Η επέμβαση στα Εξάρχεια

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε τρία κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη από μετανάστες στην καρδιά των Εξαρχείων, στην οδό Τζαβέλλα και σε ένα σπίτι στην οδό Σολωμού.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη των δύο κτιρίων, η επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε μετά τη δικαστική εντολή που πήρε για εκκένωση των χώρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν προσαχθεί περί τα 100 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Αλλοδαπών, προκειμένου να ελεγχθούν αφού κανείς δεν έχει νόμιμα χαρτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει εδώ και πέντε μήνες την εκκένωσή του. Και όλους αυτούς τους μήνες η Αστυνομία κώφευε επειδή δεν την άφηναν.

Επρεπε να σημειωθεί το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας με το κλιμάκιο λιμενικών και την εισαγγελέα που δέχθηκαν επίθεση, για να μάθει το Πανελλήνιο ότι το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων τα βράδια έχει έναν μόνο αστυνομικό που δεν ξέρει πώς να κρυφτεί ο άνθρωπος.

Επρεπε όμως να μεσολαβήσει η επίθεση για να ταρακουνηθεί η κυβέρνηση. Το επεισόδιο που παραλίγο να αποβεί θανατηφόρο, επανέφερε τις καταγγελίες για το «άβατο» της περιοχής, όπου κάθε Παρασκευή και Σάββατο σημειώνονται επεισόδια. Αλλά και το βράδυ της Πέμπτης ως αντίποινα της επέμβασης.

Η κυβέρνηση όμως θέλησε να επαληθεύσει τα σχόλια της Υπουργού και της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ότι δεν υπάρχει άβατο εκεί και έδωσε εντολή στην Αστυνομία να προχωρήσει στην επέμβαση.

Σταγόνα στον ωκεανό! Ο γγ των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης έκανε γνωστό πως συνολικά 60 κτίρια παραμένουν σε κατάληψη στα Εξάρχεια. Από όπου οι καταληψίες είτε εφορμούν ως μπαχαλάκηδες να κάνουν ζημιές, είτε ως έμποροι ναρκωτικών.

Δεν παραβλέπουμε ότι η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν μία πετυχημένη, άρα και επαινετή επιχείρηση. Σε αυτό συμφωνεί και η Νέα Δημοκρατία που, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έδειξε σήμερα ότι μπορεί κάλλιστα να επιβάλλει την τάξη, αρκεί η κυβέρνηση να την αφήσει να κάνει τη δουλειά της. Η εκκένωση τριών κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη και οι συλλήψεις που ακολούθησαν, θα πρέπει να γίνουν οδηγός για την αποκατάσταση της νομιμότητας».

Αντίθετα, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό, είπε ότι «είναι ανόητο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η σημερινή επιχείρηση στα Εξάρχεια είναι αντιπερισπασμός σε αυτό που έγινε από το Λιμενικό. Προετοιμαζόταν από μήνες».

Δυστυχώς δεν γίνεται πιστευτή. Υπεκφεύγει της πραγματικότητας. Ηταν απλώς ένα προπέτασμα καπνού για το άβατο και ίσως όσο πλησιάζουν οι κάλπες να υπάρξει άλλο ένα. Γιατί στα Εξάρχεια, κατά δήλωσή τους, οι αστυνομικοί, μπορούν να μπουν είτε με πολιτικά, είτε με διμοιρίες ειδικών δυνάμεων. Αρα για ποια ασφάλεια μπορούμε να μιλάμε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available