Η μητέρα της μοναχής Θεονύμφης είχε ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τον π. Μακρή

Οι δύο Μοναχές ηγουμένη Φωτεινή και αδελφή Θεονύμφη της Μονής των Αγίων Πάντων στο Calverton Νέας Υόρκης. Φωτογραφία Facebook.

Η μητέρα της μοναχής Θεονύμφης από την Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων στην πόλη Κάλβερτον (Calverton) του Λονγκ Αϊλαντ Νέας Υόρκης, με επιστολή της στις 18 Αυγούστου 2018 προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, είχε αναφέρει λεπτομερώς τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποστεί η κόρη της από τον Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Μακρή, ο οποίος ήταν μάλιστα και ο πνευματικός της πατέρας.

Την επιστολή της αυτή, η οποία έχει περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», την είχε κοινοποιήσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προτρέποντας αμφοτέρους να παρέμβουν.

Για ευνόητους λόγους ο «Ε.Κ.» δεν αναφέρει το όνομα της μητέρας της μοναχής Θεονύμφης, πλην όμως υπογραμμίζεται ότι έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητα της επιστολής.

Η μητέρα της Θεονύμφης, απευθυνόμενη στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο έγραψε, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής:

«Σεβασμιότατε, σας γράφω με κατώδυνη και βαριά καρδιά. Είμαι η μητέρα της Μοναχής Θεονύμφης, η οποία υποβλήθηκε σε ‘απρεπή συμπεριφορά’ από μέρους του π. Γερασίμου Μακρή. Από την ώρα που η κόρη μου με πληροφόρησε γι’ αυτά τα ενοχλητικά νέα, έχω παραμείνει σιωπηρή με την ελπίδα πως η αγαπητή μας Εκκλησία, διά των ηγετών της θα είχε το κουράγιο να κάνει το σωστό πράγμα.

Είμαι βαθύτατα αποκαρδιωμένη. Χτες, κατά τη μεγάλη γιορτή της Θεοτόκου, σκέφθηκαν γύρω από την μητρότητά της και πόσο βαθιά θα πληγώθηκε βλέποντας τον Υιό της πάνω στον σταυρό, σταυρωμένο από αυτούς οι οποίοι όφειλαν να τον αγαπούσαν και προστάτευαν.

Επίσης, διερωτώμαι εάν λυπήθηκε για εκείνους οι οποίοι έβλαψαν το παιδί της. Ως γονιός ο οποίος αγαπά τον Χριστό και το παιδί του, θα απαντούσα ναι. Κι έτσι παρακαλώ την Παναγία να με βοηθήσει να ανοίξω την καρδιά μου με αγάπη και συμπόνια, με την ελπίδα πως θα εισακουσθεί η έκκλησή μου».

Σε άλλο σημείο, έγραψε πως «καθότι είμαι απλός άνθρωπος, ζητώ να με νιώσετε καθώς σας ομιλώ τρόπον τινά γονιός προς γονιό. Είμαι σίγουρη πως έχει κάποια πατρική-υιική αγάπη για τον π. Γεράσιμο, σαν την αγάπη που έχω κι εγώ για τα παιδιά μου. Θυμάμαι πως ο ίδιος και η Στέλλα (η μητέρα του) ανέφεραν πολλές φορές πως ήσασταν ο αγαπημένος του καθηγητής στη Θεολογική Σχολή και εκείνος ήταν ο αστέρας φοιτητής σας.

Το αναφέρω αυτό προκειμένου να αναγνωρίσω τον πατρικό σας ρόλο σχετικά με τον π. Μακρή, αμφότερα ως μέντορας και ως πνευματικός καθοδηγητής όλων των κληρικών. Ως γονιός συχνά βρέθηκα στη θέση να αφήσω να παιδιά μου να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους προκειμένου να τα βοηθήσω να αναπτυχθούν πνευματικώς, συναισθηματικώς και φυσιολογικώς. Είμαι σίγουρη πως και σεις έχετε βρεθεί σ’ αυτή τη στενόχωρη θέση πολλές φορές».

Σε άλλο σημείο της επιστολής της, ανέφερε πως «εν πίστει και αγάπη, εμπιστεύθηκα την ψυχή του μεγαλύτερου παιδιού μου στην φροντίδα του π. Μακρή. Δυστυχώς, ντυμένος ως λύκος εν ενδύματι προβάτου, χρησιμοποίησε την πνευματική του ιδιότητα και κακοποίησε σεξουαλικά νέες γυναίκες συμπεριλαμβανομένης και της κόρης μου.

