Η εκλογική στρατηγική του Τσίπρα δεν αποδίδει λέει το «Reuters»

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.

ΑΘΗΝΑ. Εκτενές τηλεγράφημα για τη στρατηγική επανεκλογής την οποία εφαρμόζει κατά γράμμα το τελευταίο εξάμηνο ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς όμως αυτή να φέρνει κάποιο αποτέλεσμα, αφιερώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters».

«Στρατηγική επανεκλογής κατά γράμμα εφαρμόζει τους τελευταίους έξι μήνες ο Αλέξης Τσίπρας, οδηγώντας την Ελλάδα έξω από το ταπεινωτικό πρόγραμμα διάσωσης και επιλύοντας μια διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική πΓΔΜ. Μια στρατηγική, ωστόσο, που μέχρι στιγμής δεν αποδίδει καρπούς, καθώς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από οκτώ μήνες πριν τις εκλογές», γράφει το πρακτορείο.

Και προσθέτει: «Κι αυτό παρά τα δύο μεγάλα projects με την υπογραφή του το καλοκαίρι, τις ενδείξεις ότι η οικονομία βγαίνει από μια πολυετή ύφεση και την προθυμία, επιτέλους, επενδυτών να δανείσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα το οποίο φέρει τον τίτλο: «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Ελληνας Πρωθυπουργός».

Πηγές από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού λένε ότι «η στρατηγική του τώρα πλησιάζει το σημείο όπου η κυβέρνησή του θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της».

Από τον περασμένο Αύγουστο «ο Τσίπρας έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, να μειώσει τους φόρους στα ακίνητα και τις επιχειρήσεις και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αύξησε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Επίσης, θέλει να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές τα περασμένα χρόνια και να διευκολύνει τις αποπληρωμένες χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες», είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2020 και να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση για το σαφή διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, κάτι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Παράλληλα, γίνονται κινήσεις για την επέκταση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας από τα έξι στα 12 μίλια, είπαν δύο αξιωματούχοι, κίνηση που «μπορεί να αμβλύνει κάποιες εθνικιστικές αντιδράσεις για τη ‘Μακεδονία’ και να επιτρέψει τη δημιουργία ΑΟΖ γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά και να πυροδοτήσει τις εντάσεις με την Τουρκία».

Οι κινήσεις αυτές, σημειώνει το «Reuters», αποβλέπουν στη μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, το πρώτο επίσημο τεστ δημοτικότητας του Τσίπρα αφότου ανήλθε στην εξουσία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως προτιμήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν το προβάδισμα αυτό συνεχίσει να διευρύνεται, αν και ο ίδιος το έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει.

Το «Reuters» μάλιστα επικαλείται μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Μetron Analysis για το «Βήμα», στην οποία η δημοσκοπική διαφορά είναι 12 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε στο πρακτορείο ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Ο στόχος είναι να μειώσουμε το προβάδισμα αυτό στις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές αργότερα εντός του έτους».

Το ερώτημα, λέει το «Reuters», είναι κατά πόσον ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει αρκετά καλή θέληση από τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει κι άλλο το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους.

Κι αυτό γιατί παρά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, προϋπόθεση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν ότι μολονότι η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει φέτος τους δημοσιονομικούς στόχους, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή. Κι ενώ οι υπουργοί του χειροκρότησαν όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επεφύλαξαν ψυχρή υποδοχή λίγες μέρες αργότερα.

«Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική», είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι φυσικά θετικό για τον Τσίπρα κι αυτό που έκανε στο Μακεδονικό, αλλά εδώ δεν είναι αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο», πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available