Η συμφωνία ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου

(AP Photo/Hasan Jamali, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Wall Street Journal»). Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν χθες στις διεθνείς αγορές, ύστερα από τη συμφωνία που σύναψε η Δύση με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 76 σεντς ή σχεδόν 1%, στα 94,08 δολάρια το βαρέλι ενώ στην Ασία, την πρώτη περιοχή που έγιναν οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησε κατά 2,52 δολάρια στα 108,54 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό 2,2%. Αντίστοιχα το βαρέλι του «ελαφρού αργού» (WTI), έπεσε κατά 89 σεντς, φθάνοντας στα 93,95 δολάρια, υποχωρώντας σε ποσοστό περίπου 1%.
Για αρκετές ημέρες, η αγορά του πετρελαίου παρακολούθησε από κοντά και με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Σε περίπτωση που κατέληγαν σε συμφωνία, αρκετοί αναλυτές πίστευαν ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και συνεπώς να οδηγήσει στην επιστροφή του χαμένου από τις διεθνείς αγορές ιρανικού πετρελαίου που υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αντίκτυπος της συμφωνίας για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου θα περιοριστεί διότι προς το παρόν και έως την οριστική συμφωνία -και όχι την ενδιάμεση- οι περισσότερες από τις σκληρές διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν παραμένουν», δήλωσε ο Βίκτορ Σουμ, διευθυντής της IHS Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη.
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι η αύξηση των εξαγωγών του Ιράν, εάν υπάρξει άρση των κυρώσεων στον εν λόγω τομέα θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί» από τη μείωση των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας. Και οι δύο χώρες, εξάλλου, ανήκουν στο καρτέλ του ΟΠΕΚ.
«Η συμφωνία δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ξαφνική ροή ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, διότι το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, και η αύξηση της ποσότητας του πετρελαίου από την Τεχεράνη θα είναι στο πλαίσιο της ποσόστωσης που ορίζει το καρτέλ», δήλωσε ο Στιούαρτ Ιβ της OM Financial.
Από την άλλη πλευρά οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες τιμές περιλαμβάνουν «πριμοδότηση» στην τιμή του «μαύρου χρυσού» μεταξύ 5 και 10 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτή η «υπεραξία» στην διεθνή τιμή του πετρελαίου σχετίζεται με την κατάσταση στο Ιράν και τη γεωπολιτική αστάθεια που δημιουργεί στη Μέση Ανατολή.
Πάντως, αν και πολλοί πιστεύουν πως η χθεσινή πτώση της τιμής του Brent πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, οι κίνδυνοι γύρω από τον εφοδιασμό στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Νιγηρία, θα αποτρέψουν την περαιτέρω απότομη πτώση των τιμών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Επιπλέον, η συμφωνία με το Ιράν, όπως προσθέτουν, δεν εγγυάται την πλήρη διάλυση των κυρώσεων του πετρελαίου και την άμεση επιστροφή του ιρανικού αργού.
Αν και η συμφωνία του Ιράν έστειλε τις τιμές του πετρελαίου απότομα χαμηλότερα στη συνεδρίαση στην Ασία χθες, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή θα είναι περιορισμένη, καθώς η συμφωνία δεν προαναγγέλλει κατ’ ανάγκη την επιστροφή των εξαγωγών αργού από το Ιράν, τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της ενδιάμεσης συμφωνίας, και ενδεχομένως ακόμη και περισσότερο.
Η συμφωνία του Ιράν θα προκαλέσει μόνο μέτρια πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου στα 105 δολάρια το βαρέλι στο εγγύς μέλλον και, ενδεχομένως, έως και τα 100 δολάρια, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της αγοράς πετρελαίου της UBS, Ντάνιελ Μόργκαν.
Οι βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν τώρα στην αγορά, είναι οι αναταραχές τόσο στο Ιράκ όσο και τη Λιβύη, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού στο επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει ο αναλυτής.
«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πρόκειται να χαλαρώσει», όπως τονίζει ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής της Nomura, Αλαστερ Νιούτον. Σε ό,τι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση, η επίδραση μάλλον θα είναι ουδέτερη – και ως εκ τούτου δεν θα «βαρύνει» τις επερχόμενες συζητήσεις του ΟΠΕΚ, όπως προσθέτει.
Ακόμα και πριν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, οι επενδυτές ήταν ήδη αρνητικά τοποθετημένοι στην αγορά του πετρελαίου γι’ αυτή την εβδομάδα. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 25 θεσμικούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του «CNBC», δήλωσαν ότι οι τιμές θα μειωθούν αυτή την εβδομάδα, οδηγούμενες από τις ευνοϊκές προοπτικές εφοδιασμού των ΗΠΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available