Η πόλη του Λαβάλ είναι η 12η στον Καναδά που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Ποντίων

Ο δήμαρχος του Λαβάλ Marc Demers με την δημοτική σύμβουλο Αγλαΐα Ρεβελάκη, γύρω τα μέλη των Ποντίων «Ευξεινος Πόντος», που σύσσωμοι ήσαν παρόντες, καθώς και άλλοι Ελληνοκαναδοί παρόντες. Πίσω απο την κ. Ρεβελάκη ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρ. Χαλάτσης και δεξιά του ο Αντιπρόεδρος-Γραμματέας Δρ. Πάππας. Διακρίνονται επίσης ο κ. Καρυδόγιαννης, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λαβάλ κ. Μυλονόπουλος, ο κ. Τελλίδης του CFMB, ο κ. Μαύρος, ο κ. Νικολόπουλος, ο κ. Μούσιος, ο κ. Πήτερ Παπαδόπουλος, η αντιπροσωπεία και προεδρείο του «Ευξεινου Πόντου» και άλλοι. Πηγή: chcongress.ca.

Η πόλη Λαβάλ είναι πλέον η 12η του Καναδά η οποία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπως ενημερώνει το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο.

Το σχετικό ανακοινωθέν επεσήμανε πως η δημοτική σύμβουλος, Αγλαΐα Ρεβελάκη κατέθεσε την αρχική πρόταση, στην οποία συμφώνησε ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Claude Larochelle.

Αν και ο Τούρκος πρόξενος, Deniz Barkan Umruk, απέστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο, Marc Demers να μην προχωρήσει στην αναγνώριση τελικά, ο Καναδός τον αγνόησε.

Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε λοιπόν επισήμως από την πόλη του Λαβάλ και θα μνημονεύεται την 19η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία τιμάται από τους Ποντίους και εν γένει τον Ελληνισμό διεθνώς.

Ο πρόεδρος του CHC απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λαβάλ. Πηγή: chcongress.ca.

Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη. Αρχισε από το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, αναφέρει το ανακοινωθέν, το 2016, με την πρώτη επιστολή στον Δήμαρχο Marc Demers στις 6 Απριλίου 2016, υπογεγραμμένη τον τότε αντιπρόεδρο Δρα. Χαλάτση και τον τότε αντιπρόεδρο του Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ κ. Μανώλη Καλιοτζάκη και με εισήγηση πάλι της κ. Ρεβελάκη, που δεν καρποφόρησε, διότι κατατέθηκε αργά.

Ακολούθησε το 2017 δεύτερη επιστολή, στις 25 Ιανουαρίου 2017, από τον πρόεδρο του ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ Δρα. Χαλάτση και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου του Κεμπέκ κ. Βρασίδα Γιαννόπουλο.

Η προσπάθεια δεν καρποφόρησε. Το καλοκαίρι του 2017 έγινε και προσωπική επαφή με τον κ. Demers στο πανηγύρι του Λαβάλ μεταξύ Προέδρου του CHC Δρ. Χαλάτση και αντιπροέδρου Δρ. Πάππα, με την μεσολάβηση του συμπάροικου κ. Γιάννη Αμανατίδη.

Ηταν ακριβώς 2 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και σε αυτή την συνάντηση ο κ. Demers μπροστά σε παρευρισκόμενους μας υποσχέθηκε την υποστήριξη του και την αναγνώριση εαν θα είναι ο νικητής των εκλογών, το οποίον και συνέβη. Ετσι φτάσαμε στο 2018 με μια υπόσχεση.

Το 2018, στις 24 Απριλίου με συντονισμό με την δημοτική σύμβουλο Αγλαΐα Ρεβελάκη, την αιχμή του δόρατος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, που το αγκάλιασε και με την αρχή του «Ο επιμένων νικά», εστάλησαν και οι δύο επιστολες (2016, 2017) για υπενθύμηση και ο Ελληνισμός νίκησε.

Από αριστερά, ο πρόεδρος του «Ευξεινου Πόντου», κ. Μιχαηλίδης, ο Κώστας Μυλονόπουλος, ο Θόδωρος Χαλάτσης, η Αγλαΐα Ρεβελάκη και ο Κώστας Πάππας. Πηγή: chcongress.ca.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν πάντα «τα πράγματα προς στιγμή, πήραν άλλη τροπή, όταν κάποιος ‘ελληναράς’ έστειλε μια ή και τις δύο, απο τις ως άνω επιστολές στον Τούρκο γενικό πρόξενο, αξιότιμο Deniz Barkan Umruk, ο οποίος ενήργησε σαν Τούρκος ευπατρίδης, για το συμφέρον της πατρίδας του».

Ο κ. Umruk έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Demers, αναφέροντας επιχειρήματα για να μην προχωρήσει ο τελευταίος στην αναγνώρηση, ο Δήμαρχος Demers τον έγραψε εις τα παλαιά των υποδημάτων του και προχώρησε στην αναγνώριση.

Turkish-Consul-Letter-30-04-2018

Ο σύλλογος Ποντίων ο «Ευξεινος Πόντος» έστειλε την εξής σχετική ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ:

«Σήμερα το απόγευμα, Τρίτη 1 Μαΐου 2018, η πόλη του Laval θα ψηφίσει για την υιοθέτηση μιας διακήρυξης για να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ωστόσο, μόλις εχθές το απόγευμα, ήρθε στην αντίληψή μας ότι εξ ονόματος του τουρκικού κράτους ο Γενικός Πρόξενος, κ. Deniz Barkan Umruk, έστειλε επίσημο αίτημα να αποσυρθεί η διακήρυξη.

Επισυνάπτουμε την επιστολή του Τουρκου Προξένου και ζητάμε, αφού την διαβάσετε και συνειδητοποιήσετε την σοβαρή αδικία να μεταβάλλεται το παρελθόν και να εμποδίζουν όλες τις προσπάθειές μας, να υποβάλλετε και εσείς με τον δικό σας τρόπο, όπως κάνουν και αυτοί με την άρνησή της αλήθειας. Η μνήμη όλων των χαμένων το αξίζει.

Εκ μέρους του Ποντιακού Συλλόγου Μόντρεαλ και των 353.000 Ποντίων Ελλήνων που άδικα έχασαν την ζωή τους, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και με ευγένεια και με σεβασμό σας παρακαλούμε να παραβρεθείτε ενωμένη μαζί μας απόψε στο δημαρχείο του Λαβάλ στης 18:30».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available