Αυτό που έκανε ο π. Μακρής, ο οποίος το παραδέχθηκε ότι το έκανε είναι πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο είναι επιδεκτικό συγχωρήσεως, αλλά επίσης απαιτεί και συνέπειες. Ενώ σίγουρα μπορεί και οφείλει να μετανοήσει και να συγχωρεθεί, δεν πρέπει να αποκρυφτεί σε ψεύτικες ενέργειες, ευφημισμούς ή σιωπή. Αυτά δεν θεραπεύουν την αρρώστια, ούτε βοηθούν τα θύματα, τα οποία είναι επίσης μέλη του Σώματος του Χριστού».

Υπογράμμισε στην επιστολή πως «με κάθε σεβασμό είναι δύσκολο να διακρίνω εν προκειμένω τη συνέπεια για τον π. Μακρή. Τέθηκε σε αργία για σύντομο χρονικό διάστημα και τώρα ετοιμάζεται να αποκατασταθεί στην πρότερη ενορία του. Αυτό φαίνεται πολύ περίεργο και δεν γνωρίζω τις διαδικασίες του Πνευματικού Δικαστηρίου που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση.

Διαβάζοντας τον Κανονισμό της Αρχιεπισκοπής περί Σεξουαλικής Κακοποίησης με οδήγησε να πιστεύω πως εάν κάποιος κληρικός έχει παραδεχθεί τις κατηγορίες της σεξουαλικής παρενόχλησης, τότε σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας οφείλει να συγκληθεί Πνευματικό Δικαστήριο. Από όσο γνωρίζω κάτι τέτοιο δεν έγινε. Θα ήθελα να γνωρίζετε πως όταν αναφέρομαι σε συνέπειες δεν ομιλώ για εκδίκηση».

Σε άλλο σημείο έγραψε πως «ασφαλώς ο επιδρομέας πρέπει να αντιμετωπιστεί με αγάπη και φροντίδα, αλλά επίσης και το παιδί το οποίο έχει πονέσει. Η Θεονύμφη το κατήγγειλε στην Αρχιεπισκοπή πλην όμως δεν έγινε καμία ενέργεια έως ότου επέμενε και παρουσίασε γραπτή αναφορά. Από όσο γνωρίζω ουδείς ιεράρχης τηλεφώνησε, επισκέφθηκε ή έγραψε για να εκφράσει ενδιαφέρον για τις Αδελφές. Απεναντίας, ουσιαστικά έγινε αποδέκτης φωνών, παραγκωνίστηκε και κατηγορήθηκε γιατί δεν το ανέφερε νωρίτερα.

Αν και εξυπακούεται πως έχει ολοκληρωθεί μία λεπτομερής έρευνα ουδείς μίλησε στη Θεονύμφη ή σε κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς μου. Οταν ο π. Μακρής τοποθετηθεί πίσω στην ενορία του θα φανεί ότι η έρευνα τον βρήκε μετανιωμένο και ιαθέντα από το συγκεκριμένο πάθος. Εάν είχε επιδείξει την παραμικρή μεταμέλεια σε οποιονδήποτε από εμάς και εάν οι ιεράρχες είχαν δείξει τουλάχιστον λίγο ενδιαφέρον προς την οικογένειά μου θα είχα πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη και πίστη στις αποφάσεις που έχουν γίνει».

Η μητέρα της μοναχής Θεονύμφης εκλιπαρεί τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να μην επιτρέψει στον π. Μακρή να έχει επικοινωνία με νέες γυναίκες. Εγραψε συγκεκριμένα τα εξής: «Σας ικετεύω με πολλή ταπείνωση, να επανεξετάσετε αυτή σας την απόφαση. Τουλάχιστον αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μην τοποθετηθεί ο π. Μακρής σε κάποια θέση που θα είχε πρόσβαση σε νέες γυναίκες και να μην ξαναπατήσει το πόδι στην πόρτα του Μοναστηριού.

Πιστεύω ότι οι Αδελφές ενήργησαν κατά τρόπο που θυμίζει τις μυροφόρες, κατήγγειλαν θαρρετά αυτή την απρεπή συμπεριφορά με αγάπη και εμπιστοσύνη προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Τα λόγια τους πρέπει να αντιμετωπισθούν με τιμή, αγάπη και ευγένεια, αντί για απόρριψη, οργή και σιωπή. Προτίθεντο να πληροφορήσουν τους ηγέτες της Εκκλησίας γι’ αυτή την τρομακτική αρρώστια η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά τρόπο που θα θεραπεύσει όλα τα μέλη του Σώματος του Χριστού».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available