Η Τουρκία έβαλε το Κυπριακό στο ψυγείο

Η υποβάθμιση του Κυπριακού ήταν εμφανής και στη συνάντηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέϊ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι εξελίξεις στη Γάζα κυριάρχησαν στις αναφορές τους στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησαν μετά από τη διάρκειας άνω της μιάμισης ώρας συνάντησή τους αργά την Τρίτη στην Ντάουνινγκ Στριτ και παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προαναγγείλει και τη συζήτηση του Κυπριακού με την κ. Μέι (AP Photo/Matt Dunham, Pool).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τίποτα το ουσιαστικό που να αφορά στο Κυπριακό δεν φαίνεται να προέκυψε από την πολυσυζητημένη συνάντηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών ότι η Τουρκία έχει τοποθετήσει το Κυπριακό στο ψυγείο και δεν προτίθεται να το βγάλει από εκεί πριν από το πέρας των εκλογών στη χώρα, αλλά και τη σύσταση νέας κυβέρνησης.

Εκ των πραγμάτων η όλη προσέγγιση της Τουρκίας, ξεκινώντας από το ότι κρατά την εκπρόσωπο του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη μπλοκάροντας την επίσκεψή της στην περιοχή, δεν αφήνει τη διαδικασία να προχωρήσει. Μια επίσκεψη που θα είναι καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα και δεν θα μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης. Ακόμα κι αυτή την κίνηση δεν τη θέλει η Τουρκία.

Αυτό που, από την άλλη, φαίνεται ξεκάθαρο είναι πως κανένας από τους διεθνείς παίχτες στο Κυπριακό δεν προβαίνει σε κινήσεις προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα. Δεν λειτουργούν δηλαδή κατά ανάλογο τρόπο που έπρατταν σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιτρέποντας μιαν άνεση στην Τουρκία στο να αποφεύγει συζητήσεις για το Κυπριακό και να στρέφεται σε θέματα όπως είναι τα ενεργειακά προκαλώντας ένταση.

Αυτό που εκτιμάται είναι ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα στο Κυπριακό και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Τουρκία, είναι δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική κίνηση μέσα στο καλοκαίρι. Στην καλύτερη των περιπτώσεων και η μόνη κινητικότητα που προβλέπεται εντός του καλοκαιριού θα είναι μια περιοδεία της Τζέιν Χολ Λουτ, όταν υπάρξει συγκατάθεση και από πλευράς Τουρκίας. Μια περιοδεία η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά στο κατά πόσο μπορεί ή όχι να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αφήνοντας τα περαιτέρω στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους εντός Σεπτεμβρίου.

Εμμονή στη συνέχιση των «εγγυήσεων»

Στο μεταξύ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Ρετζέπ Ακντάγ αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων και έκανε λόγο για ανάγκη συνέχισης των «εγγυήσεων» και παραμονής του στρατού της Τουρκίας στην Κύπρο.

O Τούρκος Αντιπρόεδρος έφτασε την Τρίτη το βράδυ στα κατεχόμενα και είχε ήδη συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχουρμάν.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ερχουρμάν, ο  κ. Ακντάγ εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και είπε ότι η Τουρκία ύψωσε τη δυνατότερή φωνή για το ζήτημα.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία επικοινώνησε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να μεταφερθούν οι τραυματίες στην Τουρκία, αλλά το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν έδωσαν την άδεια για την πραγματοποίηση πτήσεων.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνουν τέτοιες επιθέσεις, και δείχνουν τη σημασία της ύπαρξης εγγυήσεων και στρατού της Τουρκίας στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι υπάρχει ιστορικός δεσμός μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους και δεν μπορεί να διασπαστεί στο μέλλον.

Υπενθύμισε ότι σκοπεύει να επισκέπτεται τα κατεχόμενα μια φορά το μήνα και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη βελτίωση του ψευδοκράτους.

Από πλευράς του ο κ. Ερχουρμάν σημείωσε ότι τα συμβάντα στην Παλαιστίνη είναι απαράδεκτα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η ευαισθησία και η αντίδραση της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου ανησυχούν για το θέμα.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνάντηση ο κ. Ερχουρμάν είπε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας επηρεάζει αρνητικά την οικονομία του ψευδοκράτους και ότι το θέμα θα συζητηθεί επίσης με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο. Ανέφερε ακόμα ότι τα πρωτόκολλα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους θα αρχίσουν αν εφαρμόζονται σύντομα.

Ο κ.  Ακντάγ συναντήθηκε επίσης με τον «υπουργό εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι ενώ θα επισκεφθεί και χωριά.

Σε δηλώσεις του χθες βράδυ κατά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος τρομοκράτης, επιτιθέμενο στους Μουσουλμάνους της Παλαιστίνης με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αυτό πρόσθεσε, θα συνεχιστεί, μέχρι ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα να πουν «τέρμα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available