Η Ελλάδα και η Ευρώπη σήμερα

(AP Photo/Petros Giannakouris, FILE).

Είναι σχεδόν κοινοτυπία η διαπίστωση ότι στο παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον και κυρίως στην Ευρώπη, κατά την τελευταία δεκαετία αναπτύσσονται πρωτόγνωρες αρνητικές, συγκρουσιακές πολιτικές τάσεις οι οποίες απειλούν και σε ορισμένες χώρες έχουν βλάψει, αν δεν έχουν σχεδόν ανατρέψει τον παραδοσιακό τρόπο που λειτουργούν οι αστικές δημοκρατίες.

Τα πολιτικά δρώμενα κατά τον προηγούμενο αιώνα, αλλά και κατά τις αρχές του τρέχοντος γνώρισαν πολιτικά κινήματα και παρατάξεις που διεκδίκησαν την εξουσία με αντικειμενικό στόχο, με βάση μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία, να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα.

Στην Ευρώπη όμως σήμερα παρατηρείται σε μεγάλη έκταση ότι κινητήρια δύναμη των πολιτικών εξελίξεων είναι μια γενικευμένη αρνητική στάση, η οποία βασίζεται και καλλιεργεί στον λαό αισθήματα φόβου, οργής και αγανάκτησης.

Φόβο που προκαλούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή μετανάστες κάθε φύσεως, αγανάκτηση για την, όπως μερικοί αντιλαμβάνονται, απειλή κατά της πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας, αβεβαιότητα και αγανάκτηση κατά της συνεχιζόμενης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οικονομικής κρίσης, της λιτότητας και της επαχθούς φορολογίας.

Τα συναισθήματα αυτά υποδαυλίζονται στοχευμένα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από λαϊκιστές και δημαγωγούς ηγέτες και κινήματα των οποίων το μόνο πολιτικό τους πρόγραμμα συνοψίζεται στην έννοια της γενικής και καθολικής εναντίωσης.

Χαρακτηριστικό είναι εν προκειμένω το παράδειγμα των «κίτρινων γιλέκων» στην Γαλλία, αλλά και τα εθνικιστικά και αντιεξουσιαστικά κινήματα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώ πρέπει ταυτόχρονα να προστεθεί εδώ και το παράδειγμα του διαβόητου Brexit, μια ιστορική απόφαση η οποία βασίστηκε σε αρνητικά συνθήματα και η οποία ταλαιπωρεί σήμερα σκληρά τον βρετανικό λαό και δημιουργεί κινδύνους για το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η ζοφερή αυτή πολιτική πραγματικότητα υπονομεύει την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και απαξιώνει τις πολιτικές εκείνες αρχές, οι οποίες αποβλέπουν να θεμελιώσουν την κοινωνική συμβίωση στη βάση της ανεκτικότητας, την μετριοπάθειας, του αμοιβαίου σεβασμού και της συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και προσανατολισμών.

Θα πρέπει δε, να προστεθεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον συχνά ανεξέλεγκτο χαρακτήρα τους και την ανευθυνότητά τους, συντείνουν και κατά το πλείστον χειροτερεύουν την κατάσταση αυτή αφού προξενούν αντί εκδημοκρατισμό περαιτέρω αποσταθεροποίηση και απαξίωση των κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων.

Σε ό,τι αφορά την πατρίδα, δεν είναι ίσως υπερβολή να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στο μέσον μιας βαθειάς οικονομικής, αλλά και πολύπλευρης κρίσης, υπήρξε από τις πρώτες χώρες που βάδισαν το κατηφορικό μονοπάτι των επιζήμιων εξελίξεων που προκαλούν ο φόβος, η αγανάκτηση και γενικά η αρνητική προσέγγιση.

Διότι είναι γνωστό ότι η κυβερνούσα σήμερα πολιτική παράταξη εκμεταλλεύτηκε κυνικά αυτά τα λόγω κρίσεως λαϊκά αισθήματα για να αναρριχηθεί στην εξουσία με πλήρη έλλειψη ενός ρεαλιστικού πολιτικού προγράμματος και με δημαγωγικά συνθήματα απόρριψης των πάντων.

Τα συνθήματα άλλωστε αυτά αναγκάστηκε μέσα σε μήνες να εγκαταλείψει και επέβαλε στον ελληνικό λαό ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και επαχθέστερη φορολογία.

Μοναδική άμυνα και ασπίδα εναντίον αυτής της επικίνδυνης τάσης στην Ευρώπη γενικότερα, και στην Ελλάδα ειδικότερα, είναι πάντοτε η υπεύθυνη τοποθέτηση των πολιτών, οι οποίοι με την ψήφο τους καλούνται στις εκλογικές αναμετρήσεις κάθε μορφής και κάθε επιπέδου, να προασπίσουν την πολιτική και κοινωνική συνοχή του τόπου τους βασιζόμενοι όχι σε ρηχά και ψευδή συνθήματα, αλλά σε προτεινόμενα συγκεκριμένα πολιτικά προγράμματα.

Στην Ελλάδα τέτοιες εκλογικές αναμετρήσεις πλησιάζουν.

Η ελπίδα και η ευχή είναι ότι οι Ελληνες θα διαλέξουν όχι τους πολιτικούς που υποδαυλίζουν τον φόβο, την διχόνοια και τον θυμό, αλλά τους ηγέτες εκείνους οι οποίοι με θάρρος, ειλικρίνεια και όραμα δεσμεύονται να εφαρμόσουν πρακτικά πολιτικά μέτρα και πρωτοβουλίες νοικοκυρέματος και ανόρθωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available