Η Θεολογική Σχολή για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων κ. Δημήτριος με τον π. Χριστόφορο Μητρόπουλου την ημέρα της εγκαθίδρυσης του στην προεδρία της Θεολογικής Σχολής τον Οκτώβριο του 2015. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.» - Θεόδωρος Καλμούκος.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, π. Χριστόφορου Μητρόπουλου, η Σχολή εξέδωσε ανακοινωθέν το οποίο έστειλε στον «Ε.Κ.» ο π. Μητρόπουλος με προσωπικό του συνοδευτικό σημείωμα.

Αφορμή για το ανακοινωθέν στάθηκαν ουσιαστικά οι ερωτήσεις της συνέντευξης για την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.  Υπενθυμίζεται ότι ρωτήσαμε τον π. Χριστόφορο συγκεκριμένα τα εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Τι έγινε χτες που ήλθε ο Αρχιεπίσκοπος στη Σχολή; Γιατί ήλθε;
π. Μητρόπουλος: Είχαμε την κανονική προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αυτό ήταν όλο.

«Ε.Κ.»: Δεν θα θέλατε να μας πείτε κάτι από τη συνεδρίαση;
π. Μητρόπουλος: Οχι τώρα, όχι.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι συνήλθε η Εκτελεστική Επιτροπή της Εφορείας υπό την διεύθυνση του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, προέδρου της Εφορείας.

Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Γεράσιμος μέσω τηλεδιασκέψεως, καθώς επίσης και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αναγράφεται στο ανακοινωθέν πως «η συνεδρίαση έγινε κατά τρόπο ανοικτό και διαφανή για τη συζήτηση των εκθέσεων που παρουσίασαν οι επιτροπές της Εφορείας επί των οικονομικών, των εγγραφών, των ακαδημαϊκών θεμάτων και της ανάπτυξης του ιδρύματος. Υπήρξε μεγάλη αποφασιστικότητα από όλα τα μέλη γύρω από την αποστολή του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Κι η αποστολή είναι η προετοιμασία των μελλοντικών κληρικών και λαϊκών ηγετών, που είναι υπέρτατης σπουδαιότητας για το μέλλον της Πίστης μας στην Αμερική».

Τονίζεται ότι «εκφράστηκαν για μία ακόμα φορά πατρικές ευλογίες, καθοδήγηση και υποστήριξη προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και προς τον πρόεδρο π. Χριστόφορο Μητρόπουλο.

Ο π. Μητρόπουλος παρουσίασε μία περιληπτική αλλά ουσιαστική προεδρική έκθεση για τις δραστηριότητες της Σχολής, την ανάπτυξη και τις ακαδημαϊκές προσφορές. Ανακοίνωση ότι έχουν συσταθεί επιτροπές για τη δημιουργία προγραμμάτων για την επαύξηση της ιερατικής και κολεγιακής μορφοποίησης.

Στην έκθεσή του αναφέρθηκε στην καινούργια συνεργασία με το Κολέγιο Regis, το οποίο είναι ένα κορυφαίο Καθολικό Κολέγιο της μείζονος περιοχής της Βοστώνης. Η συνεργασία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές του ελληνικού Κολεγίου να κάνουν σπουδές για Μάστερ στους τομείς των Ειδικών Παιδαγωγικών, Συμβουλευτικής και Ψυχολογίας και Διοίκησης Κληρονομιάς. Ανακοίνωσε επίσης ένα καινούργιο τμήμα σύνδεσης του Ελληνικού Κολεγίου και του Newbury College για τη δημιουργία μίας αθλητικής συνεργασίας παρέχοντας στους φοιτητές του Ελληνικού Κολεγίου τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ανδρικές και γυναικείες αθλητικές ομάδες».

Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε τις οικονομικές προκλήσεις και επίσης τις προκλήσεις των εγγραφών που αντιμετωπίζουν το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή και η ανώτερη Παιδεία γενικότερα. Ο π. Χριστόφορος διαβεβαίωσε την Επιτροπή για την ισχυρή στάση της Σχολής λέγοντας πως «αν και η Σχολή ζει με τις προκλήσεις των οικονομικών και των εγγραφών που αντιμετωπίζουν πολλά μικρά κολέγια ανά τη χώρα, η αποφασιστικότητα της κοινότητας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή ακολουθίας του Χριστού, συνεργασίας με την Εφορεία, τη σύγκλητο των καθηγητών και του προσωπικού και όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς για τη συνέχιση της αποστολής του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής.

Επί πλέον, ο π. Χριστόφορος ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει δωρεές συνολικού ποσού ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθηθεί η Σχολή. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του σ’ αυτά τα γενναιόδωρα άτομα τα οποία προσήλθαν και υποστήριξαν τη Σχολή τώρα και στο παρελθόν.

Το ανακοινωθέν τελειώνει με την υπενθύμιση, πως «φέτος η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού γιορτάζει την 80η επέτειό της και το Ελληνικό Κολέγιο την 50η. Οποία μεγάλη ευκαιρία για τους πιστούς να συνταχθούν με αυτή την ιερή αποστολή. Εξακολουθούμε να προσφέρουμε ζωτικής σημασίας εκπαιδευτικό και πνευματικό περιβάλλον στους φοιτητές μας και μία σπουδαία διακονία στην Εκκλησία μας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *