Η γιορτή της πίστης και της λευτεριάς

Κύριε Διευθυντά,

Το σάλπισμα της εθνεγερσίας του 1821 δεν περιορίστηκε σ’ ένα μικρό χώρο. Αντήχησε σ’ όλη την έκταση του υπόδουλου Ελληνισμού. Εδόνησε τις ψυχές. Εκάλεσε όλους στον Αγώνα. Σε μια νεκρανάσταση. Την πνοή την έδιναν οι μάρτυρες κληρικοί, τα δεμένα με τα μαλλιά τους κοριτσάκια, τα κοπάδια των ραγιάδων, τα πικρά δάκρυα των μανάδων, το αίμα που άχνιζε. Ο στεναγμός όλου του Γένους. Τα τετρακόσια χρόνια του μαρτυρίου.

Τον σκληρό και πολύχρονο Αγώνα τον συνόδευε το ελληνοπρεπές ήθος. Το πατροπαράδοτο «νυν υπέρ πάντων ο αγών…». Στις ψυχές των ραγιάδων ξύπνησαν οι ήρωες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας. Την ανάσταση του εθνικού μεγαλείου την ενέπνεαν οι μεγάλες ηγετικές μορφές του Ελληνισμού.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πύρρος, οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες. Ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά έγινε ο κρίκος που έφερε σε επαφή το μαρτυρικό παρόν με το ένδοξο παρελθόν. Η πονεμένη Ρωμιοσύνη ήταν η αδούλωτη ψυχή όλου του Γένους. Αυτή κράτησε όλο το βάρος της δουλειάς, με το αίμα και την αγχόνη των κληρικών της.

Αυτή προετοίμασε την εξέγερση. Αυτή στάθηκε δίπλα στις μάχες των Αγωνιστών. Αυτή ύψωσε τη σημαία του ελεύθερου κράτους, με τα γαλανά χρώματα του Αρχαίου Ελληνισμού και τον Σταυρό του Βυζαντινού Ελληνισμού.Η 25η Μαρτίου 1821 καλεί για άλλη μια φορά σε συναγερμό ολόκληρο τον Ελληνισμό. Με αφετηρία τον ελλαδικό χώρο πρέπει να μεταφερθεί το μήνυμα παντού όπου διαβιούν Ελληνες.

Στα καταπατημένα φρούρια της Βορείου Ηπείρου, της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, του Μοναστηρίου, της Ανατολικής Ρωμυλίας. Στις κοινότητες της Διασποράς. Στην ψυχή του αδούλωτου ραγιά γράφονται οι στίχοι του ποιητή:«Μη σκιάζεσθε στα σκότη! Η ελευθερίασαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέριτης νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει».

Σας ευχαριστώΚώστας ΣτούπηςΒοστώνη, ΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available