Η Εκκλησία Αμερικής απέκτησε ηγέτη

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Αλλοι ήρθαν στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου από μακριά, από όλα σχεδόν τα μέρη της Αμερικής, και άλλοι από κοντά. Ηρθαν ψυχικά κουρασμένοι και ανήσυχοι από την ατελείωτη στασιμότητα στον εκκλησιαστικό μας βίο και συγκρατημένοι για το τι θα συναντήσουν.

Ολοι ωστόσο ήρθαν με ελπίδα.

Ηρθαν να ζήσουν μια ιστορική στιγμή. Για να μπορούν να πουν στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους: «ήμουν κι εγώ εκεί».

Ηρθαν για να είναι μάρτυρες στην παραλαβή της σκυτάλης της εξουσίας της Αρχιεπισκοπής από μια γηραιότερη γενιά, στην γενιά των πενηντάρηδων.

Ηρθαν για να δουν αν θα υπάρξει, επιτέλους, ενότητα στην ταλαιπωρημένη αυτή Ομογένεια.

Γι’ αυτά μου είπαν ότι ήρθαν, οι αρκετοί ομογενείς με τους οποίους συνομίλησα.

Μου είπαν όμως και κάτι άλλο: Οτι είναι ομογενείς αναγνώστες μας, σε μια ή και στις δυο εκδόσεις μας και ιστοσελίδες μας και οι οποίοι εξήραν τον ρόλο του «Εθνικού Κήρυκα» στη ζωή της Εκκλησίας και της Ομογένειάς μας. Και τους ευχαριστώ!

Ηρθαν. Και δεν απογοητεύτηκαν. Το αντίθετο. Εφυγαν με την χαρά και την ανακούφιση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους.

Να γιατί: Γιατί η είδηση που γέμιζε τον αέρα του Καθεδρικού και του «Hilton», η μεγάλη είδηση της ημέρας, δεν ήταν οι ομιλίες, οι παρόντες κ.λπ. Η μεγάλη είδηση είναι τούτη:
Η Εκκλησία μας απέκτησε ηγέτη. Εναν ηγέτη που επιβάλλεται χωρίς να προσπαθεί. Με την ήρεμη, χαμογελαστή, αλλά δυναμική του προσωπικότητα, την αυτοπεποίθησή του και τον έλεγχο του εαυτού του.

Εναν ηγέτη που «γεμίζει» το δωμάτιο.

Αυτή είναι η μεγάλη είδηση.

Η αλλαγή της σκυτάλης ήταν όντως εντυπωσιακή.

Παρών και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος χειροκροτήθηκε για την παρουσία του, να δώσει το μήνυμα της συνέχισης της Εκκλησίας του Χριστού.

Και ο νέος Αρχιεπίσκοπος να τον αντιμετωπίζει με σεβασμό και τιμή.

Εντονη ήταν -αν και μακριά- η «παρουσία» του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εισέπραξε τις από καρδιάς ευχαριστίες και τον ολοφάνερο θαυμασμό του νέου Αρχιεπισκόπου.

Πολλές όμως ευχαριστίες του οφείλουμε κι εμείς, όλη η Ομογένεια, για το γεγονός ότι έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής που θα μπορούσε να κάνει.

Ετσι, ο κ. Ελπιδοφόρος, με την στήριξη και την δύναμη που του δίνει και η λαϊκή υποστήριξη, με τα χέρια λυμένα, μπορεί να επικεντρωθεί άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του, στα εξής:
«Από τους πολλούς τομείς που έχουν ανάγκη άμεσης ποιμαντικής φροντίδας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη διακονία της αγάπης προς τη νεολαία μας, την ενίσχυση της θεολογικής μας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού στο ‘Σημείο Μηδέν’».

Αυτά και όχι μόνο, βέβαια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available