ. Τζο Σόλομον, ο οποίος είναι Λιβανέζικης καταγωγής, προώθησε τη Διακήρυξη και ψηφίστηκε κι εκεί».

Τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που ψηφίστηκε ταυτόχρονα και από τα δύο Σώματα». Είπε ακόμα, πως «αυτό που κάναμε στο Ροντ Αϊλαντ πρέπει να γίνει σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής. Πρέπει να γίνει η αναγνώριση της Γενοκτονίας και συνάμα να καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης. Ο Ποντιακός Ελληνισμός καθώς ξέρετε υπέφερε τα πάνδεινα, μιλούμε για εν ψυχρώ Γενοκτονία και πρέπει η Τουρκία να το αναγνωρίσει ότι σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους και άλλες τόσες τους εκτόπισε από τα σπίτια και τις πόλεις τους».

Ο κ. Ραπτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα γεγονότα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον», τονίζοντας «μέσα εδώ στην Αμερική».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available