Η πολιτική μετανάστευσης του Τραμπ στα χέρια του Μίλερ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Στέφαν Μίλερ (κέντρο) και τον Ράινς Πρίμπους σε παλαιότερο στιγμιότυπο. (AP Photo/Andrew Harnik, FILE)

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Στέφεν Μίλερ (Stephen Miller) ήταν εξοργισμένος πάλι. Ο αρχιτέκτονας της μεταναστευτικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ, όπως έγραψε η εφημερίδα «New York Times», προήδρευε μίας συνάντησης τον περασμένο μήνα στον Λευκό Οίκο, όταν απαίτησε να γνωρίζει γιατί οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που είχαν μαζευτεί εκεί καθυστερούσαν να εφαρμόσουν τα σχέδιά του.

Μία διάταξη άρνησης κοινωνικού επιδόματος σε μετανάστες, μία αλλαγή που ο κ. Μίλερ επανειλημμένα προέβλεπε ότι θα ήταν μετασχηματιστική, εξακολουθούσε να τελεί υπό έγκριση για πάνω από δύο μήνες, όπως παραπονέθηκε.

Ετσι ήταν και οι νέοι κανόνες που θα ανέτρεπαν δικαστικές αποφάσεις προστασίας για παιδιά μεταναστών.

Δεν είχαν τελειώσει, πρόσθεσε, δείχνοντας τον Ρόναλντ Βιτιέγιο (Ronald D. Vitiello) τον εκτελούντα χρέη επικεφαλής της υπηρεσίας Επιβολής Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement).

«Θα έπρεπε να εργάζεσαι πάνω σε αυτά κάθε μέρα» φώναζε, όπως θυμούνται δύο συμμετέχοντες στη συνάντηση, κατά τη «ΝΥΤ». «Θα έπρεπε να είναι η πρώτη σκέψη που έχεις όταν ξυπνάς. Και θα πρέπει να είναι η τελευταία όταν πας στο κρεβάτι. Και κάποιες φορές δεν θα πρέπει να πας στο κρεβάτι» είπε.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι επιπτώσεις από την αγανάκτηση του κ. Μίλερ και του Προέδρου με τον οποίο επικοινωνεί διαδραματίσθηκαν εντυπωσιακά.

Ο κ. Τραμπ απέσυρε τον διορισμό του Βιτιέγιο ως μόνιμου επικεφαλής της υπηρεσίας Επιβολής Μετανάστευσης και Τελωνείων και εξώθησε σε παραίτηση την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν.

Η ενεργούσα χρέη αναπληρωματικής υπουργού Κλερ Γκρέιντι και ο διευθυντής Μυστικής Υπηρεσίας Ράντολφ Αλες επίσης αποχωρούν. Και ο Λευκός Οίκος το κατέστησε σαφές και στους άλλους, συμπεριλαμβανομένου του L. Francis Cissna, επικεφαλής των Υπηρεσιών Υπηκοότητας και Μετανάστευσης και του γενικού συμβούλου Τζον Μίτνικ ότι πιθανότατα θα αποχωρήσουν κι αυτοί.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε σε ένα tweet το Σάββατο ότι «δεν ήταν εξοργισμένος» με την κατάσταση στα σύνορα, όπου για μήνες έλεγε ότι η κρίση απειλεί την ασφάλεια του έθνους. Αλλά ανήμπορος να εφαρμόσει την κεντρική υπόσχεση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2016 και ξέσπασε πάνω στους υψηλά ιστάμενους της κυβέρνησής του.

Και πίσω από αυτό το ξεκαθάρισμα είναι ο κ. Μίλερ, ο 33χρονος σύμβουλος του Λευκού Οίκου. Ενώ η μετανάστευση είναι το θέμα που κυριάρχησε στη θητεία του κ. Τραμπ, ο Πρόεδρος έχει λίγο ενδιαφέρον ή κατανόηση για το πώς μπορεί να μετατρέψει τις επιθυμίες του σε πραγματικότητα.

Ετσι είναι ο κ. Μίλερ, σφοδρός ιδεολόγος που πριν να ενσωματωθεί στην εκστρατεία του Τραμπ ήταν εκπρόσωπος Τύπου στο Κογκρέσο, που διαμορφώνει την πολιτική και εξοργίζει ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων και προκαλεί πικρή διαμάχη εντός της κυβέρνησης.
Τώρα όμως ο Στέφεν Μίλερ θα βρεθεί στο στόχαστρο των Δημοκρατικών της Βουλής που λένε ότι θα κληθεί να καταθέσει για τον ρόλο του στις πρόσφατες αντιφατικές πολιτικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available