Η σιωπή κ. Νίκο Κοτζιά δεν είναι, πάντα, χρυσός

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

Την περασμένη Κυριακή το πρωί, 9 Σεπτεμβρίου 2018, ο Γιώργος Παπαδόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στον Γιώργο Στεφανόπουλο, ο οποίος ως γνωστόν παρουσιάζει το πρόγραμμα «This Week» στο κανάλι «ABC», στη διάρκεια της οποίας, μιλώντας προφανώς με την γνώση τού ενός Ελληνα σε ένα άλλον, του αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει και «τον Ελληνα Υπουργό των Εξωτερικών» για το ότι οι Ρώσοι είχαν κλέψει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον.

Είπε συγκεκριμένα: «Nαι, θυμάμαι ότι το είπα και σε έναν άλλο ανώτατο διπλωμάτη -εκτός από έναν Αυστραλό διπλωμάτη στο Λονδίνο- στον Ελληνα Υπουργό των Εξωτερικών».

Επιπλέον, το κανάλι «SBS» στην Αυστραλία αποκάλυψε ότι «ο Παπαδόπουλος στο υπόμνημά του αναφορικά με την καταδίκη του δήλωσε ότι η Αυστραλία δεν ήταν η μόνη ξένη χώρα στην οποία μίλησε. Τον Μάιο του 2016, ακριβώς λίγο πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, ο Παπαδόπουλος αποκάλυψε στον Ελληνα Υπουργό των Εξωτερικών ότι οι Ρώσοι είχαν ‘βρώμα’ (dirt) για την Hillary Clinton».

Στο σχόλιό μου, με τίτλο «Γιατί ο Γιώργος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Κοτζιά και τι έκανε εκείνος;», χαρακτήριζα την αποκάλυψη αυτή ως «βόμβα» που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στον ίδιο τον Υπουργό, όσο και στην κυβέρνηση, αλλά και τη χώρα.

Υπό οποιαδήποτε, στοιχειώδη δημοσιογραφική αξιολόγηση, η είδηση αυτή μόνο ως «βόμβα» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στο κάτω-κάτω της γραφής, από εκεί, από την κλοπή των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον από τους Ρώσους και την πληροφορία που έδωσε ο Παπαδόπουλος, ξεκίνησε η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μόλερ για την πιθανή επιρροή των εκλογών του 2016 υπέρ του Τραμπ που απειλεί τώρα την προεδρία του.

Κι όμως, η είδηση αυτή «θάφτηκε» από τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Και ενώ είναι αναμενόμενο να την «χάσουν» αρχικά, η δημοσιοποίησή της από τον «Εθνικό Κήρυκα», που βέβαια διά μέσου της ηλεκτρονικής του έκδοσης μεταδίδεται διεθνώς, θα πρέπει να ήρθε στην προσοχή κάποιων από αυτά.

Αλλά και πάλι, έστω και να διέφυγε της προσοχής των ΜΜΕ, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν έχει διαφύγει της προσοχής του Υπουργού των Εξωτερικών.

Στο σχόλιό μου, στο οποίο αναφέρθηκα πιο πάνω, έγραφα και τα εξής:

«Εγείρονται λοιπόν, μερικά λεπτά ερωτήματα:

– Τι έκανε ο κ. Κοτζιάς με αυτή την πληροφορία;

– Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό;

– Ενημέρωσε τις αμερικανικές Αρχές;

– ’H μήπως ενημέρωσε την ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία επισκεπτόταν εκείνες τις ημέρες την Ελλάδα, για να γνωρίζει ότι το μυστικό είχε διαρρεύσει;

– Και, τέλος, πού ενημέρωσε ο Παπαδόπουλος τον Υπουργό;

Πρόκειται για ερωτήματα τα οποία σίγουρα θα ερευνούν οι Αρχές αρκετών κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Εν πάση περιπτώσει ας μην σπεύσουμε να κρίνουμε -και να καταδικάσουμε- τον κ. Κοτζιά.

Μπορεί να υπάρχει και κάποια αθώα εξήγηση.

Οφείλει πάντως να αποκαλύψει ο ίδιος τι ακριβώς έκανε με αυτή την ευαίσθητη και τρανταχτή είδηση και πότε το έκανε».

Την Τετάρτη, λοιπόν, δόθηκε η ευκαιρία, με επίσημο τρόπο, στον Υπ. Εξωτερικών να απαντήσει στο θέμα αυτό, αλλά εκείνος την απεμπόλησε.

Συγκεκριμένα, συγκάλεσε εκπροσώπους των κομμάτων σε μια συνεδρίαση για την ίδρυση ενός θεσμού, του «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».

Μεταξύ των άλλων, του ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ να τους πει και για την ενημέρωση που του έκανε ο Παπαδόπουλος.

Αντιγράφω από σχετική ανακοίνωση Τύπου της ΝΔ:

«Στα ζητήματα αυτά -στα εθνικά ζητήματα- προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών».

Ο Υπουργός σιώπησε.

Και ούτε καν αναφέρθηκε στο θέμα αργότερα στις μακροσκελέστατες και παραπλανητικές δηλώσεις του για τα αίτια της διάλυσης της σύσκεψης.

Και είναι κρίμα που επέλεξε τη σιωπή, γιατί το θέμα αυτό δεν αποσιωπείται.

Είναι σοβαρό. Τόσο σοβαρό που, ας μην εκπλαγείτε αν καταφθάσουν -αν δεν έχουν ήδη φτάσει- στην Αθήνα συνεργάτες του Ειδικού Εισαγγελέα για να μάθουν τι γνώριζε, πότε το γνώριζε και τι έκανε με αυτή την πληροφορία-«βόμβα».

Ο Νίξον, στην εποχή του Watergate, συμβούλευε τους συνεργάτες του να ακολουθούν την τακτική του stonewall. Της σιωπής.

Αποδείχθηκε πως δεν δουλεύει. Κι αυτό γιατί η σιωπή δεν είναι, πάντα, χρυσός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available