Η ζωγράφος Αγγελική Κώσταλου μας συστήνεται μέσα από τα έργα της

Η ζωγράφος Αγγελική Κώσταλου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

Κατά τον Μωρίς Μερλώ-Ποντύ η όραση από μόνη της μπορεί να φέρει τον άνθρωπο σε επαφή με την ομορφιά του κόσμου. Και ο κόσμος είναι όμορφος μόνο όταν έχει χρώμα. Αυτό ακριβώς κάνει ένας ζωγράφος: αποτυπώνει την ομορφιά του κόσμου πάνω στον καμβά του. Και ο κόσμος είναι όμορφος όχι μόνο όταν είναι χαρούμενος, αλλά ακόμα και όταν είναι θλιμμένος, όταν είναι προβληματισμένος. Ακόμα και όταν δεν μπορείς να τον ερμηνεύσεις.

Ολα αυτά σκέφτεσαι όταν παρατηρείς τα έργα της ζωγράφου Αγγελικής Κώσταλου. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, με καλλιτεχνικές σπουδές σε φημισμένες ιδιωτικές σχολές, δημιουργεί εικόνες που αφήνουν στον θεατή μία αίσθηση οικειότητας και διακριτικής φαντασίας. Στους πίνακές της θα δει κανείς χρώματα έντονα που μπερδεύονται αλλά δεν αναμειγνύονται, που συνυπάρχουν αρμονικά, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Χρώματα που φτιάχνουν εικόνες που σε ταξιδεύουν, και αλλού πίνακες ασπρόμαυροι που μέσα στην απλότητά τους καταφέρνουν να αποπνέουν κάτι δυνατό.

Μου έχουν πει να μην ρωτάω ποτέ έναν ζωγράφο τι ακριβώς θέλει να εκφράσει με τα έργα του. Δεν μπαίνω λοιπόν στον πειρασμό να ρωτήσω κάτι τέτοιο την κ. Κώσταλου την οποία είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε σε μια πρόσφατη έκθεση των έργων της σε γκαλερί στην Κηφισιά. Αλλωστε τα έργα των καλλιτεχνών μπορούν να ερμηνεύονται με όποιον τρόπο τα αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Από την πρόσφατη έκθεση των έργων της κ. Κώσταλου στην Γκαλερί Δημιουργών. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

Δεν θα μπορούσα όμως να μην την ρωτήσω πώς συνέβη και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τι ήταν αυτό που την έσπρωξε στην Τέχνη αυτή.

«Από πολύ μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν να μουτζουρώνει, να σχεδιάζει, να ζωγραφίζει και να δημιουργεί εικόνες», μας λέει. Και προσθέτει: «Στην ζωγραφική με έσπρωξε η ανάγκη να εκφράσω την φαντασία μου και τα συναισθήματά μου».

«Περιοδικό»: Τι είναι, λοιπόν, για σας η ζωγραφική; Τι θέση έχουν τα χρώματα στη δική σας ζωή; Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα και γιατί;

Αγγελική Κώσταλου: Η ζωγραφική για εμένα είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Αλλοι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματά τους με λόγια με ένα τρόπο λυρικό που συνεπαίρνει. Αλλοι εκφράζονται με τη σιωπή τους – και αυτός είναι τρόπος έκφρασης, αρκεί να μπορείς να τον καταλάβεις. Εγώ κατάλαβα από μικρό παιδί ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκφραστώ ήταν μέσω της ζωγραφικής. Με τα χρώματα πάνω στον καμβά αποτυπώνω τα συναισθήματά μου, όποια και αν είναι αυτά. Τα χρώματα εκφράζουν τη διάθεσή μου με πρωταρχική θέση στη ζωή μου το κόκκινο γιατί είναι για εμένα το χρώμα της αισιοδοξίας.

Ο πολύς κόσμος ίσως να μην το αντιλαμβάνεται (απαιτούνται άλλωστε για αυτό εξειδικευμένες γνώσεις) αλλά κάθε πίνακας, κάθε έργο είναι αποτέλεσμα διαφόρων τεχνικών. Ο θεατής στέκεται στο αισθητικό αποτέλεσμα, στέκεται τις περισσότερες φορές σε αυτό που βλέπει. Ο καλλιτέχνης όμως για να οδηγηθεί σε αυτό το αποτέλεσμα θα πειραματιστεί, θα προβληματιστεί, θα ταλαιπωρηθεί.

Υπάρχει ένας συνεχής προβληματισμός και πειραματισμός και με τα θέματα αλλά και με τα υλικά. Ως προς τα υλικά ο συνεχής πειραματισμός μου με αυτά είχε σαν αποτέλεσμα, να εκφράζω την δουλειά μου με ακρυλικά, μελάνια, κάρβουνα και με την μεγάλη μου αγάπη, τα λάδια. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι να συνδυάζεις τη φαντασία με την ψυχή και τα συναισθήματά σου ώστε τα υλικά να πάρουν ζωή.

Επισκέπτες της έκθεσης θαυμάζουν τα έργα της κ. Κώσταλου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

«Περιοδικό»: Ξεχωρίζετε κάποιο από τα έργα σας; Και αν ναι, γιατί; Πόσο δένεται ο ζωγράφος με το κάθε έργο του ξεχωριστά;

Α. Κώσταλου: Από την πρόσφατη έκθεσή μου ένα έργο που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα είναι «Το άλογο με τον αναβάτη» δουλεμένο με ακρυλικά, και το οποίο μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Ο ζωγράφος με κάθε ένα από τα έργα του είναι δεμένος ψυχικά γιατί τα θεωρεί παιδιά του».

«Περιοδικό»: Ποιον Ελληνα ζωγράφο θαυµάζετε;

Α. Κώσταλου: Εναν Eλληνα ζωγράφο που θαυμάζω πολύ είναι ο Τέτσης ο οποίος έχει υπέροχη χρωματική έκφραση!

«Περιοδικό»: Εχετε κάποια συμβουλή για άλλους ζωγράφους, όπως για ζωγράφους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα;

Α. Κώσταλου: Για εκείνους που ξεκινούν τώρα να ασχολούνται με την ζωγραφική, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να δουλέψουν με πάθος και φαντασία και να μην αφήνουν κανένα να μπαίνει εμπόδιο στα όνειρά τους!

Πρόσφατα η κ. Κώσταλου παρουσίασε τα έργα της σε έκθεση που πραγματοποίησε στην «Galerie Δημιουργών», έναν εξαιρετικό πολυχώρο Τέχνης στην Κηφισιά που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Πριν από μερικές ημέρες, εξάλλου, η ίδια, βασιζόμενη στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Νανούρισμα στον γιο μου» δημιούργησε δύο πρωτότυπους πίνακες που θα κοσμούν την σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με αφορμή τη συναυλία εκεί της κ. Πηγής Λυκούδη, με τίτλο «Κράτα στην αγκαλιά σου το παιδί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available