Η Νικόλ Μαλλιωτάκη εναντίον καταστροφής ταυτοτήτων παράτυπων μεταναστών

Η ομογενής πολιτειακή βουλευτής Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη. Αρχείο "Ε.Κ." /Θεόδωρος Καλμούκος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ομογενής πολιτειακή βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Νικόλ Μαλλιωτάκη και ο επίσης βουλευτής Ρόναλντ Καστορίνα ο νεότερος από την περιφέρεια του Στάτεν Αϊλαντ, κατέθεσαν μήνυση για την πρόληψη καταστροφής των εγγράφων των παράνομων μεταναστών, γνωστό ως σύστημα ID καρτών από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Οι προαναφερθέντες βουλευτές μαζί με τον δικηγόρο τους Τζεφ Αλφάνο, ζήτησαν από το δικαστήριο να μην επιτραπεί η καταστροφή του συστήματος των καρτών που είναι γνωστό ως IDNYC, όπως αναφέρθηκε σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

Το προαναφερθέν πρόγραμμα IDNYC είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ιδιαίτερα ανάμεσα στους παράνομες μετανάστες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα πρέποντα έγγραφα παραμονής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι οι κάρτες αυτές χορηγούνται από την κυβέρνηση και είναι ένα είδος ταυτότητας για εκείνους που διαθέτουν αριθμό κοινωνικής πρόνοιας (social security number) ή άδεια οδήγησης.

Οπως αναφέρθηκε από τη νομοθεσία της πόλης της Νέας Υόρκης, αρχεία τα οποία περιέχουν προσωπικά στοιχεία περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση για να βγάλουν την κάρτα IDNYC είχε προγραμματιστεί να καταστραφούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη ο δικαστής Φίλιπ Μινάρντο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Στάτεν Αϊλαντ έδωσε εντολή να καθυστερήσει η καταστροφή των εγγράφων μέχρι να γίνει μία πλήρης ακροαματική διαδικασία κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, κατά προτίμηση να είναι παρών ο δήμαρχος ντε Μπλάσιο ή η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μελίσσα Μαρκ-Βιβερίτο.

Ο δικαστής Φίλιπ Μινάρντο είπε πως «δεν επιθυμώ να δώσω εντολή να παρευρεθούν εδώ ο δήμαρχος ή η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά θα βοηθούσε η παρουσία τους». Εν τω μεταξύ, το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Η κυρία Μαλλιωτάκη και ο κ. Καστορίνα δήλωσαν την Τετάρτη πως καλωσορίζουν την απόφαση του δικαστή ως μία μικρή νίκη και αναγνώριση ότι υπάρχουν «ζητήματα» με την καταστροφή των εγγράφων. Στη μήνυσή τους ανέφεραν ότι η καταστροφή του αρχείου αυτού των εγγράφων θα ήταν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Υποστήριξαν ότι τα έγγραφα πρέπει να διαφυλαχθούν και να είναι προσβάσιμα βάσει του νόμου περί της ελεύθερης πληροφόρησης.

Οι δικηγόροι για την πόλη της Νέας Υόρκης προέβαλλαν το επιχείρημα ότι ο νόμος της πολιτείας δεν προβλέπει την απελευθέρωση τέτοιων στοιχείων προσωπικών δεδομένων.
Ενώ οι βουλευτές και οι αξιωματούχοι της πόλης ανταγωνίζονται για το θέμα, κάτοχοι των καρτών και υπερασπιστές των μεταναστών εξέφρασαν φόβους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των καρτών για να απελάσει παράνομους μετανάστες οι οποίοι ανέρχονται στα 11 εκατομμύρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *