Η συμμαχία με το Ισραήλ

Οι κύριοι Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου, στην Μπερ Σεβά, του Ισραήλ, 20 Δεκεμβρίου, 2018. (AP Photo/Ariel Schalit)

Ο «καβγάς» Ισραήλ – Τουρκίας με αναφορές και στην Κύπρο, με αφορμή τη νέα σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με την τουρκική ηγεσία, δίνει νέα διάσταση στη συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου με το Ισραήλ και καταδεικνύει πόσο πολύτιμη είναι η συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που υπολογίζει και φοβάται η Τουρκία. Παρομοίως και το Ισραήλ δείχνει να υπολογίζει την Τουρκία σαν μια εχθρική προς αυτό μουσουλμανική χώρα, με την οποία δεν κατάφερε να κτίσει ποτέ φιλικές και ειλικρινείς σχέσεις ακόμα και όταν πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση οι Αμερικανοί.

Σε επίπεδο ηγεσίας φαίνεται να «σφάζονται» Νετανιάχου και Ερντογάν.

Κατακτητή της βόρειας Κύπρου και σφαγέα Κούρδων αμάχων που δεν νομιμοποιείται να κάνει κηρύγματα και να νουθετεί το Ισραήλ, αποκαλεί τον Τούρκο Πρόεδρο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός. «Ψυχρό δολοφόνο» των Παλαιστινίων, χαρακτηρίζει, από την άλλη, τον Νετανιάχου ο… Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έσπευσε να κάνει τον δικηγόρο του Ερντογάν στη διαμάχη του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Αν και στη διεθνή πολιτική τίποτα δεν μένει στάσιμο και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς υπεράνω όλων είναι τα ψυχρά συμφέροντα, φαίνεται ξεκάθαρα από τις πιο πάνω «φιλοφρονήσεις» των ηγεσιών, ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία δεν είναι μόνο ανύπαρκτες αλλά και εχθρικές. Και δεν είναι καθόλου τυχαία που την ίδια ώρα υπάρχει μια διαρκής επίθεση φιλίας από το Ισραήλ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Μια φιλία που δείχνει να αποτελεί στρατηγική επιλογή του εβραϊκού κράτους. Και θα πρέπει Αθήνα και Λευκωσία να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να ανταποκριθούν σε αυτή τη συμμαχία που οικοδομήθηκε και ενδυναμώθηκε μέσα από τις τριμερείς συναντήσεις Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, γιατί πραγματικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ, όσο και του Ελληνισμού.

Ενα παράδειγμα του πόσο σημαντική και αποδοτική μπορεί να είναι αυτή η τριμερής συμμαχία είναι η απόφαση που πάρθηκε στην τελευταία τριμερή συνάντηση στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ, από Νετανιάχου, Τσίπρα και Αναστασιάδη, για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ένα μεγαλεπήβολο έργο που Ελλάδα και Κύπρος δεν θα μπορούσαν ποτέ από μόνες τους να υλοποιήσουν. Ο αγωγός αυτός που θα κοστίσει περί τα 9 δισ. και θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την ΕΕ, θα μπορεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου από τις ΑΟΖ των χωρών αυτών στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Αχρηστεύει δηλαδή το μεγάλο ατού της τουρκικής πολιτικής για τη στρατηγική θέση που επικαλείται συνεχώς η Αγκυρα, για να διαδραματίζει τον κύριο ρόλο στην περιοχή.

Το Ισραήλ δείχνει την ίδια ώρα μια μεγάλη αποφασιστικότητα να υποστηρίξει δυναμικά τα κοινά συμφέροντα με Ελλάδα και Κύπρο. Την ημέρα που λάμβανε χώρα η τριμερής των ηγετών στην πόλη Μπερ Σεβά, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F35 και F16, αλλά και επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες του Ισραήλ, βρίσκονταν στην Κύπρο και συμμετείχαν σε κοινή άσκηση, το σενάριο της οποίας προέβλεπε τη δημιουργία ομπρέλας προστασίας της ΑΟΖ και των κοινών συμφερόντων, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την Τουρκία. Το Ισραήλ βγαίνει έτσι μπροστά και μας δείχνει πως μπορούμε να φράξουμε το δρόμο στην τουρκική επιθετικότητα και να προστατέψουμε τα συμφέροντα του Ελληνισμού που είναι υπό διαρκή απειλή…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available