Η Ελλάδα ψάχνει στήριξη στους Ελληνοαμερικανούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («Washington Post»). Σε μία τυπική υγρή καλοκαιρινή ημέρα ο Ελληνας πρέσβης, Χρήστος Παναγόπουλος, καλωσόρισε τους επισκέπτες του σε μία παράσταση της Οπερας Καμεράτα της Ουάσιγκτον στο ξενοδοχείο «Fairfax Embassy Row». «Θα ήθελα πάρα πολύ να σας φιλοξενήσουμε στην κατοικία μου στην απέναντι πλευρά του δρόμου», είπε, «αλλά, όπως και η Οικονομία της χώρας μου, είναι υπό ανακατασκευή».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («Washington Post»). Σε μία τυπική υγρή καλοκαιρινή ημέρα ο Ελληνας πρέσβης, Χρήστος Παναγόπουλος, καλωσόρισε τους επισκέπτες του σε μία παράσταση της Οπερας Καμεράτα της Ουάσιγκτον στο ξενοδοχείο «Fairfax Embassy Row». «Θα ήθελα πάρα πολύ να σας φιλοξενήσουμε στην κατοικία μου στην απέναντι πλευρά του δρόμου», είπε, «αλλά, όπως και η Οικονομία της χώρας μου, είναι υπό ανακατασκευή».
Ετσι ξεκινάει δημοσίευμα της «Washington Post» για την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια της Αθήνας να ζητήσει τη στήριξη της Ομογένειας.
Ο αμερικανοσπουδασμένος πρέσβης, όπως τον χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, έκρυβε καλά την ανησυχία του. Η ανακαίνιση στο κτίριο Beaux-Arts του 1906, ενός από τα πιο εντυπωσιακά τέσσερα κτίρια που διαθέτει η Ελλάδα γύρω από το πάρκο Σέρινταν, δεν ήταν στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και ήταν κλειστό για τρία χρόνια εξαιτίας της στενότητας των δημοσιονικών.
Η μόνη ελπίδα για ένα γρήγορο ζωντάνεμά του μπορεί να είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ομως καθώς η υπόληψη της χώρας υπέφερε μαζί με την κρίση, πολλοί αρχικά καθυστέρησαν να ανταποκριθούν στη στήριξη της χώρας των προγόνων τους. Τώρα όμως τρέχουν. Εχουν αγκαλιάσει χρηματικές εκστρατείες, πωλούν φανελάκια να στηρίξουν τον Τουρισμό και έχουν συμπεριλάβει τον Μπιλ Κλίντον προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα χρειάζεται μία ώθηση, αλλά η ανακαίνιση της πρεσβείας είναι πολύ πιο κάτω στις προτεραιότητες.
Αξίας 10 εκατ. δολαρίων, η έπαυλη των 35 δωματίων, δημιούργημα του φημισμένου τοπικού αρχιτέκτονα George Oakley Totten, είχε δωρηθεί στην κατεστραμμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ελλάδα από τον William Helis. Εναν Ελληνα που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1904 με 22 δολάρια στην τσέπη του. Μετακόμισε στη Λουιζιάνα, εργάστηκε στην πετρελαιοβιομηχανία και έγινε σύντομα ένας από τους πλουσιότερους ομογενείς.
Υπάρχουν αμέτρητες τέτοιες ιστορίες. Από τις τέχνες και τα γράμματα, στην πολιτική και στις επιχειρήσεις, οι Ελληνες άνθισαν. Σήμερα τρία εκατ. Αμερικανοί είναι ελληνικής καταγωγής, κυρίως τρίτης γενιάς μεταναστών, σε σύγκριση με τα 11 εκατ. που ζουν στην Ελλάδα. Η περιουσία των πενήντα πιο πλούσιων εκτιμάται από 35 έως 50 δισ. δολάρια, όταν το ΑΠΕ της Ελλάδα το 2012 ήταν 250 δισ. δολάρια.
Παρά τους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς και οικογενειακές σχέσεις, η συνεισφορά των Ελληνοαμερικανών στη μητέρα πατρίδα τα πρώτα χρόνια της κρίσης ήταν λιγότερο εμφανής από ό,τι τα μεγέθη του πλούτου τους δείχνουν. Πτοημένοι από τις διαδηλώσεις και απεργίες, οι Ελληνοαμερικανοί δεν πήγαιναν εκεί ούτε για διακοπές, πόσο μάλλον για επενδύσεις.
«Πρέπει να θυμάστε ότι οι Ελληνοαμερικανοί πέρασαν πολλά στην Αμερική όταν έπρεπε κάποιος να είναι μόνον Αγγλοσάξωνας», ανέφερε ο Βασίλης Μωσαϊδης, εκτελεστικός διευθυντής της AHEPA.
Τώρα οι Ελληνοαμερικανοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν. Ο κ. Μωσαϊδης προτρέπει τους πάντες να επισκέπτονται την Ελλάδα και προτείνει στον Πρωθυπουργό να καλέσει τον Ομπάμα, ακόμη και τον Πούτιν, να περάσουν μία βδομάδα διακοπές στην Ελλάδα.
Διακοπές για του χρόνου στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Γιώργος Αγγελής ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κάβα Μεζέ», ενώ εκστρατεία υπέρ του ελληνικού τουρισμού ο Αρτ Δημόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής του National Hellenic Society.
Επίσης στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πετυχημένη εκδήλωση του Hellenic Initiative με την παρουσία του Αντριου Λιβέρη και του Μπιλ Κλίντον, ενώ αναφέρει και την εμπειρία του Αντι Μανάτος για την προσπάθεια αυτή, που πλέον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη. Επίσης, αναφέρεται η γενναία δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρου Νιάρχου» με τα 100 εκατ. δολάρια για να σταματήσει η ανεργία των νέων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available