Η «Παναγίτσα» του Μόντρεαλ θα δεχθεί και πάλι τους πιστούς ανήμερα της γιορτής της

Φωτογραφία αρχείου: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μετά από δύο χρόνια και τέσσερις μήνες ο ιστορικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παρκ Εξτένσιον του Μόντρεαλ ετοιμάζεται να ξαναδεχθεί τους Ελληνες πιστούς.

Ο ναός, γνωστότερος στην παροικία του Μόντρεαλ και όλου του Καναδά ως «Παναγίτσα», καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ξέσπασε στο εσωτερικό του το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα 13 Απριλίου 2015.

Το οικοδόμημα τέσσερις μήνες μετά κατεδαφίστηκε, με εξαίρεση το διασωθέν παρεκκλήσι στην ανατολική πλευρά του, και ξαναχτίστηκε στα ίδια αρχιτεκτονικά σχέδια και με τον ίδιο τρούλο στην οροφή του και με προϋπολογισμό 2,7 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων.

Τώρα, η «Παναγίτσα» ανοίγει ξανά τις πόρτες της, έστω και προσωρινά, για την ελληνική παροικία με αφορμή την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Αμέσως μετά θα ξανακλείσει ώστε να ολοκληρωθεί η τελική φάση των εργασιών και να οριστεί ημερομηνία εγκαινίων, μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αυτή είναι η εικόνα που θα δουν οι ομογενείς του Μόντρεαλ το απόγευμα της Δευτέρας στον Ιερό Ναό της «Παναγίτσας». Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Η επαναλειτουργία της «Παναγίτσας» κατευνάζει έτσι το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο Μόντρεαλ εξαιτίας της ακύρωσης του πανηγυριού του Ευαγγελισμού στο Παρκ Εξτένσιον και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Παπαγεωργίου θα υποδεχθεί την Δευτέρα τον Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτήριο στον Μέγα Εσπερινό (7 μ.μ.). Και θα ακολουθήσει η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στους γύρω δρόμους, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Την Τρίτη, ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης, η Θεία Κοινωνία θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί για τους εργαζόμενους, ενώ η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία θα τελεσθούν κανονικά.

Ολοι οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στον κεντρικό χώρο του Ιερού Ναού. Σε ό,τι αφορά στις εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, έτσι ώστε ο Ιερός Ναός να παραδοθεί στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και να οριστεί -στη συνέχεια- η ημερομηνία των θυρανοιξίων του.

«Οσοι πιστοί προσέλθουν κατά το διήμερο της 14ης και 15ης Αυγούστου, παρακαλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υπευθύνων ασφάλειας της εκκλησίας, για να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού», ανέφερε η Ελληνική Κοινότητα σε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε την περασμένη Πέμπτη.

Ο «Ε.Κ.» το απόγευμα της ίδιας μέρας βρέθηκε στην «Παναγίτσα» όπου οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά. Οι σκαλωσιές και τα υπόλοιπα προστατευτικά έχουν αφαιρεθεί στο μεγαλύτερο μέρος του ναού και αναδεικνύεται και εξωτερικά ένα εξ ολοκλήρου νέο οικοδόμημα.

«Καλούμε τους πιστούς να έρθουν την Δευτέρα και την Τρίτη, να δουν τον νέο Ιερό Ναό μας, να προσκυνήσουν την εικόνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την γιορτή της Παναγίας», προτρέπει τους συμπαροίκους ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Ανδρέας Κριλής.

Ο νέος Ιερός Ναός έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας που «θα μείνει στο Μόντρεαλ για αιώνες ως σύμβολο και σημείο αναφοράς της ελληνορθόδοξης πίστης και της ελληνικής παροικίας. Καταλαβαίνω την συγκίνηση αλλά και την ανυπομονησία των συμπαροίκων», έχει πει στον «Ε.Κ.» ο Γιάννης Θεοδοσόπουλος, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας «Ecodomus» που ανέλαβε την ανακατασκευή της «Παναγίτσας».

Η «Παναγίτσα» λειτούργησε για πρώτη φορά στις 5 Μαΐου 1968, στην οδό Saint Roch, στο κέντρο του Παρκ Εξτένσιον, περιοχή όπου επί δεκαετίες διαμένουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *