Η Τουρκία αγόρασε γεωτρύπανο από τη Νότια Κορέα για 200 εκατ. δολάρια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το δικό του πρώτο γεωτρύπανο αγόρασε η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (TPAO) από τη Νότιο Κορέα και αρχές της χρονιάς θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο στα «χωρικά ύδατα της τδβκ και της Τουρκίας», σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, το γεωτρύπανο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ονομάζεται DeepSea Metro 2 και αγοράστηκε έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα ο γαμπρός του Ερντογάν, υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δηλώνει πως η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες γεωτρήσεις και σε κυπριακά ύδατα, για υδρογονάνθρακες.

«Θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο πριν από το τέλος αυτού του χρόνου. Σχεδιάζουμε να κάνουμε την πρώτη μας βαθιά γεώτρηση το 2018», ανέφερε σε ομιλία του στην 8η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας στην Αττάλεια, ο γαμπρός του Ερντογάν προσθέτοντας ότι έχουν ελπίδες ότι θα βρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

«Θα ξεκινήσουμε να ανοίγουμε ”πηγάδια” σε τουρκικά και κυπριακά νερά», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ – σύμφωνα με το Reuters- δήλωσε ότι γεωτρήσεις θα γίνουν και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αλμπαϊράκ επεσήμανε ακόμη ότι σύντομα- έως τα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου – θα ξεκινήσει η κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού.

Στόχος, είπε, είναι να λειτουργήσει το 2023 ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του Ακουγιού.

Τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία και πως αν προλάβουν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου του 2023, που θα είναι η επέτειος των 100 χρόνων της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα είναι περήφανοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *