Εφετείο Νέας Υόρκης: Η μήνυση της ομογενούς Ζερβός κατά του Τραμπ μπορεί να προχωρήσει

Η κ. Summer Zervos το 2018 (AP Photo/Mary Altaffer, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εφετείο της Νέας Υόρκης αποφάσισε την Πέμπτη ότι η μήνυση της -ελληνικής καταγωγής- Σάμερ Ζερβού (Summer Zervos) κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για δυσφήμηση, μπορεί να προχωρήσει.

Το δικαστήριο επεσήμανε ότι ο κ. Τραμπ δεν έχει «ασυλία» για τη μήνυση της πρώην διαγωνιζόμενης του «Apprentice», το οποίο παρουσίαζε ο ίδιος πριν χρόνια.

Η κ. Ζερβού, υπενθυμίζεται, είχε κατηγορήσει τον κ. Τραμπ ότι την φίλησε και την άγγιξε άσεμνα χωρίς τη θέλησή της.

Σύμφωνα με το «Supremacy Clause» του Συντάγματος των ΗΠΑ, αποφάσισαν οι δικαστές ότι μία δίκη σε πολιτειακό δικαστήριο δεν χρειάζεται να αναβληθεί μέχρι ο Πρόεδρος να ολοκληρώσει τη θητεία του (το «Supremacy Clause» -Ρήτρα Υπεροχής- αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση δηλαδή διαφορετικής γνώμης μεταξύ ομοσπονδιακού και πολιτειακού νόμου, πρέπει να εφαρμοστεί ο ομοσπονδιακός νόμος).

Επικαλούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, πριν από δύο δεκαετίες, σε μία υπόθεση που αφορούσε φερόμενο σεξουαλικό παράπτωμα από τον τότε πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, η πλειοψηφία των δικαστών του Εφετείου είχαν πει ότι οι Πρόεδροι μπορούν να μηνυθούν σε πολιτειακά δικαστήρια για κάτι που κατηγορούνται ότι έπραξαν και δεν σχετίζεται με τα επίσημα καθήκοντά τους.

«Ο νυν Πρόεδρος επιχειρεί να θωρακίσει τον εαυτό του από συνέπειες για φερόμενα μη επίσημα παραπτώματα στηριζόμενος στη Συνταγματική προστασία της Προεδρίας», ανέφεραν οι δικαστές στη γνωμοδότησή τους, την οποία έγραψε η δικαστής Dianne T. Renwick.

«Απορρίπτουμε το επιχείρημα της υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ ότι το ‘Supremacy Clause’ του Συντάγματος των ΗΠΑ δεν επιτρέπει σε πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης -και κάθε άλλης πολιτείας της χώρας- να ασκήσει την εξουσία του, υπό το πολιτειακό Σύνταγμα. Αντίθετα, θεωρούμε ότι το ‘Supremacy Clause’ δεν είχε ποτέ σκοπό να στερήσει από ένα πολιτειακό δικαστήριο την εξουσία του να αποφασίσει για υποθέσεις και αντιδικίες υπό το πολιτειακό Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Η απόφαση, που αυξάνει την προοπτική ο κ. Τραμπ να πρέπει να δώσει απαντήσεις υπό όρκο για τη μήνυση, δεν ήταν ομόφωνη. Δύο από τους πέντε δικαστές του Εφετείου, ο Peter Tom και η Angela Mr. Mazzarelli, είπαν στη δική τους επιχειρηματολογία ότι η υποβολή του Προέδρου στη δικαιοδοσία μιας δίκης σε πολιτειακό δικαστήριο «παρεμβαίνει στην ικανότητά του να ασκήσει το συνταγματικό του καθήκον της εκτέλεσης των νόμων των ΗΠΑ».

Ο δικηγόρος του κ. Τραμπ, Marc Kasowitz, σχολίασε ότι σχεδιάζει να απαντήσει στην απόφαση του Εφετείου.

Η κ. Ζερβού υπενθυμίζεται πως ήταν ανάμεσα σε δώδεκα γυναίκες που είχαν κάνει λόγο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, για σεξουαλικά παραπτώματα του κ. Τραμπ εναντίον τους, χρόνια πριν.

Ο κ. Τραμπ τις αποκάλεσε «ψεύτρες», οι οποίες προσπαθούσαν, είπε, να βλάψουν την υποψηφιότητά του με «100% κατασκευασμένες» ιστορίες. Είχε κάνει retweet ένα μήνυμα, ειδικά αποκαλώντας τον ισχυρισμό της κ. Ζερβός, «απάτη» (a hoax). Επίσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία το αρνούνταν.

Οι δικηγόροι του κ. Τραμπ έχουν πει ότι η υπόθεση δεν πρέπει να προχωρήσει όσο είναι στην εξουσία. Επίσης, ότι τα σχόλιά του ήταν γνώμες και ότι έχει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου να εκφραστεί εν μέσω μίας εκστρατείας «θερμής».

Οι δικηγόροι της κ. Ζερβός, υποστήριξαν ότι τα σχόλια του κ. Τραμπ ήταν πραγματικά ψεύδη (factual falsehoods) τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί απειλές και της στοίχισαν την επιχείρησή της, ένα εστιατόρια στη Νότια Καλιφόρνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available