Η ελληνική σκέψη θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Κύριε Διευθυντά,

Ο Ελληνισμός έγινε αντικείμενο θαυμασμού και επαίνου από τα μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας. Ολες του οι μορφές και εκφράσεις μαρτυρούν τις εφέσεις που είχε η ελληνική διανόηση από την αρχαιοτάτη εποχή. Ο κόσμος της ελληνικής διανοητικής ζωής γυρίζει στον Ομηρο και στη φιλοσοφία. Αυτοί είναι οι δυο πόλοι που στρέφεται τους πρώτους αιώνες. Πατρίδα της φιλοσοφίας είναι η Αρχαία Ελλάδα. Το ξεκίνημα έγινε από την Ιωνία της Μικράς Ασίας. Πρώτος στον κατάλογο των φιλοσόφων γράφτηκε ο Θαλής ο Μιλήσιος.

Από την Ιωνία ξεχύθηκε η ανήσυχη ελληνική σκέψη και απλώθηκε με ταχύτητα και αναπτύχθηκε σε πολλά άλλα ελληνικά κέντρα. Ιδιαίτερα η Αθήνα μεταβλήθηκε σε εργαστήριο της Φιλοσοφίας. Η ελληνική σκέψη όμως δεν έμεινε περιορισμένη σε στενά όρια. Ακολούθησε τον Ελληνισμό σ’ όλο του το άπλωμα. Στη Μαύρη Θάλασσα, στην Προποντίδα, στη Βόρειο Αφρική, στη Νότιο Ιταλία, στη Σικελία, στην Κορσική, στη Νότια Γαλλία, στην Ισπανία. Οπου δημιουργήθηκε ελληνική «πόλις» εκεί εγκαταστάθηκε και η ελληνική σκέψη ή φιλοσοφία. Ο σημερινός πολιτισμένος κόσμος είναι εμποτισμένος με τα νάματα της ελληνικής σοφίας. Η ιστορία της φιλοσοφίας ομιλεί για φιλοσοφία των Ιώνων, των Ελεατών, των Αθηναίων, των Αλεξανδρινών.

Παρά τη θαυμαστή ανάπτυξη στον τομέα της γνώσης και της τεχνολογίας, σήμερα ο πολιτισμός περνάει μια γενική και καθολική κρίση. Το μεγαλεπήβολο οικοδόμημα του Δυτικού κόσμου ξέφυγε από την ελληνική και πήρε μονομερή πορεία που οδήγησε στον άκρατο θεωρητικό και πρακτικό υλισμό.

Με θεμέλιο τη σκέψη των προγόνων μας είναι ανάγκη να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας οι απανταχού της γης Ελληνες. Ετσι θα διατηρηθεί το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και το εθνικό φρόνημα.

Στο νου και τα αισθήματα των καταδυναστευομένων από το βάρβαρο Τουρκαλβανικό καθεστώς αδελφών μας Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου ζει εντονότατα το Ελληνοχριστιανικό πνεύμα. Αυτό το αείζωο πνεύμα ενέπνευσε τον ιδρώτα τους για να ξαναχτισθεί η Αθήνα, η πόλη του πνεύματος. Είναι καιρός να θυμηθεί η Αθήνα την ιστορική αποστολή της και ν’ ακούσει τις οιμωγές των καταδυναστευομένων τέκνων της.
Η Αθήνα, η πόλις του πνεύματος, η πόλις της ελευθερίας.

Κώστας Στούπης
Βοστώνη, ΜΑ

1 Comment

  1. Συγχαρητήρια !!!!!!!!
    Αξιόλογη,εξαιρετική επιστολή στόν εκδότη.
    Επί τή ευκαιρία ή Βοστώνη είναι γνωστή καί ώς “Αθήνα τής Αμερικής”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available