Χαρά Gisholt: Μία ομογενής σημαίνων στέλεχος του Λιβεριανού Νηολογίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Λιβεριανό Νηολόγιο ιδρύθηκε το 1948 και σήμερα κατέχει τη δεύτερη θέση στον Κόσμο με περισσότερα από 4.100 σκάφη, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 140 εκατομμύρια κόρους ολικής χωρητικότητας, ή το 12% του παγκόσμιου στόλου.

Το εν λόγω Νηολόγιο έχει τα δικά του γραφεία στη Νέα Υόρκη στα οποία εργάζονται δώδεκα άτομα μεταξύ των οποίων και τέσσερις ομογενείς. Μια εξ αυτών είναι και η Χαρά Gisholt, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1996 ήρθε στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χόφστρα και το 2004 απέκτησε την άδεια δικηγορίας στη Νέα Υόρκη.

Η Χαρά είναι αντιπρόεδρος των Νομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Λιβεριανού Νηολογίου, καθώς επίσης και ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μιλάει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τους δεσμούς των Ελλήνων και ομογενών εφοπλιστών με το Λιβεριανό Νηολόγιο και τονίζει ότι οι σχέσεις ξεκίνησαν μερικούς μήνες μετά την ίδρυσή του και συγκεκριμένα το 1949, όταν το πετρελαιοφόρο «WORLD PEACE», ιδιοκτησίας του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, έγινε το πρώτο πλοίο που καταχωρήθηκε κάτω από τη σημαία της Λιβερίας.

H Χαρά Gisholt με τον σύζυγό της Jan Gisholt και τον γιο τους Φίλιπ στα περασμένα Χριστούγεννα.
H Χαρά Gisholt με τον σύζυγό της Jan Gisholt και τον γιο τους Φίλιπ στα περασμένα Χριστούγεννα.

Πότε ιδρύθηκε το Λιβεριανό Νηολόγιο και ποια θέση κατέχει μεταξύ των άλλων νηολογίων;

Το Λιβεριανό Νηολόγιο ιδρύθηκε το 1948 και ήταν το πνευματικό τέκνο του Αμερικανού υφυπουργού Edward Stettinius επί προεδρίας Φραγκλίνου Ρούζβελτ. Ο Stettinius δημιούργησε μια εταιρική δομή που περιλάμβανε το Liberia Corporation, μια κοινοπραξία με την κυβέρνηση της Λιβερίας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών, το Λιβεριανό Νηολόγιο το διαχειρίστηκαν διάφοροι παράγοντες.

Το 1999, διαμορφώθηκε το LISCR ως Delaware LLC, με σκοπό να διαχειριστεί το Λιβεριανό Νηολόγιο με διαφάνεια μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την ίδρυσή του υπό αμερικανική κηδεμονία, το Λιβεριανό Νηολόγιο έχει γίνει ένα από τα κύρια νηολόγια παγκοσμίως.

Σήμερα, έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στον Κόσμο, με περισσότερα από 4.100 σκάφη, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 140 εκατομμύρια κόρους ολικής χωρητικότητας, ή 12% του παγκόσμιου στόλου».
Πώς είναι οι σχέσεις του δικού σας Νηολογίου με τους Ελληνες πλοιοκτήτες;

Η σχέση μεταξύ της ελληνικής ναυτιλίας και της σημαίας της Λιβερίας είναι πολύ δυνατή και πολύ σημαντική για το νηολόγιο. Χρονολογείται από το 1949, όταν το πετρελαιοφόρο «WORLD PEACE», ιδιοκτησίας του Σταύρου Νιάρχου, έγινε το πρώτο πλοίο που καταχωρήθηκε κάτω από τη σημαία της Λιβερίας.

Η σχέση μεταξύ της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και της Λιβερίας έχει ισχυροποιηθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών. Οι πλοιοκτήτες απαιτούν ακόμα και από τα νηολόγια των πλοίων τους να βρούνε καινοτόμες λύσεις για να βοηθήσουν να διατηρηθεί η αποδοτικότητα και η κερδοφορία.

Η Ελλάδα παραμένει το αδιαμφισβήτητο νούμερο ένα έθνος της ναυτιλίας, και η Λιβερία παραμένει η υπ’ αριθμόν πρώτη σημαία της επιλογής μετά από το Ελληνικό Νηολόγιο, το οποίο είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης και σεβασμού που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας και της Λιβερίας.

