Η Λευκωσία χαιρέτισε τη συμφωνία με Σκόπια, επιφυλάξεις κομμάτων

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου (Φωτογραφία: ΔΗΣΥ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις Κυβέρνησης και μεγάλων κομμάτων στη Λευκωσία για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

Τη συμπαράσταση της κυπριακής Κυβέρνησης στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στο κρατικό ΡΙΚ ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία της τελικής συμφωνίας για την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι τα «εθνικά οφέλη, που θα προκύψουν, είναι πολλά».

Με επιφυλακτικότητα σχολίασε τη συμφωνία ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα σεβαστεί την τελική απόφαση του ελληνικού λαού και της πολιτείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ και επιφυλάξεις που εκφράζονται στην Ελλάδα από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε με συγκεκριμένες αρχές και υπηρετεί και συγκεκριμένες πολιτικές».

«Είμαστε ένα κόμμα που σεβόμαστε και πιστεύουμε στην εθνική μας ταυτότητα, στις ρίζες μας, στις παραδόσεις. Για μας η Ελλάδα δεν είναι απλά μια άλλη χώρα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι «είμαστε ανεξάρτητο κράτος αλλά είναι ιδιαίτεροι οι δεσμοί μας με την Ελλάδα που ήταν διαχρονικά το ανιδιοτελές στήριγμα των εθνικών μας αγώνων».

Όμως, σημείωσε, «από την άλλη, είμαστε και ένα κόμμα που υπηρετούμε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και αρχές».

«Σεβόμαστε την οποιαδήποτε απόφαση του ελληνικού λαού. Και σε αυτή την περίπτωση θα σεβαστούμε την τελική απόφαση του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού που δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Εκείνοι θα πάρουν τις αποφάσεις μέσα από τις σχετικές διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν και εμείς βέβαια ως κόμμα, θα στηρίξουμε τις όποιες αποφάσεις λάβει ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε  ότι «χαιρετίζουμε τις όποιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων να επικρατήσει η ειρήνη και να ξεπεραστούν οι όποιες τοπικές και περιφερειακές διενέξεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε ως θετικό το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση η οποία θα οδηγεί στην επικράτηση αρμονικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων και θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».\

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσητ ου σημειώνει ότι το πλαίσιο συμφωνίας Ελλάδας-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας φαίνεται να βελτιώνει σαφώς υπέρ της Ελλάδας την υφιστάμενη κατάσταση σε διεθνές επίπεδο, καθώς κατά τα φαινόμενα διασφαλίζει σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού με χρήση έναντι όλων (erga omnes) και απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών του υφιστάμενου συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει το ΔΗΚΟ, η διαφαινόμενη αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, εθνότητας και ιθαγένειας από την Ελλάδα αποτελούν δυνητικώς επικίνδυνα σημεία που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της συμφωνίας. «Το Δημοκρατικό Κόμμα και ο κυπριακός Ελληνισμός παραμένουν αλληλέγγυοι με τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, όπως και με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει αυτό το χρονίζον ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και, πάνω απ’ όλους, τον ελληνικό λαό», τονίζει το ΔΗΚΟ.

Σαφώς κατά της συμφωνίας τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους τα μικρότερα κόμματα της Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ.

Η συμφωνία αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του ημερήσιου Τύπου της Τετάρτης στην Κύπρο. Οι τίτλοι είναι:

– «Αλήθεια»: «Καλά νέα, αλλά πυροδότησαν αντιδράσεις σε Σκόπια και Ελλάδα».

– «Πολίτης»: «Μακεδονία, αλλά Βόρεια».

– «Ο Φιλελεύθερος»: «Ελλάδα και Σκόπια γυρίζουν σελίδα στις σχέσεις τους».

– «ΧΑΡΑΥΓΗ»: Κατέληξαν σε συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available