Η εξαφάνιση μίας πριγκίπισσας του Ντουμπάι που αποπειράθηκε να δραπετεύσει (βίντεο)

Η πριγκίπισσα Λατίφα στο βίντεο πριν ένα χρόνο. Πηγή: Youtube/Free Latifa

ΒΗΡΥΤΟΣ. ΛΙΒΑΝΟΣ. Η πριγκίπισσα, γνωστή ως Σέιχα Λατίφα (Sheikha Latifa), δεν είχε φύγει μέχρι τα 18 της χρόνια από το Ντουμπάι, το εμιράτο που κυβερνά ο πατέρας της.

Οι παρακλήσεις της να ταξιδέψει και να σπουδάσει στο εξωτερικό είχαν απορριφθεί. Το διαβατήριό της το είχαν αφαιρέσει. Της είχε απαγορευτεί η επίσκεψη στα σπίτια των φίλων της και το παλάτι ήταν εκτός πρόσβασης γι’ αυτούς. Στα 32 της η Λατίφα μπιν Μοχάμεντ αλ – Μακτούμ δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον φύλακα σοφέρ της.

Είναι η πραγματική ιστορία της πριγκίπισσας Λατίφα που περιγράφει η «New York Times», λαμβάνοντας την αφορμή από ένα βίντεο που είχε κυκλοφορήσει πέρυσι.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη εδώ», ανέφερε η ίδια σε ένα βίντεο που μαγνητοσκόπησε κρυφά το 2018. Ειδικά άμα είσαι γυναίκα, η ζωή σου είναι αναλώσιμη». Ετσι οι φίλοι της έμειναν έκπληκτοι όταν σε ένα μήνυμά της στο WhatsApp πέρυσι τον Μάρτιο ανακοίνωνε ότι είχε αφήσει το Ντουμπάι για τα καλά.

«Είναι αλήθεια;», ανέφερε ένας φίλος της Αμερικανός, ο Κρις Κόλγουελ, απαντώντας στο μήνυμα.

«Πού είσαι;».

«Ελεύθερη και θα έρθω γρήγορα να σε δω» απάντησε, προσθέτοντας και μία εικόνα καρδιάς.

Η διαφυγή της που είχε σχεδιαστεί για μερικά χρόνια με τη βοήθεια του Φινλανδού προπονητή καποέιρα και έναν Γάλλο, αυτοαποκαλούμενο πρώην πράκτορα, διήρκησε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Μερικές μέρες αφού είχε σαλπάρει με το γιοτ του Γάλλου στον Ινδικό Ωκεανό με προορισμό την Ινδία και από εκεί τις ΗΠΑ, η Σέιχα σιώπησε. Δεν έχει έκτοτε φανεί κάπου, εκτός από μερικές φωτογραφίες με την οικογένειά της τον περασμένο Δεκέμβριο, που αναφέρουν ότι είναι ασφαλής σπίτι, αφού επέζησε μίας απαγωγής.

Ωστόσο, χάρη σε ένα βίντεο πριν διαφύγει, το πρόσωπο και η φωνή της είχαν κάνει τον γύρο του Κόσμου, ελκύοντας πάνω από δύο εκατ. θεατές στο YouTube, θολώνοντας την εικόνα του Ντουμπάι ως περιοχής εμπορίου και μεγαλείου.

Σαν την Σαουδάραβα κοπέλα που διέφυγε από το αυστηρό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η Σέιχα Λατίφα έκανε γνωστό παγκοσμίως ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχνά πόσες λίγες ελευθερίες επιτρέπονται στις γυναίκες των υπερσυντηρητικών κοινωνιών της Μέσης Ανατολής.

Ετσι, στο βίντεο των 39 εκπληκτικών λεπτών, η Λατίφα με άπταιστα Αγγλικά περιέγραψε τη ζωή των περιορισμένων προνομίων και ανήσυχων ελπίδων. Ηλπιζε ότι αν πάρει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ πολλά θα άλλαζαν.

«Δεν ξέρω πώς, αλλά αισθάνομαι, με το να ξυπνώ το πρωί και να σκέφτομαι ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, αυτό είναι ένα καινούργιο αίσθημα. Θα είναι εκπληκτικό». Φοβούμενη όμως για τη ζωή της, αν συλλαμβανόταν, είπε ότι κάνει το βίντεο σε περίπτωση που αποτύχει να δραπετεύσει.

«Εάν παρακολουθείς αυτό το βίντεο είτε είμαι νεκρή, είτε σε πολύ κακή κατάσταση», ανέφερε.

Παρά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, την υψηλή κουζίνα και τους ουρανοξύστες που προκαλούν ζάλη, το Ντουμπάι από μία διεθνή παιδική χαρά σε μια στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε ένα αστυνομικό καταπιεστικό κράτος.

Εχει προκαλέσει πρωτοσέλιδα στη Δύση με συλληφθέντες τουρίστες αλλοδαπούς που κρατούν ο ένας το χέρι της άλλης ή που πίνουν αλκοόλ χωρίς άδεια.

Πέρυσι, προκλήθηκε κατακραυγή επειδή είχε προσάγει έναν Βρετανό ακαδημαϊκό, τον Μάθιου Χέτζις, κατηγορώντας τον ως κατάσκοπο. Τα πρόσφατα χρόνια οι Αρχές επίσης ενέτειναν την καταστολή εσωτερικής ανυπακοής.

«Δεν έχει σημασία αν είσαι κανονικός πολίτης του εμιράτου ή μέλος της βασιλικής οικογένειας ή προέρχεσαι από ένα στενό σύμμαχο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Χίμπα Ζαγιαντίν, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Εάν βλάπτεις αυτή την προσεκτικά φτιαγμένη εικόνα θα αντιμετωπίσεις τις συνέπειες».

Οταν ήταν 14, η μεγαλύτερη αδελφή της Σάμσα διέφυγε από την ασφάλεια της οικογένειας σε ένα ταξίδι στην Αγγλία. Ο πατέρας της Σέιχα, Μοχάμεντ μπιν αλ Μακτούμ, κυβερνήτης του Ντουμπάι και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατέχει μία μεγάλη έκταση στην Αγγλία και εκτρέφει αγωνιστικά άλογα.

Οι ειδήσεις ανέφεραν τότε ότι η Σάμσα εθεάθη σε ένα δρόμο του Κέιμπριτζ και την έβαλαν με τη βία σε αμάξι. Οταν η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκίνησε την έρευνα για απαγωγή, το Ντουμπάι απαγόρευσε στον Βρετανό επιθεωρητή να την ανακρίνει. Η υπόθεση τέλειωσε εκεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available