Η πόλη του Μόντρεαλ αναγνώρισε ομόφωνα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (βίντεο)

Χαμόγελα μετά το τέλος της συνεδρίασης. Οι πρωτεργάτες της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον δήμο του Μόντρεαλ, με τον δήμαρχο της πόλης ανάμεσα τους. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Με τη λέξη «καλησπέρα», στα ελληνικά, ξεκίνησε την τοποθέτησή του και με τη λέξη «ευχαριστώ» έκλεισε την ομιλία του, στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ, σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης με ιστορικό πρόσημο για τον Ελληνισμό του Καναδά.

Ο δήμος του Μόντρεαλ ομοφώνως αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανακηρύσσοντας την 19η Μαΐου κάθε έτους Ημέρα Μνήμης, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία της αντιδημάρχου της πόλης και δημοτικού συμβούλου του Παρκ Εξτένσιον Μαίρη Ντέρος και του δημάρχου του δημοτικού διαμερίσματος Πιέρφοντ – Ρόξμπορο Δημήτρη Μπέη.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Ζώης Μαρίνος

Οι δυο ομογενείς δημοτικοί παράγοντες εδώ και ένα χρόνο εργάζονταν συστηματικά για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και όπως είπε στον «Ε.Κ.» η κ. Ντέρος, με τη σημερινή απόφαση δικαιώνεται η ιστορική μνήμη και αναγνωρίζεται μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στην διαδρομή της ανθρωπότητας.

Η συζήτηση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ξεκίνησε στις οκτώμισι το βράδυ με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φραντς Μπέντζαμιν να δίνει στον λόγο στον κ. Μπέη ο οποίος έκανε και την εισήγηση προς το Σώμα, υπογραμμίζοντας τις διώξεις, τους εξοστρακισμούς, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες που συντελέστηκαν με θύματα τους Ελληνες του Πόντου κατά την περίοδο 1915-1923.

Η κυρία Μαίρη Ντέρος, αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ (αριστερά) και δεξιά στην φωτογραφία ο δήμαρχος Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ. Ανάμεσα τους οι κ.κ. Νίκος Παγώνης, Δημήτριος Μπέης και Ζωή Μπάτση. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Ο κ. Μπέης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με την κ. Ντέρος ώστε το Μόντρεαλ, μετά από άλλες μεγάλες καναδικές πόλεις όπως το Τορόντο και η πρωτεύουσα Οττάβα, ν’ αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία.

Επίσης, ονομαστικά αναφέρθηκε σε όλους όσοι βρίσκονταν στο θεωρείο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και παρακολουθούσαν την συνεδρίαση, καθώς και σε εκπροσώπους ομογενειακών φορέων και οργανώσεων, όπως ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ζωή Μπάτση, ο Δημήτριος Σιγάλας, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Γιάννη Θεοδοσόπουλο, οι κ.κ. Κώστας Πάππας, Πελαγία Αδαμίδη, Ζωή Ηλιοπούλου, Αλίκη Γεωργιάδου, Μαρία Μοντζενίγου, Μάνια Παπαδοπούλου, Σύλβια Πετρίδη, Δημήτρης Παπαδόπουλος κ.ά.

Ο δήμαρχος του Μόντρεαλ δέχεται τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του προέδρου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρ. Θόδωρου Χαλάτση, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

«Καλησπέρα καλώς ήλθατε», είπε στα ελληνικά ο κ. Μπέης. Λίγο αργότερα τον λόγο πήρε η κ. Ντέρος. Στη σύντομη και περιεκτική ομιλία της εξήγησε γιατί είναι ανάγκη ο δήμος του Μόντρεαλ να δείξει ιστορικό σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας και ν’ αναγνωρίσει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης στις επόμενες γενιές.

«Εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μόντρεαλ που γινόταν λόγος για κάποια Γενοκτονία, πάντα ενσωμάτωνα στις ομιλίες μου και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ας μην είχε αναγνωριστεί επίσημα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, όπως συνέβη σήμερα», είπε συγκινημένη μετά το τέλος της συνεδρίασης στον «Ε.Κ.» η κ. Ντέρος.

Ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ (στο μέσο), με τον δήμαρχο του διαμερίσματος Πιερφοντ- Ρόξμπορο Δημήτρη Μπέη και την αντιδήμαρχο Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος σε φωτογραφία για τον «Ε.Κ.». Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Επιγραμματική αλλά εύστοχη σε επιχειρήματα ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο και η τοποθέτηση της δημάρχου του δημοτικού διαμερίσματος Λασάλ κυρίας Μανόν Μπαρμπ. Το Λασάλ ήταν η πρώτη αυτοδιοικητική δομή στην επαρχία του Κεμπέκ που αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία, ύστερα από πρόταση του προέδρου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρα Θόδωρου Χαλάτση.

Να σημειωθεί ότι στις τοποθετήσεις τους και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων επεσήμαναν ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα ιστορικό γεγονός και χρέος δικό μας να δείξουμε σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων».

Σε δήλωσή του στον «Ε.Κ.» ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ υπογράμμισε ότι το Μόντρεαλ είναι μια πόλη που φιλοξενεί πολλές εθνικές κοινότητες, ένα «μωσαϊκό» λαών, όπου κάθε κοινότητα φέρει το ιστορικό της φορτίο. Αυτό το φορτίο, το γεμάτο μνήμες αλλά και παραδείγματα, είμαστε υποχρεωμένοι να το τιμούμε και να το υποστηρίζουμε.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τόσο όσοι βρίσκονταν στο θεωρείο όσο και εκείνοι που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από την αίθουσα των επισκεπτών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available