Η Κύπρος βιώνει το χειμώνα των ρεκόρ στις βροχοπτώσεις

(AP File Photo/Petros Karatjias, FILE).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει ο φετινός χειμώνας στην Κύπρο. Τον μήνα Ιανουάριο που διανύουμε και συγκεκριμένα το προχθεσινό 24ωρο, από το πρωί της 15ης έως το άλλο πρωί της 16ης Ιανουαρίου, καταγράφηκε η μεγαλύτερη εισροή νερού 24ώρου των τελευταίων 30 χρόνων στα φράγματα. Εισέρρευσε συγκεκριμένα ποσότητα 27 εκατ. κυβικών μέτρων (για την ακρίβεια 26,885).

Η δεύτερη καλύτερη ήταν σε ένα αντίστοιχο 24ωρο του Ιανουαρίου του 1989, λίγα χρόνια αφότου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος του τόπου, αυτού του Κούρη.

Όμως, ο Γενάρης ετοιμάζεται να καταρρίψει ακόμα ένα ρεκόρ, αυτό των συνολικών εισροών για τον μήνα. Μέχρι στιγμής στα φράγματα έχουν εισρεύσει 69,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό και εκτιμάται πως θα ξεπεράσουμε τον καλύτερο Γενάρη όλων των εποχών, που ήταν της περιόδου 2011-2012, όταν στα φράγματα είχαν εισρεύσει 93 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό.

Οι εκτιμήσεις του πρώτου τεχνικού μηχανικού του Τμήματος Υδάτων Φαίδρου Ρουσή είναι πως θα ξεπεράσουμε τα 90 εκατομμύρια, αφού οι εισροές θα συνεχισθούν και τις επόμενες μέρες. Έχει υπολογιστεί πρόχειρα, μετά το προχθεσινό ρεκόρ, πως μέχρι σήμερα το πρωί θα έχουμε άλλα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό στα φράγματα και έπεται συνέχεια.

«Μέσα σε 24 ώρες μπήκε τόσο νερό στα φράγματα, όσο δεν μπήκε πέρσι ολόκληρο τον Γενάρη, ενώ μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά οι εισροές νερού ξεπέρασαν αυτές και των δύο προηγούμενων χρόνων μαζί», ανέφερε ο κ. Ρουσής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Υδάτων, οι συνολικές εισροές στα φράγματα από την 1/10/2018 μέχρι και σήμερα είναι 87,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό και η φετινή είναι για την ώρα η 5η καλύτερη εισροή των τελευταίων 30 χρόνων και η καλύτερη της τετραετίας. Εξάλλου, τα αποθέματα στα φράγματα είναι 117,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό και η πληρότητα βρίσκεται στο 40,3%, ενώ η αντίστοιχη περσινή ήταν μόλις 40,4 εκατομμύρια και η πληρότητα ήταν στο 13,9%. Έχουν υπερχειλίσει τα φράγματα της Αρμίνου, του Μαυροκόλυμπου, της Αργάκας, του Πωμού, του Ξυλιάτου, του Καλοπαναγιώτη, της Κλήρου, της Ταμασού και της Σολιάς.

Οι καλές εισροές οφείλονται στην πλούσια βροχόπτωση, το ποσοστό της οποίας έχει ανέλθει για τον Γενάρη στο 169% με 172,6 χιλιοστά. Τα 47,7 χιλιοστά σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available