Η καταπληκτική Οικονομία του Τραμπ

(Win McNamee/Pool via AP, FILE)

Η Οικονομία της Αμερικής καλπάζει. Είναι στην καλύτερη κατάσταση που βρέθηκε εδώ και πολλά χρόνια. Τουλάχιστον από το 2008, όταν πέρασε την μεγάλη τραπεζική κρίση που απείλησε ακόμα και το ίδιο το σύστημα.

Την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, αύξησε τα επιτόκια από το 1,75% στο 2% και κατέστησε σαφές ότι θα προβεί και σε δυο ακόμα αυξήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό βέβαια αποδεικνύει ότι η Οικονομία βρίσκεται σε τόσο καλό σημείο που αντέχει τις αυξήσεις.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Fed χαρακτήρισε την κατάσταση της Οικονομίας ως «πολύ καλή», χαρακτηρισμό που σπάνια χρησιμοποιούν.

«Η απόφαση που πήραμε σήμερα αποδεικνύει ότι η Οικονομία της Αμερικής βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να βρουν μια θέση εργασίας την βρίσκουν», είπε.

Ο πρόεδρος της Fed πρόβλεψε, επίσης, ότι η ανεργία θα μειωθεί περισσότερο, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά, από το ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό, που είναι (3,8%).

Το μόνο σημείο που συνεχίζει όμως να προβληματίζει τους οικονομολόγους, είναι ότι παρά την τόσο χαμηλή ανεργία η αύξηση στους μισθούς είναι πολύ μικρή.

Εν τω μεταξύ, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανήλθε στο εκπληκτικό 25.000 μονάδες και φαίνεται -λέω φαίνεται- ότι η κούρσα του δεν έχει τέλος.

Τώρα το ερώτημα είναι, ποιος εισπράττει τους επαίνους από την οικονομική κατάσταση, ο Ομπάμα, που έστρωσε το έδαφος για να περπατήσει πάνω του η Οικονομία ή ο Τραμπ;

Και οι δυο. Ομως, πρόεδρος είναι ο Τραμπ. Και άρα σ’ αυτόν ανήκει ο έπαινος. Και μην εκπλαγείτε, σε περίπτωση που συνεχίσει έτσι η Οικονομία, αν… επανεκλεγεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available