Σκόπια: Διεθνείς εταίροι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους ξανά στην εξεύρεση λύσης

Από την επίσκεψη του κ. Μπουγιάρ Οσμάνι στην Αθήνα. (AP Photo/Petros Giannakouris)

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani) εξέφρασε αισιοδοξία για τις ανανεωμένες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

Ο κ. Οσμάνι, επικεφαλής Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ, δήλωσε στο «Associated Press» πως η χώρα του και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες να βρουν μία «αποδεκτή λύση» μετά από 25 χρόνια διαφωνίας.

«Νιώθω πως υπάρχει μία γενική αίσθηση κόπωσης εξαιτίας αυτής της μακράς διαμάχης», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που πιστεύω πως είναι σημαντικό είναι ότι έχουμε πετύχει ουσιαστική πρόοδο στο χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα την εξεύρεση μίας …λύσης στη διαμάχη».

Ακόμη, ο κ. Οσμάνι, είπε πως «διεθνείς εταίροι» των δύο χωρών, έχουν επίσης «προφανώς στρέψει το ενδιαφέρον τους ξανά» στο να βοηθήσουν να βρεθεί μία λύση.

Το τηλεγράφημα του «ΑΡ» έκανε επίσης αναφορά στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, κ. Κοτζιά και κ. Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ντιμιτρόφ

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα του ονόματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών τηςΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. “Αναχωρήσαμε, πεπεισμένοι ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε προς τα εμπρός” είπε.

Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία των ΥΠΕΞ, για να συζητήσουν απευθείας πιθανές λύσεις. “Αναμένω ότι η πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμη και τον Φεβρουάριο”, πρόσθεσε.

Η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν εμπλακεί απευθείας στις συνομιλίες αυτές.

“Έχουμε τεράστια ευθύνη” είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι η ΠΓΔΜ αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γειτονικές χώρες. “Είναι σαφές ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της χώρας μας και μιας περιοχής που περιλαμβάνει τη βόρεια Ελλάδα”, συνέχισε.

Αναφερόμενος στην επίλυση του ονοματολογικού, δήλωσε ότι είναι “συγκρατημένα αισιόδοξος”.

Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι ελπίζει να οριστεί τον Ιούνιο μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ θα επιδιώξει να λάβει και μια πρόσκληση για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι ήδη μέλη οι περισσότερες γειτονικές χώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *