Η νέα σύνθεση της Συνόδου του Φαναρίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. (Φωτογραφία: AP/Lefteris Pitarakis, FILE)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη στην ανασύνθεση της Συνόδου του Φαναρίου για το εξαμηνιαίο χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου μέχρι και 31 Αυγούστου 2019.

Κάλεσε ως συνοδικούς πάρεδρους τους εξής ιεράρχες: Γερμανίας Αυγουστίνο, Τρανουπόλεως Γερμανό, Τορόντο Σωτήριο, Ανέων Μακάριο, Λαοδικείας Θεοδώρητο, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, Γάνου καί Χώρας Αμφιλόχιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο, Σύμης Χρυσόστομο, Σικάγου Ναθαναήλ.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος προεδρεύεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ορίζει τα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης και προβαίνει στις σχετικές εισηγήσεις για τις εκλογές αρχιερέων, μεταθέσεις και ανακατατάξεις στις εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου ανά τον Κόσμο.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα συγκληθεί στις 14, 15 και 16 Μαρτίου. Τον Απρίλιο δεν θα γίνει συνεδρίαση επειδή μεσολαβεί η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, ενώ η μεθεπόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 9, 10 και 11 Μαΐου.

Ενα από τα θέματα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι και η συνεχιζόμενη πολεμική που ασκείται από μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας την ημέρα των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας προβαίνει σε διασπαστικές κινήσεις σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον Κόσμο, καθότι έχει συμπαρασύρει για πολλούς λόγους, όχι μόνο εκκλησιαστικής φύσεως, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Σερβίας, την Εκκλησία της Πολωνίας, που ζητούν σύγκληση Πανορθόδοξης Συνάξεως.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαντητικά στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη του έγραψε ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή σύγκληση Σύναξης Προκαθημένων θα είναι «ανώφελος», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο σύγκλησής της.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής, ενώ είναι γνωστοί οι δεσμοί του με το Πατριαρχείο της Μόσχας, καθότι ήταν έξαρχος εκεί επί σειρά ετών.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει παραπέμψει το θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία ενδεχομένως να συνεδριάσει εντός του Μαρτίου, προκειμένου να προβεί σε εκλογές Μητροπολιτών για τη συμπλήρωση των κενών Μητροπόλεων Σισανίου και Σιατίστης και Βουλιαγμένης.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα Σύνοδος του Φαναρίου θα ασχοληθεί με ζητήματα ανασυγκρότησης εκκλησιαστικών Επαρχιακών του Θρόνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available