Η επαναφορά των συνεντεύξεων Τύπου από τον Ελπιδοφόρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος (AP/Lefteris Pitarakis)

Πολύ πριν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σταματήσει την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε κόψει τις δικές του συνεντεύξεις Τύπου προς τους ομογενείς δημοσιογράφους.

Ηταν ένα λάθος που ζημίωσε τόσο τον ίδιο, όσο και την Ομογένεια. Τώρα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, «το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουνίου, στις 10:30, ο Αρχιεπίσκοπος θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής».

Πρόκειται για μια ακόμα σωστή απόφαση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Ο κ. Δημήτριος τερμάτισε τις συνεντεύξεις Τύπου γιατί του ήταν δυσάρεστες, από ένα σημείο και μετά. Ηταν κι αυτός ένας τρόπος να δείξει την δυσαρέσκειά του προς τους λειτουργούς των ΜΜΕ.

Πείστηκε, προφανώς, από κακούς συμβούλους, ότι τα ομογενειακά ΜΜΕ, βασικά ο «Ε.Κ.» για να ακριβολογούμε, τον αδικούσε με την κάλυψή του και πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό θα μας εξουδετέρωνε.

Κακοί σύμβουλοι τον οδήγησαν σε λάθος απόφαση.

Υπάρχει, προφανώς, μια σύγχυση σε ορισμένους κύκλους για τον ρόλο του Τύπου.

Η αποστολή του Τύπου δεν είναι να λιβανίζει την εξουσία, αλλά να την ελέγχει.

Οι ιδρυτές αυτής της χώρας την αλήθεια αυτή την θεώρησαν τόσο σημαντική που για να την προστατεύσουν την κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με την 1η Τροπολογία του Συντάγματος, «Το Κογκρέσο δεν θα ψηφίσει νόμο που θα περιορίζει την ελευθερία του λόγου ή του Τύπου – Congress shall make no law… abridging the freedom of speech, or of the press».

Οταν ο κ. Δημήτριος σταμάτησε τις συναντήσεις του με τα ΜΜΕ, απέφυγε τότε να ακούσει κάποιες δυσάρεστες ερωτήσεις και πιθανόν να διαβάσει κάποιες δυσάρεστες αναλύσεις αργότερα, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό ενήργησε αρνητικά. Μαζί με τις ανούσιες ερωτήσεις -υπάρχουν βέβαια και αυτές- θα άκουγε και μερικές χρήσιμες αλήθειες, που πιθανόν δεν θα γνώριζε διαφορετικά.

Θα μάθαινε τι είναι αυτό που απασχολεί τον κόσμο. Θα είχε μια ανοιχτή επαφή με την κοινωνία.

Και, βέβαια, ο ίδιος θα είχε την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες, να μεταδώσει το δικό του μήνυμα στην Ομογένεια.

Αντί αυτού, αποκόπηκε από τον έξω κόσμο και περιορίστηκε σε έναν κύκλο με αυλοκόλακες και κάποιους γραφικούς τύπους με βεβαρημένο παρελθόν που του πωλούσαν εκδούλευση.

Σε αντίθεση, οι σχέσεις του αείμνηστου Ιακώβου με τον Τύπο -με τον «Ε.Κ.»-πέρασαν από πολλά κύματα μέχρι να γίνει αντιληπτό σε εμάς το κενό της απουσίας του, αλλά και σε εκείνον οι δικές μας αγνές προθέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές με τα ΜΜΕ, ο Ιάκωβος ποτέ δεν σταμάτησε να δίνει συνεντεύξεις Τύπου και ποτέ δεν σταμάτησε να μας καλεί στην Αρχιεπισκοπή.

Τώρα λοιπόν, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επαναφέρει τον θεσμό της συνέντευξης Τύπου.
Μόνον οφέλη θα έχει από αυτό, ο ίδιος, η Εκκλησία, η Αρχιεπισκοπή και η αλήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available