Η εκτέλεση των 71 στο Χαϊδάρι από τους Ναζί

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Εν όψει της επερχόμενης ημερομηνίας του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου ενεστώτος έτους, ημέρα υψίστης θρησκευτικής σημασίας καθότι εορτάζουμε τη γέννηση της Θεομήτορος, επιτρέψτε μου ως φόρο τιμής για τους πεσόντες, να επισημάνω και την ιστορική σημασία μιας άλλης 8ης Σεπτεμβρίου που πάει πίσω 74 χρόνια.

Η 8η Σεπτεμβρίου του 1944 απετέλεσε μία μαύρη κηλίδα και πλήγμα στην Ιστορία της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, όταν, 65 άνδρες, οι περισσότεροι πατριώτες και η ελίτ της Εθνικής μας Αντίστασης καθώς και έξι ηρωικές γυναίκες επίσης αγωνίστριες, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η τελευταία αυτή μαζική εκτέλεση, γνωστή αναφορικά ως «η εκτέλεση των 71 στο Χαϊδάρι», θεωρείται και είναι η πιο άδικη εκτέλεση πατριωτών από τα SS εκείνο το χρονικό διάστημα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι ναζιστικές δυνάμεις έχαναν τον πόλεμο και η αποχώρηση των γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής είχε ήδη αρχίσει.
Στη δίνη της ήττας τους, το μέτρο της διοικητικής ιεραρχίας είχε χαθεί και η αυστηρή εντολή από τη Βέρμαχτ να σταματήσουν οι εκτελέσεις των πατριωτών και να αφεθούν ελεύθεροι οι τελευταίοι κρατούμενοι, αγνοήθηκε.

Μία ακόμα ένδειξη της απάνθρωπης σκληρότητος των SS.

Η 8η Σεπτεμβρίου του 1944, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων υπήρξε μία ακόμα επισφράγιση του μεγαλείου της ελληνικής ψυχής και του πνεύματος.

Ξημερώματα της τραγικής εκείνης ημέρας μετά από μία αποτυχημένη δυστυχώς προσπάθεια των ανδρών να ανακτήσουν τον έλεγχο της καταστάσεως, αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα αγέρωχα προς τον θάνατο, ψάλλοντας υπερήφανα τον εθνικό ύμνο. Παράλληλα, οι 6 έξι ηρωικές Ελληνίδες γυναίκες με την πρωταγωνιστική παρουσία της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής αγωνίστριας και μάνας επτά παιδιών, άρχισαν να τραγουδούν και να χορεύουν τον χορό του Ζαλόγγου… τον παραδοσιακό χορό των πολιορκημένων που δεν παραδίδονται αλλά διαλέγουν τον θάνατο αντί για την υποδούλωση στον κατακτητή. Υπέρτατη και μεγαλοπρεπής θυσία Ελλήνων στο βωμό της Λευτεριάς.

Σας ευχαριστώ

Λέλα Βυρ. Καραγιάννη – Εγγονή
Hauppauge, NY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available