Η Κύπρος θρηνεί ήδη τρεις νεκρούς από τον κορωνοϊό

Ένα μέλος ειδικού συνεργείου του Δήμου Λευκωσίας προβαίνει σε ψεκασμό στην έρημη κεντρική πλατεία της κυπριακής πρωτεύουσας στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό (AP Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κατάσταση αρχίζει να γίνει ολοένα και πιο δραματική και στην Κύπρο που θρηνεί ήδη τρεις νεκρούς από τον κορωνοϊό. Οι δύο νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν αργά την Τρίτη στην καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στο νησί, εκ των οποίων ο ένας θάνατος αφορά 58χρονο Κύπριο πιλότο και το δεύτερο 63χρονο Βρετανό μόνιμο κάτοικο του νησιού.

Από τα 8 νέα περιστατικά που ανακοινώθηκαν εξάλλου, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων στα 124 στις ελεύθερες περιοχές – υπάρχουν και άλλα 44 στα κατεχόμενα –  εντοπίστηκαν και 3 ακόμη νέα «ορφανά» γεγονός καταδεικνύει ότι ο θανατηφόρος ιός έχει ξεκινήσει τη σιωπηρή επίθεσή του στην κυπριακή κοινωνία.

Ο νεκρός πιλότος είναι ο Σάββας Χειμωνίδης ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνομένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο άτυχος 58χρονος διαγνώσθηκε με κορωνοϊό μόλις το περασμένο Σάββατο και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε παρουσιάζοντας επιπλοκές στο αναπνευστικό και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους γιατρούς, ο 58χρονος είχε ελεύθερο ιατρικό ιστορικό.

O 58χρονος πιλότος έδωσε δείγμα όταν επέστρεψε στην Κύπρο ωστόσο παραμένει άγνωστο που μολύνθηκε από τον ιό αφού είχε ταξιδέψει σε αρκετές χώρες, λόγω της δουλειάς του, τις προηγούμενες ημέρες.

Ο δεύτερος εκ των δύο νεκρών είναι 63χρονος Βρετανός, μόνιμος κάτοικος Κύπρου με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ενώ νοσηλευόταν στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πάφου, δέχθηκε επισκέψεις από φιλικό του πρόσωπο, που ήταν φορέας του ιού και τον μόλυνε, ενώ και ο ίδιος κατέστη στη συνέχεια η πηγή μόλυνσης για σειρά επαγγελματικών υγείας και άλλων ασθενών στο νοσοκομείο Πάφου.

Ο θάνατος τον βρήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος νεκρός στην Κύπρο καταγράφηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ήταν ήταν επίσης 70χρονος Βρετανός, με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα οκτώ τα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τρία άτομα από τα 8 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, άλλα δύο άτομα επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές, ενώ για τρία άτομα το ιστορικό διερευνάται.

Τέσσερα άτομα διασωληνωμένα

Τέσσερα άτομα με κορωνοϊό, δύο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και δύο σε αυτό της Λεμεσού νοσηλεύονται διασωληνωμένα και σε κρίσιμη κατάσταση.

Όλοι παρουσίασαν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται κρίσιμα για την πορεία της υγείας τους.

Στο Νοσοκομείο αναφοράς εξάλλου στο Παραλίμνι, συνεχίζουν να νοσηλεύονται 18 άτομα, τα τρία εξ’ αυτών στην μονάδα αυξημένης φροντίδας. Ένας ασθενής, πήρε χθες εξιτήριο.

Ο νέος απολογισμός με 3 νεκρούς και περισσότερα κρούσματα πέρασε την Κύπρο σε άλλο επίπεδο.

«Ελπίζαμε, όπως και οι άλλες χώρες ότι δεν θα συμβεί, αλλά συνέβη» δήλωσε ο γιατρός, επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ Μάριος Λοΐζου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους πολίτες ύψωσε φωνή αγωνίας: «Όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πλέον περάσει στην επόμενη φάση. Αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά περιστατικά. Το κυρίως πρόβλημα είναι οι σοβαρές πνευμονίες. Η μεγάλη μάχη δίνεται πλέον καθημερινά στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και τα υποστηρικτικά τμήματα».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρόσθεσε ο γιατρός, ότι «όπως και στις άλλες χώρες του κόσμου, χρειαζόμαστε χρόνο, για να ετοιμαστούμε όσον το δυνατό καλύτερα. Όπως καταλαβαίνετε, κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει σημασία. Εκφράζοντας την αγωνία όλου του προσωπικού των νοσοκομείων μας, σας εκλιπαρούμε να μείνετε σπίτι. Να μας δώσετε την ευκαιρία να είμαστε όσο το δυνατό πιο έτοιμοι».

Στην αγωνία του επιστημονικού διευθυντή Λευκωσίας προστέθηκε και η προειδοποίηση του καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη: «Ό,τι κτίζουμε σήμερα θα το επωφεληθούμε στη συνέχεια και ό,τι κάνουμε λάθος σήμερα θα το πληρώσουμε στη συνέχεια. Τα μέτρα που λήφθηκαν έχουν την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων. Για να δούμε τα αποτελέσματα που θα ξεκινήσουμε σήμερα νομίζω πρέπει να περιμένουμε περίπου δύο εβδομάδες. Για να επιστρέψουμε κάποια στιγμή όλοι μας πίσω στις ζωές μας πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα Διατάγματα».

Άλλα δύο κρούσματα στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ την επιβεβαίωση άλλων δύο κρουσμάτων κορωνοϊού στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» Ali Pillli.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όπως μεταδίδονται από τ/κ ΜΜΕ, πρόκειται για στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στα κατεχόμενα ανέρχεται σε 42.

Να σημεωθεί, εξάλλου ότι η λεγόμενη «αστυνομία» προέβη σε 20 νέες συλλήψεις για παραβίαση των «κανόνων» σχετικά με την μερική απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα.

Οι συνολικές τη δεύτερη ημέρα της επιβολής της απαγόρευσης, ανήλθαν σε 48.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available