Γιατί οι Ελληνες εφοπλιστές εμπιστεύονται το Λιβεριανό Νηολόγιο;

Οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι έξυπνοι, διορατικοί και άκρως επαγγελματίες. Απαιτούν το ίδιο από τους συνεργάτες τους. Το Λιβεριανό Νηολόγιο, μέσω της καινοτομίας, της πελατοκεντρικής νοοτροπίας και της τεχνογνωσίας του, έχει γίνει ένας αξιόπιστος εταίρος για τους κορυφαίους εφοπλιστές του Κόσμου.

Πόσοι Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί εργάζονται στο Λιβεριανό Νηολόγιο;

To νηολόγιο διατηρεί γραφεία πλήρους εξυπηρέτησης ή έχει αντιπροσώπους σε κάθε σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο του Κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Πειραιά.
Το γραφείο LISCR Πειραιώς ιδρύθηκε το 2000.

O Πειραιάς ήταν πάντα ένα κεντρικό γραφείο για τη σημαία της Λιβερίας, με προσωπικό από το χώρο της ναυτιλίας, πανέτοιμο να παρέχει βοήθεια στους πελάτες, όποτε κρίνεται αναγκαία. Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα εκτιμά το ευρύ φάσμα της ποιότητας των υπηρεσιών και της υποστήριξης που προσφέρεται σε τοπικό επίπεδο.

Πέρα από το γραφείο του Πειραιά, το οποίο έχει συμβάλει πάρα πολύ στην ανάπτυξη του νηολογίου στην ελληνική αγορά, έχουμε τρεις Ελληνες που εργάζονται στο γραφείο στη Νέα Υόρκη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε ένα προσωπικό 12 ατόμων στη Νέα Υόρκη, αυτό σημαίνει ότι το ένα τέταρτο του προσωπικού μας στη Νέα Υόρκη είναι ελληνικής καταγωγής. Πιστεύω ότι αυτό λέει πολλά για το νηολόγιο της Λιβερίας και για τη σχέση του με την Ελλάδα».

Εχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τα ελληνόκτητα με λιβεριανή σημαία πλοία;

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σίγουρα την ναυτιλία γενικότερα – Ελληνες και μη Ελληνες. Οι πηγές του κεφαλαίου έχουν γίνει πλέον πολύ δύσκολο να βρεθούν. Η σημαία της Λιβερίας αντιμετωπίζει τους πελάτες της ως εταίρους σε μια συνεργασία μακράς διάρκειας και προσπαθούμε να κάνουμε το παραπάνω βήμα όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τους πλοιοκτήτες, ενώ εξακολουθούμε να διατηρούμε τα υψηλότερα πρότυπα. Ως παράδειγμα έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα lay-up και εναρμονισμένα προγράμματα ελέγχου.

Τι κίνητρα παρέχετε στους πλοιοκτήτες για να εγγραφούν είτε και να επιστρέψουν στο Λιβεριανό Νηολόγιο;

Τα πιο αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα της σημαίας περιλαμβάνουν μια σειρά από μοναδικές πρωτοβουλίες που επιτρέπουν μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία και αποδοτικότητα για τους πλοιοκτήτες σε σύγκριση με άλλες σημαίες.

Ενα παράδειγμα είναι η εστίαση στη στρατηγική εμπορικών συμφωνιών με χώρες, κυρίως στην Απω Ανατολή. Πρόσφατα, η Δημοκρατία της Λιβερίας υπέγραψε μια ιστορική ναυτιλιακή συμφωνία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Αυτή η εκτεταμένη συμφωνία προβλέπει για την εξοικονόμηση και τη διευκόλυνση για πλοία με Λιβεριανή σημαία όταν επισκέπτονται την Κίνα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα πλοία με Λιβεριανή σημαία πληρώνουν το προνομιακό επιτόκιο για τα τέλη χωρητικότητας όταν επισκέπτονται κάθε λιμάνι στην Κίνα που αντιστοιχεί σε έκπτωση 28% για τα τέλη χωρητικότητας κάθε πλοίου.

Επίσης, ως μέρος της συνεχούς δέσμευσής μας για το περιβάλλον, το νηολόγιο της Λιβερίας έχει συνάψει συνεργασία με την Ursus Maritime Capital, ένα fund με έδρα στις ΗΠΑ, για να ξεκινήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα χρηματοδότησης εξοπλισμού με στόχο τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να προωθήσει έναν πιο «πράσινο» στόλο. Η Λιβερία προσφέρει ειδική έκπτωση στο φόρο χωρητικότητας για τα πλοία που συμμετέχουν σε αυτή την πράσινη πρωτοβουλία.

Επίσης, η Λιβερία πρόσφατα έγινε η πρώτη σημαία που συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Green Awards» σύμφωνα με το οποίο οι επιλέξιμοι πλοιοκτήτες απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στον ετήσιο φόρο χωρητικότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τη Λιβερία να διατηρήσει και να βελτιώσει τη θέση της ως ο πιο «πράσινος στόλος».

Αλλα παραδείγματα αυτών των καινοτόμων προγραμμάτων είναι online υπηρεσίες πιστοποίησης, εναρμονισμένο πρόγραμμα ελέγχου, το οποίο συνδυάζει την πιστοποίηση πλοίου για ISM και ISPS, ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, καθώς και την έναρξη μιας state-of-the-art κινητής εφαρμογής (app) για να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες και άλλους να επικοινωνούν με τη σημαία με βάση όλο το εικοσιτετράωρο.

Η ενασχόλησή σας με το Λιβεριανό Νηολόγιο ήταν τυχαία;

Ως δικηγόρος, πάντα με ενδιέφερε να εργαστώ στη διεθνή σκηνή και με μια ομάδα που θα με βοηθούσε να αναπτυχθώ επαγγελματικά. Εκ των υστέρων, δεν μπορώ να φανταστώ ένα καλύτερο μέρος όπου αισθάνομαι «at home».

Η ποικιλομορφία της ομάδας μας, η ποικιλία των φορέων της βιομηχανίας με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά και το γρήγορο και καινοτόμο περιβάλλον καθιστούν το Νηολόγιο της Λιβερίας μια μοναδική εμπειρία για έναν Ελληνα που εργάζεται στον τομέα της ναυτιλίας.

Ποια τα καθήκοντά σας στο Νηολόγιο;

Δεν υπάρχουν δύο μέρες που είναι ίδιες. Ως αντιπρόεδρος των Νομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της εταιρείας έχω να αντιμετωπίσω σε καθημερινή βάση θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική της εταιρείας, την εκτέλεση του οράματός μας για τη σημαία, επίλυση προβλημάτων, τον έγκαιρο εντοπισμό των τάσεων της αγοράς και τη διασφάλιση ότι οι παγκόσμιες ομάδες μας έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν στις αγορές τους.

Τι πιστεύετε για την Ομογένεια και το μείζον θέμα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και των παραδόσεων;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και μετακόμισα στη Νέα Υόρκη, περίπου πριν από 20 χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο πάντα η Ελλάδα θα είναι σπίτι μου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θεωρώ τιμή να υπηρετώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ενας οργανισμός με βάση στη Νέα Υόρκη που σχηματίστηκε πάνω από 70 χρόνια πριν, με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Μέσα από το Επιμελητήριο, νιώθω περισσότερο συνδεδεμένη με την κληρονομιά μου και μου παρέχει μια ιδανική πλατφόρμα για την προώθηση και την ανάδειξη των Ελλήνων και της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το ετήσιο ναυτιλιακό συνέδριο που κάνουμε σε συνεργασία με το Νορβηγικό-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Waldorf Astoria» στις 9 Φεβρουαρίου.

Σε προσωπικό επίπεδο, αν και ο σύζυγός μου δεν είναι Ελληνας, έχει αγαπήσει την Ελλάδα και την βλέπει πλέον μέσα από τα μάτια μου. Η σχέση μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των κουλτούρων και κληρονομιών μας.

Θα πρέπει να προσθέσω εδώ πως και οι δυο αγαπάμε τη ναυτιλία. Ο Jan είναι κι εκείνος δικηγόρος πάνω στα ναυτιλιακά και προέρχεται από ένα άλλο έθνος με μεγάλη ναυτιλιακή ιστορία, τη Νορβηγία.

Η ελληνική κουλτούρα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, έτσι δεν είναι καν θέμα «διατήρησής της». Στην καθημερινή μου ζωή, δίνω έμφαση στη μετάδοση των αξιών, των παραδόσεων και της γλώσσας στον γιο μας, γιατί αυτό είναι που δίνει σε ένα άτομο την αίσθηση του «ανήκειν» και διαμορφώνει την ταυτότητά μας. Εναπόκειται σε κάθε άτομο να καθορίσει πώς θα το κάνει αυτό και ανυπομονώ να δω τον γιο μου να κάνει το ίδιο με τα παιδιά του μία μέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *