Η «μαύρη τρύπα» και η Ασημίνα Αρβανιτάκη

Από αριστερά ο κ. Neil Turok, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, η Δρ Ασημίνα Αρβανιτάκη και ο κ. Μιχάλης Λαζαρίδης. Φωτογραφία: Perimeter Institute.

Τον Ιούνιο του 2016, συμμετείχα σε μια ομάδα του ΙΣΝ, που επισκέφτηκε το Perimeter Institute for Theoretical Physics, τον μεγαλύτερο ερευνητικό κόμβο του πλανήτη στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής, στην περιοχή του Γουότερλου (Waterloo), έξω από το Τορόντο.

Σε μια ωραία τελετή η Ασημίνα Αρβανιτάκη ανακηρύχθηκε ως η πρώτη κάτοχος της Εδρας Stavros Niarchos Foundation Aristarchus Chair στη Θεωρητική Φυσική.

Η Εδρα έλαβε το όνομά της από τον Αρίσταρχο, τον αρχαίο Ελληνα μαθηματικό και αστρονόμο, ο οποίος πρότεινε το πρώτο μοντέλο που είχε τον ήλιο στο κέντρο του ηλιακού συστήματος. Η Εδρα θεσμοθετήθηκε με δωρεά ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων από το ΙΣΝ.

Θυμάμαι ότι το Perimeter Institute και ιδιαίτερα η ομογενής επιστήμονας με εντυπωσίασαν τόσο που αναφέρθηκα σ’ αυτήν με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια. Τώρα βλέπω ότι μάλλον την …αδίκησα.

Να γιατί: Την Τετάρτη σημειώθηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα, η ανακάλυψη και η φωτογράφιση μιας «μαύρης τρύπας» στο Διάστημα (δες «Ε.K.») από το διεθνές Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-ΕΗΤ).

Μέλος της ομάδας ήταν ο Αβερι Μπρόντερικ (Avery Broderick) του Perimeter Institute for Theoretical Physics.

Το ίδρυμα αυτό οργάνωσε μια συζήτηση για το μεγάλο αυτό επιστημονικό επίτευγμα με ένα πάνελ από ειδικούς που συμπεριλάμβανε και την Ασημίνα Αρβανιτάκη.

Δεν έχω αμφιβολία ότι η Αρβανιτάκη θα πάει ακόμα πολύ πιο ψηλά…

Α.Η.Δ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available