Η Ε/κ πλευρά απαιτεί αυτούσιο το πλαίσιο Γκουτέρες στους όρους αναφοράς

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ (Jane Hall Lute). (AP File Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη, και το έχει υπογραμμίσει και στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ότι στους όρους αναφοράς θα συμπεριληφθεί αυτούσιο το πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή, οι έξι παράμετροι όπως τις έχει εισηγηθεί ο ΓΓ των ΗΕ και όχι όπως τυχόν αποδίδονται σε άλλες σημειώσεις, κείμενα, εκδοχές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Αυτό που πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους αναφοράς, είπε, είναι αυτή καθαυτή, αυτούσια, η εισήγηση του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως τελικά διευκρινίστηκε με δικά του σχόλια στις 4 Ιουλίου 2017.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό της 30ης Ιουνίου και ότι δεν υπήρξε συνάντηση στις 4 Ιουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θέση μας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που διακόπηκαν, επομένως το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα πολύ ουσιαστικό μέρος των όρων αναφοράς».

«Εννοείται το πλαίσιο, δηλαδή οι έξι παράμετροι, όπως τις πρότεινε προφορικά ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017. Όχι, δηλαδή, η απόδοση του πλαισίου μέσα από σημειώσεις οποιουδήποτε άλλου ούτε βεβαίως η μια σελίδα την οποίαν κάποιοι κυκλοφορούν και αποτελεί σημειώσεις που παρουσιάστηκαν στις 2 Ιουλίου 2017. Αυτό που πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους αναφοράς είναι αυτή καθαυτή, αυτούσια, η εισήγηση του κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπως τελικά διευκρινίστηκε με δικά του σχόλια στις 4 Ιουλίου 2017», είπε ο Εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι με τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Μπουρτζιού επιβεβαιώνεται ότι στις 4 Ιουλίου υπήρξε σύσκεψη.

«Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας σε αυτή τη σύσκεψη, διότι ο κ. Αιντε μετέφερε τις διευκρινίσεις που έδωσε στον ίδιο ο κ. Γκουτέρες. Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, στους όρους αναφοράς θα πρέπει να συμπεριληφθεί, αυτό έχει υπογραμμίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κα Λουτ, αυτούσιο το πλαίσιο Γκουτέρες, οι έξι παράμετροι όπως τις παρουσίασε ο ΓΓ και όχι όπως μπορεί να εμφανίζονται μέσω τρίτων», είπε ο Κ. Εκπρόσωπος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available