Η Κύπρος τίμησε και φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Μαθήτριες με πινακίδες κατεχόμενων σχολείων παρελαύνουν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στο οίκημα της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις η Κύπρος γιόρτασε με λαμπρότητα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, όπως και ο απανταχού Ελληνισμός.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης μαθητών και σπουδαστών από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας έχοντας στο πλευρό του τον Ελληνα Πρέσβη στο νησί Ηλία Φωτόπουλο, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την πολιτική στρατιωτική ηγεσία.

Προηγήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Φανερωμένης, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, μαθητές, φοιτητές, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης της Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος, οποίος τόνισε την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη Διάσκεψη του Crans-Montana, και στην επιδίωξη μιας βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η αρνητική και καθόλου εποικοδομητική στάση της Τουρκίας αποσκοπεί στο να κλείσει ένα κύκλο έντονων και κοπιαστικών προσπαθειών για την οριστική επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτή η μεθοδολογία δεν είναι αποδεκτή». Διαβεβαίωσε πως ο αγώνας «συνεχίζεται σταθερά και συντονισμένα, μέχρι τη δικαίωσή του, για γίνει η Κύπρος ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και στρατούς κατοχής».

«Η Ελλάδα  και η Κύπρος, χώρες κυρίαρχες και ανεξάρτητες, έχοντας επίγνωση της ιστορικής τους διαδρομής, στηριζόμενες σε κοινά ιδεώδη, γλώσσα, πολιτισμό, θρησκεία ενισχύουν από κοινού τις δράσεις τους ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευάλωτη περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Φωτόπουλος.

Εξάλλου, σε επετειακό μήνυμα του, ο Ελληνας πρέσβης υπογραμμίζει ότι δεν νοείται λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού και παρωχημένου συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, με αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Η Αθήνα, είπε, θεωρεί κομβικής σημασίας την κατάλληλη και σωστή προπαρασκευή στην πτυχή της ασφάλειας, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και την πρόταση του Γενικού Γραμματέα για δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης εφαρμογής της λύσης.

Ο κ. Φωτόπουλος κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι ουδείς νομιμοποιείται να μετέρχεται απειλές χρήσης βίας και να αξιώνει την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται στο διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

Υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δέχθηκαν τον χαιρετισμό των παρελάσεων που έγιναν σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της ημικατεχόμενης Κύπρου.

  • Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, ο Πρέσβης της Ελλάδας και η σύζυγός του παρέθεσαν μετά την παρέλαση δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available