Η καρδιολόγος Δρ. Ιωάννα Κοσμίδου στον «Ε.Κ»: Η ελπίδα είναι ζήτημα καρδιάς

Η καρδιολόγος Δρ. Ιωάννα Κοσμίδου. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της ίδιας.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» μίλησε με την καρδιολόγο Ιωάννα Κοσμίδου, αναφορικά με την υγεία της καρδιάς και τις καινούργιες εξελίξεις στην Καρδιολογία.

Με ειδικότητα στην Καρδιολογία και ειδίκευση στις αρρυθμίες, τους βηματοδότες και τους απινιδωτές, η Δρ. Ιωάννα Κοσμίδου έχει μια μακροχρόνια καριέρα και επαγγελματική εμπειρία που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες. Εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται για το Columbia Medical Center και συγκεκριμένα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της είναι και ερευνητικό.

Η κα Κοσμίδου γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από ένα χρόνο έρευνας στη Βοστώνη με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), αποφάσισε να κάνει την ειδικότητά της στην Αμερική.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η κα Κοσμίδου ακολούθησε το δύσκολο κλάδο της Καρδιολογίας.

Οπως μας είπε η ίδια: «Κάθε νόσημα της καρδιάς έχει αντιμετώπιση. Υπάρχουν τόσο φαρμακευτικές όσο και επεμβατικές θεραπείες. Κοινώς μπορείς να κάνεις πολλά για να βοηθήσεις τον κόσμο που έχει καρδιολογικό νόσημα. Επειτα, ήδη από τα χρόνια που ξεκίνησα εγώ στην Καρδιολογία, η επιστήμη είχε φτάσει πολύ μακριά αλλά η έρευνα συνεχίζεται, και φέρνει ολοένα και πιο καινούριες θεραπείες».

Οσον αφορά στην επιστήμη της Καρδιολογίας λοιπόν, οι καινοτομίες είναι αλλεπάλληλες. Καινούργια πιο αποτελεσματικά φάρμακα, βαλβίδες και θεραπεία stem cell, είναι κάποια από αυτά. Αυτός ο συστηματικός έλεγχος και η εξέλιξη στην Καρδιολογία σπάνια συναντάται σε άλλες ειδικότητες με εξαίρεση, τα τελευταία χρόνια ίσως, την Ογκολογία.

Η Δρ. Ιωάννα Κοσμίδου.

«Και δεν ήταν μόνο οι θεραπείες που ήταν εντυπωσιακές, αλλά έχουμε πολύ εντυπωσιακές διαγνωστικές μεθόδους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασάφεια στην Καρδιολογία. Ολος αυτός ο ολοκληρωμένος κύκλος είναι ιδιαίτερα δελεαστικός», λέει η ίδια για την επιλογή της να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο κλάδο που της ταίριαξε τόσο σε επίπεδο ερευνητικό όσο και σε κλινικό.

Σύμφωνα με την κα Κοσμίδου, η στεφανιαία νόσος (coronary artery disease) είναι και το πιο σύνηθες των καρδιακών προβλημάτων ανάμεσα σε ασθενείς, με αλλοιώσεις των αγγείων και ένας άρρωστος μπορεί να εμφανίσει από απλά συμπτώματα στηθάγχης μέχρι και έμφραγμα. Οι βαλβιδοπάθειες είναι επίσης συνήθεις, για τις οποίες υπάρχουν πολλές σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης.

«Φυσικά σε κλινικό επίπεδο οι ασθενείς μπορεί να έχουν μια σειρά από παθήσεις που επηρεάζουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την καρδιά, όπως η υπέρταση για παράδειγμα», συμπληρώνει η κα Κοσμίδου.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, λοιπόν, για να αντιμετωπίσει κανείς τα καρδιακά προβλήματα είναι η πρόνοια. Οι ευεργετικές επιδράσεις μιας σωστής διατροφής από μικρή ηλικία, δεν μπορούν να αγνοηθούν. «Οι Ελληνες γενικά κάνουν καλή διατροφή, αν και θα έπρεπε να αποφεύγουμε το υπερβολικό αλάτι», μας λέει. Επειτα η άσκηση και η διατήρηση ενός σωστού βάρους είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ.

Μάλιστα η κα Κοσμίδου δίνει ένα μήνυμα ελπίδας προς όλους τους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα: «Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως τα προβλήματα καρδιάς αντιμετωπίζονται. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ ως προς τις θεραπείες. Υπάρχουν απίστευτες εξειδικεύσεις και υπάρχουν πολλαπλές επιλογές. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να μην απελπίζονται».

Επιπρόσθετα, οι Ελληνες γιατροί δίνουν ένα σπουδαίο παράδειγμα επιτυχίας και προόδου στο εξωτερικό πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, πράγμα που συντελεί όχι μόνο στο να νιώθουμε πιο υπερήφανοι αλλά ίσως και λίγο πιο ασφαλείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available