Η συζήτηση του Πρίμπους με το FBI ίσως παραβίασε κανόνες του Λευκού Οίκου

O oμογενής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους. AP Photo/J. Scott Applewhite.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Το αίτημα του ομογενή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, προς το FBI να διαψεύσει ένα δημοσίευμα της «New York Times» περί επαφών μελών της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους φαίνεται να παραβιάζει την πολιτική του Λευκού Οίκου, που απαγορεύει σε αξιωματούχους του να παρεμβαίνουν σε έρευνες που είναι σε εξέλιξη. Αυτό ανέφερε σε δημοσίευμά του το «Politico», επικαλούμενο έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η πολιτική αυτή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο, μόνο ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου μπορούν να συζητήσουν συγκεκριμένες έρευνες ή υποθέσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ή τον εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι όποιες άλλες συζητήσεις απαιτούν την έγκριση του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με έγγραφο.

Από την πλευρά της, πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, είπε ότι η συζήτηση που είχε ο Πρίμπους δεν απαγορευόταν με δεδομένο ότι ο προσωπάρχης απαντούσε σε ένα άρθρο που είχε δημοσιευθεί στον Τύπο.

Ωστόσο, πρώην νομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό της Σάντερς, επισημαίνοντας ότι αν οι αξιωματούχοι μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης για οποιαδήποτε υπόθεση καλύπτεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τότε μόνο λίγες περιπτώσεις θα εξαιρούνταν από αυτές που περιγράφονται στην πολιτική του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρίμπους είχε συζητήσει ένα δημοσίευμα της «Νew York Times» στο οποίο αναφερόταν ότι το FBI, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για την παρέμβαση των Ρώσων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, είχε υποκλέψει επαφές μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων.

Η πολιτική του Τραμπ που απαγορεύει τις επαφές αξιωματούχων του Λευκού Οίκου με το υπουργείο Δικαιοσύνης τηρεί ουσιαστικά μια παράδοση 40 χρόνων από προέδρους και των δύο παρατάξεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για διάφορα θέματα.

«Τι κάνουν όμως για να διασφαλίσουν ότι η πολιτική αυτή τηρείται;» είπε στο «Politico» ο Ιαν Μπάσιν, ο οποίος είναι πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, επί Ομπάμα και εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «Eνωμένοι για την Προστασία της Δημοκρατίας». «Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι δεν κάνουν αρκετά» κατέληξε.

Αξιωματούχοι πάντως του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι ο Πρίμπους απηύθυνε το αίτημα προς το FBI να γίνει διάψευση του δημοσιεύματος διότι ο αναπληρωτής διευθυντής του, Αντριου Μακέιμπ, του είχε πει σε μια συζήτηση που είχαν στις 15 Φεβρουαρίου ότι το δημοσίευμα της «New York Times» δεν ήταν ακριβές.

O Πρίμπους ρώτησε «τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό;» και ο Μακέιμπ είπε ότι θα του απαντούσε αργότερα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους. Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντον Μάκγκαν, έστειλε με σχετικό υπόμνημα την πολιτική του Λευκού Οίκου σε όλο το προσωπικό στις 27 Ιανουαρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *