Η Ομογένεια τιμά και γιορτάζει την Ημέρα των Ευχαριστιών

Στο στιγμιότυπο από το International Meat Market της Αστόριας διακρίνεται ο Ιωσήφ Στρατηγάκης ενώ δίνει σε μια πελάτισσα την γαλοπούλα. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης υπήρχε το αδιαχώρητο στα ελληνικά παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ποτοπωλεία και άλλα καταστήματα της Αστόριας, του Φλάσινγκ, το Γουάιστόουν, του Μπρούκλιν, του Χίξβιλ και των άλλων περιοχών  της Νέας Υόρκης.

Παντού υπήρχαν διπλοπαρακαρισμένα αυτοκίνητα και σε μερικά σημεία η κίνηση γίνονταν μετ’ εμποδίων, διότι ελλείψει χώρων στάθμευσης οι οδηγοί υποχρεώνονταν να σταθμεύσουν έστω και για λίγο παράνομα για να πάρουν τις παραγγελίες από τα ελληνικά καταστήματα για το τραπέζι των Ευχαριστιών.

Η Ομογένεια τιμά και εορτάζει την Ημέρα των Ευχαριστιών και ευχαριστεί τον πανάγαθο Θεό και την ίδια την Αμερική για την φιλοξενία της και τις ευκαιρίες που της προσέφερε να καταξιωθεί και να διακριθεί. Οι ομογενείς ευχαριστούν τον Θεό και την ίδια την Αμερική γιατί κατάφεραν να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο χωρίς ποτέ τους να απολέσουν τους δεσμούς με την γενέτειρα. Γιατί κατάφεραν να διατηρήσουν τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα, την ελληνική γλώσσα και να παράγουν τον δικό τους πολιτισμό.

Στο στιγμιότυπο από το International Meat Market της Αστόριας διακρίνεται ο Γιάννης Στρατηγάκης ενώ δείχνει σε μια πελάτισσα τις γαλοπούλες.
Στο στιγμιότυπο από το International Meat Market της Αστόριας διακρίνεται ο Γιάννης Στρατηγάκης ενώ δείχνει σε μια πελάτισσα τις γαλοπούλες.Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Αν και αρκετές άλλες φυλές έχουν προ πολλού υιοθετήσει τον αμερικανικό τρόπο εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, εν τούτοις οι ομογενείς επιμένουν ελληνικά, διότι δεν μπορεί να διανοηθεί γιορτή χωρίς τις ελιές, την φέτα, την μυζήθρα, το χαλούμι, τον μακεδονικό χαλβά, τα παξιμάδια, τις πίτες, τον μπακλαβά, το γαλακτομπούρεκο, το ελαιόλαδο, το τσίπουρο, το ούζο, και τα ποιοτικά ελληνικά κρασιά.

Την ίδια περίπου χρονική στιγμή είκοσι περίπου μέλη και στελέχη του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας εργάζονταν πυρετωδώς για το 27ο γεύμα των Ευχαριστιών που παρέθεσαν σήμερα Πέμπτη και στο οποίο για μια ακόμη φορά έδωσαν το  παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου οι ομογενείς και άλλοι Αμερικανοί πολιτικοί.

Εφέτος, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Κίτσιος, διένειμαν πάνω από πεντακόσιες γαλοπούλες και τα άλλα απαραίτητα σε άπορους ομογενείς και άλλους Αστοριείς για το εορταστικό τους τραπέζι.

Μέλη και στελέχη του Συλλόγου εργάζονταν μαζί με εθελοντές για να ετοιμάσουν πάνω από δύο χιλιάδες και πλέον ζεστά γεύματα τα οποία προσφέρουν σε όλους όσους παρέστησαν καθώς επίσης και σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μαγειρέψουν μόνοι τους.

«Για την γιορτή των Ευχαριστιών ο Σύλλογός μας λειτουργεί ως μια άρτια οργανωμένη επιχείρηση. Αλλοι ασχολούνται με τον έρανο και την συγκέντρωση των τριάντα πέντε χιλιάδων δολαρίων που ξοδεύουμε γι αυτόν τον σκοπό, άλλοι με τον συντονισμό του έργου των δεκάδων εθελοντών που ασχολούνται με την διανομή των γαλοπούλων και των έτοιμων γευμάτων και άλλοι με την προετοιμασία του γεύματος αυτού καθ’ εαυτού», επεσήμανε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Κίτσιος.

Ο Σάββας Πασίδης, διαχειριστής της Λέσχης του Καλυμνιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια προσφέρει δωρεάν γεύμα στους Καλυμνίους και άλλους ομογενείς δωρεάν γεύμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Εθνικού Κήρυκα σχετικά με το γεύμα επεσήμανε ότι «έχει γίνει πλέον παράδοση και μας παρέχει την ευκαιρία να εκφράσουμε τις ευχαριστίες στα μέλη και στους φίλους μας».

«Η Λέσχη θα είναι ανοικτή και από τις 12 το μεσημέρι θα σερβίρουμε τις γαλοπούλες τις οποίες έψησε η μαγείρισσα, η Δέσποινα και τα άλλα εδέσματα και θα ανταλλάξουμε προπόσεις με όλους όσους θελήσουν να γιορτάσουν μαζί μας», επεσήμανε ο κ. Πασίδης.

Πολλοί ομογενείς θα ταξιδέψουν αρκετά μίλια για να γιορτάσουν με τους γονείς και άλλους συγγενείς και φίλους την Ημέρα των Ευχαριστιών, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές. Οι νεότεροι θα παρακολουθήσουν την παρέλαση που θα διοργανωθεί στο Μανχάταν και σε άλλες πόλεις και πολιτείες της αμερικανικής επικράτειας.

Ωστόσο αρκετοί ομογενείς μεταξύ  των οποίων οι αστυνομικοί, οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι εστιάτορες και κατ’ επέκταση όλοι ασχολούνται με την εστίαση, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, οι οδηγοί των μέσω μαζικής μεταφοράς την ώρα θα είναι στα πόστα τους και θα ανταλλάξουν ευχές με τις οικογένειές τους και τα προσφιλή πρόσωπα μέσω των κινητών τηλεφώνων και των μέσων μαζικής δικτύωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *