Η νέα απειλή του προσφυγικού

Φωτογραφία αρχείου. AP Photo/Petros Karadjias.

Εντείνονται και βάσιμα πλέον, οι ανησυχίες για αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, παρά το γεγονός ότι Ελληνες και Ευρωπαίοι ιθύνοντες εμμένουν στην τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Δυστυχώς, όμως, η συνήθης τουρκική τακτική είναι να κάνει τα στραβά μάτια για να μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη περισσότερο και δευτερευόντως την Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα.

Την ασφυκτική κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, άλλωστε, επισημαίνει με έντονο το αίσθημα της αγωνίας ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, παρουσία των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου.

Ακόμη και η έγκυρη οικονομική γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» δημοσίευσε την Πέμπτη σχετικό άρθρο με τίτλο «H Ελλάδα απειλείται με ένα νέο προσφυγικό χάος».

Να ξεκαθαρίσουμε επομένως κάτι: Η Ελλάδα δεν ευθύνεται για την αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Ευθύνεται πολύ όμως γιατί, παρά τα μεγάλα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεν ελάφρυνε τους πληθυσμούς στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου και κυρίως, δεν βελτίωσε τις εκεί συνθήκες.

Οταν η εφημερίδα «Handelsblatt» επικαλούμενη την Τζέιν Γκριμς, επικεφαλής του προγράμματος Ψυχικής Υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο γράφει γι’ αυτά που της μεταφέρουν οι πρόσφυγες ότι «καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ», τότε η ντροπή είναι ελληνική.

Η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολλαπλή, διότι στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί σωστά τα κονδύλια. Ναι μεν δημιούργησε προσφυγικά κέντρα στην ελληνική επικράτεια, κάποια με σωστά κριτήρια, αλλά δεν έδωσε από την αρχή βάση στην στελέχωση της Επιτροπής Ασύλου με αποτέλεσμα τραγικές καθυστερήσεις και συσσωρεύσεις αιτήσεων στα νησιά.

Για παράδειγμα, η κατάσταση είναι απαράδεκτη στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Σε αυτό διαμένουν περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, που όμως δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες δομές λόγω της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, στις 26 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε διάφορες χώρες. Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβενία δεν πήραν ούτε έναν. Και η Ελλάδα δεν σήκωσε τους τόνους, δεν έβαλε ούτε ένα βέτο και δεν τιμωρήθηκε καμία από τις χώρες αυτές.

Πιθανή αυξητική ροή προσφύγων θα δημιουργήσει νέα «κόλαση». Και, δυστυχώς, τώρα πια δεν θα είναι και σίγουρη η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, γιατί Αθήνα και Βρυξέλλες τις άφησαν μόνες με ένα πρόβλημα που δεν ήταν και δικό τους εξαρχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *