Η γυναίκα που κατηγορεί τον Κάβανο απαιτεί έρευνα από το FBI για να καταθέσει στη Γερουσία

Ο κ. Brett Kavanaugh (AP Photo/J. Scott Applewhite, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η γυναίκα που κατηγορεί τον Μπρετ Κάβανο -τον δικαστικό τον οποίο επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να καταλάβει μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ- ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά πριν από δεκαετίες απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα για την υπόθεση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας (FBI) προτού εμφανιστεί και καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε δικηγόρος της την Τρίτη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, ο Τσακ Γκράσλι, «απάντησε» ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να καθυστερήσει η κατάθεσή της και πρόσθεσε πως η πρόσκληση που της έχει σταλεί παραμένει σε ισχύ.

Η Φορντ, καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια, κατηγορεί τον Μπρετ Κάβανο ότι της είχε επιτεθεί σεξουαλικά το 1982. Ο Κάβανο χαρακτηρίζει «εντελώς ψευδή» την καταγγελία της.

«Στην κατάθεσή της η Δρ Φορντ θα αναφερθεί στα γεγονότα όπως τα γνωρίζει προσωπικά και τα έχει στη μνήμη της», ανέφερε ο Γκράσλι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Καμιά ενέργεια από μέρους του FBI ή οποιουδήποτε άλλου ερευνητή δεν θα είχε κάποια επίπτωση σε όσα θα πει η Δρ Φορντ στην επιτροπή, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός.

Η Επιτροπή της Γερουσίας, που είναι αρμόδια για το δικαστικό σύστημα, στην οποία συζητήθηκε η επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει μια ακρόαση τη Δευτέρα για να εξεταστεί η καταγγελία. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι ο δικαστής είναι έτοιμος να πάει και να καταθέσει.

«Τίποτα ουσιαστικό και τίποτε έννομο δεν μπορεί να συμβεί μέχρι τη Δευτέρα», τόνισε όμως η Λίσα Μπανκς, δικηγόρος της Φορντ, σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο «CNN».

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τσακ Γκράσλι, οι δικηγόροι της Φορντ σημειώνουν πως πρέπει να διενεργήσει έρευνα το FBI πριν καταθέσει ενώπιον των γερουσιαστών η πελάτισσά τους. Αντίγραφο της επιστολής αναρτήθηκε στον ιστότοπο του «CNN».
Μόνο «μια ολοκληρωμένη έρευνα» μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα γεγονότα και οι μάρτυρες σε αυτό το ζήτημα θα εξεταστούν με «ακομμάτιστο τρόπο» και ότι η Επιτροπή θα είναι «πλήρως ενημερωμένη πριν διεξαγάγει μια ακρόαση ή λάβει αποφάσεις», ανέφεραν οι δικηγόροι.

Ενας εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο. Οι Δημοκρατικοί, που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στον διορισμό του Κάβανο, ζητούν επίσης έρευνα του FBI, κάτι που οι Ρεπουμπλικανοί απορρίπτουν. Ο Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι δεν θεωρούν πως πρέπει να αναμιχθεί η Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Η ακρόαση θα μπορούσε να κρίνει εάν θα επικυρωθεί ο -ουσιαστικά ισόβιος- διορισμός του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να επιτύχει τη στροφή του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής Δικαιοσύνης προς τα δεξιά.

Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Γερουσία μόνο οριακά, κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξουν αντάρτες ο διορισμός μπορεί να μην εγκριθεί, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον Πρόεδρο.

Νωρίτερα την Τρίτη ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, άλλος ένας Ρεπουμπλικανός που συμμετέχει στην Επιτροπή, τόνισε ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού θα γίνει την προσεχή εβδομάδα είτε η Φορντ καταθέσει είτε όχι.

«Εάν δεν θέλει να έλθει τη Δευτέρα (να καταθέσει), δημόσια ή κεκλεισμένων των θυρών, θα προχωρήσουμε και θα ψηφίσουμε την Τετάρτη», είπε ο Γκρέιαμ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available