Η ολισθηρή πορεία του Νίκου Βούτση

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σε παλαιότερο στιγμιότυπο στην Βουλή (AP Photo/Petros Giannakouris, FILE)

Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κανείς λογικός άνθρωπος να υποστηρίξει την άποψη, ότι η διαμάχη σε έντονο ύφος μεταξύ του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, την Τρίτη, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ήταν ένα ευτυχές γεγονός.

Είμαι βέβαιος ότι δεν ήταν ένα ευτυχές γεγονός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σίγουρα θα ήθελε να το αποφύγει αν ήταν δυνατόν.

Ωστόσο, δεν είχε άλλη επιλογή. Εχει εξαντλήσει τα όρια της ανοχής του κόμματός του απέναντι στον Νίκο Βούτση, προ πολλού.

Επρεπε να μπει μία τάξη. Να ανακοπεί ο ολισθηρός δρόμος που ακολουθούσε.

Το ποτήρι ξεχείλισε για τον κ. Μητσοτάκη όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης ενώ μιλούσε από το βήμα της Βουλής, ξεστομίζοντας μια άκρως προσβλητική φράση εναντίον του, που ασφαλώς άκουσε και ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω», της είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σας παρακαλώ να μιλάτε διά εμού» φώναξε ο κ. Βούτσης.

«Δεν είστε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν μπορείτε ή αν δεν θέλετε να προεδρεύετε να κατεβείτε κάτω. … Εχετε αποποιηθεί τον ρόλο σας», ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι Πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές, όμως, πως ο κ. Βούτσης δεν το έχει αντιληφθεί ή αν το έχει αντιληφθεί σφυρίζει αδιάφορα. Την κομματική δουλειά του να κάνει.

Και επειδή η Βουλή είναι όντως ο Ναός της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο το κύρος, η σημασία και ο συμβολισμός της.

Συμπτωματικά και ενώ ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε στην ομιλία του την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί την πολιτική του Βίκτωρ Ορμπάν, του αυταρχικού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, στην πράξη είναι αυτός ο οποίος σε μερικά σημεία, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, ακολουθεί τη συνταγή του.

Παράδειγμα: Αφού ο Ορμπάν έχει ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχεδόν στην ολότητά τους και αφού έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο σύστημα Δικαιοσύνης, τώρα περιορίζει και την ελεύθερη λειτουργία της Βουλής τους.

Οταν ο Ορμπάν έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο οι Ουγγαρέζοι αποκαλούν «νόμο της σκλαβιάς», σύμφωνα με το οποίο υποχρεούνται να εργάζονται μέχρι 400 ώρες υπερωρία τον χρόνο αλλά δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να τους πληρώνουν μετά από τρία χρόνια, η αντιπολίτευση προσπάθησε να καθυστερήσει την ψηφοφορία του.

Ομως ο Ορμπάν περιόρισε τον χρόνο των συζητήσεων και τους δημιούργησε διάφορα εμπόδια και στο τέλος το νομοσχέδιο πέρασε.

Οταν περί τους 100 βουλευτές της αντιπολίτευσης επισκέφθηκαν την κρατική τηλεόραση για να διαμαρτυρηθούν για την εντελώς μονόπλευρη πολιτική της, τους οδήγησαν σε ένα δωμάτιο όπου πέρασαν ολόκληρη τη νύχτα και δύο από αυτούς τους πέταξαν στο δρόμο αργότερα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν ιατρική περίθαλψη.

Βέβαια τα πράγματα στην Ελλάδα δεν έχουν φτάσει μέχρι το σημείο αυτό.

Εχουν όμως την τάση διάφοροι της κυβέρνησης, όπως και ο κ. Βούτσης, να… δοκιμάζουν τις αντοχές του δημοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης.

Κι αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Για αυτό και ο Κυριάκος όφειλε να επαναφέρει στην τάξη τον Πρόεδρο της Βουλής.

Εστω για ένα χρονικό διάστημα πριν δοκιμάσει πάλι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available