Η προαναγγελθείσα κρίση

(Saipem via AP)

Η κρίση που δημιουργεί η Τουρκία με την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από την Αγκυρα που δεν σταμάτησε ποτέ να εποφθαλμιά τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες και να επιζητά μερίδιο από αυτούς. Η Τουρκία χρησιμοποιεί σαν όχημα στις επιδιώξεις της τους Τουρκοκύπριους -η «μητέρα πατρίδα» που φροντίζει γι’ αυτούς- αλλά κατά βάθος αυτό που θέλει να διασφαλίσει είναι τα δικά της συμφέροντα. Θέλει να έχει ισότιμο λόγο και ρόλο στα ενεργειακά της Κύπρου. Το θέμα είναι πού θα οδηγήσει αυτή την κρίση και αν ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος και ικανός να φτάσει μέχρι τα άκρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει κινήσεις και να πάρει ακόμα και αποφάσεις που είναι εναντίον των ίδιων των συμφερόντων της χώρας του και του λαού του, όπως στην περίπτωση της διαρκούς κόντρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησε στα πρόθυρα κατάρρευσης την τουρκική οικονομία. Η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ εμφανίζεται σε μια περίοδο που η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι σταθερή, όσο κι αν ο Ερντογάν δείχνει να είναι ο απόλυτος άρχων που ελέγχει και τον στρατό και όλο το σύστημα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας και οι αδύναμοι γείτονες, Κύπρος και Ελλάδα, είναι οι πιο εύκολοι στόχοι για το καθεστώς της Αγκυρας.

Με τις διεκδικήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία εκτός από το να διασφαλίσει ρόλο στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρεί μια επίδειξη ισχύος και δυναμισμού, θέλοντας να στείλει το ανάλογο μήνυμα και προς τους άλλους γείτονές της (Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος) με τους οποίους έχει επίσης διαφορές.
Από την άλλη, όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι σε κάθε μεγάλη κρίση, δημιουργούνται και ευκαιρίες για να τεθούν τα μεγάλα προβλήματα επί τάπητος και να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις ώστε να υπάρχουν περισσότεροι κερδισμένοι. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και στην Αγκυρα και ίσως αυτό τελικά να επιδιώκουν, αν ερμηνευτούν σωστά όλα τα μηνύματα που στέλνονται. Ακόμα και την ώρα που εξαπολύει απειλές, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παραλείπει να δηλώνει πως επιθυμία του είναι να επιλύσουν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαλόγου και συνεργασίας. Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, σε ανακοίνωσή του μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, έκανε λόγο για συμφωνία win-win και κάλεσε όλους σε συζήτηση. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η Τουρκία παίζει ταυτόχρονα και ένα πολιτικό παιχνίδι, με στόχο να κερδίσει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί.

Συνεπώς, αν καταφέρουμε και αυξήσουμε την πολιτική πίεση και αντιληφθεί η Αγκυρα ότι το κόστος που θα έχει θα είναι μεγαλύτερο από αυτά που παρανόμως θα αποκομίσει αν συνεχίσει τις πειρατικές ενέργειες με τη διενέργεια γεωτρήσεων σε περιοχές που δεν της ανήκουν, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα διάλογο που μπορεί να αποφέρει λύσεις, χωρίς ηττημένους. Με κορυφαίο προς επίλυση ζήτημα το Κυπριακό, που όσο παραμένει ανοικτό θα αποτελεί μόνιμη πηγή αστάθειας και κινδύνων…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available