Η Φιλαρμονική Μάντζαρος της Κέρκυρας στην παρέλαση της Ομογένειας στη ΝΥ (βίντεο)

Η φιλαρμονική εταιρία «Μάντζαρος» ιδρύθηκε το 1890 και λειτουργεί ως μουσικό σχολείο (Η φωτογραφία είναι παραχώρηση του κ. Διονύση Μάμαλου)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για πρώτη φορά η Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος της Κέρκυρας θα συμμετέχει στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο. Η αποστολή, που έφτασε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, αποτελείται από 105 άτομα εκ των οποίων τα 75 είναι μουσικοί.

Ο «Ε.Κ.» τους επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν και μίλησε με αρκετούς από αυτούς. Οπως είπαν, αισθάνονται πολύ ωραία που θα λάβουν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Ομογένειας. «Θα σας κάνουμε περήφανους», είπαν χαρακτηριστικά.


.

Ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής, Σωκράτης Ανθης, είπε στον «Ε.Κ.»: «Ερχόμαστε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη ως φιλαρμονική. Από ό,τι έχω καταλάβει πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς για τους ομογενείς της Αμερικής. Ετσι και εμείς έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και θα σας κάνουμε περήφανους στη μεγαλειώδη αυτή παρέλαση. Νιώθουμε περίφημα γιατί έχουμε καταλάβει ότι οι Ελληνες της Ομογένειας είναι πιο Ελληνες από εμάς τους της Ελλάδος. Η φιλοξενία είναι καταπληκτική. Ολοι μας έχουμε νιώσει πολύ άνετα. Ολοι έχουν καλές προθέσεις και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα και αυτό μας δημιουργεί μια υποχρέωση να ανταποκριθούμε και εμείς και καλλιτεχνικά», είπε ο κ. Ανθης.

Ο Παντελής Λιτσαρδόπουλος, εκπρόσωπος του ΔΣ της φιλαρμονικής με τον αρχιμουσικό Σωκράτη Άνθη.

Ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του στη Φιλαρμονική. Επειτα σπούδασε στην Αθήνα και εργάστηκε ως τρομπετίστας στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και στην ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος ιδρύθηκε το 1890 και από τότε έως και σήμερα λειτουργεί χωρίς καμία διακοπή προσφέροντας δωρεάν μουσική παιδεία στα παιδιά της Κέρκυρας και γενικότερα πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την πραγματοποίηση συναυλιών.

«Στην ουσία είμαστε ένα μουσικό σχολείο, λειτουργούμε σε δύο επίπεδα. Ως μουσικό σχολείο όπου κάθε χρόνο διδάσκονται Μουσική τουλάχιστον 100 παιδιά δωρεάν όλα τα πνευστά όργανα και τα κρουστά, καθώς και θεωρία της Μουσικής από 26 δασκάλους κάποιοι από αυτούς είναι παλιοί μουσικοί της φιλαρμονικής. Αλλά και ως καλλιτεχνικός οργανισμός όπου όλο τον χρόνο, εκτός από τη συμμετοχή του σε όλες τις εθνικές εορτές της πατρίδας μας, πραγματοποιεί συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος και πρωτοπορεί κάνοντας μουσικά γεγονότα όπως τα τελευταία έξι χρόνια τον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης όπου συμμετέχουν νέοι συνθέτες από όλο τον Κόσμο και μια διεθνής επιτροπή από μαέστρους και συνθέτες κρίνει αυτά τα έργα» συμπληρώνει ο κ. Ανθης.

Ο Στάθης Χονδρογιάννης με τον βενιαμίν της φιλαρμονικής Νικόλα Λιτσαρδόπουλο

Οι μουσικοί που συμμετέχουν στη Φιλαρμονική είναι ηλικίας από 12 έως 65 ετών. Ο βενιαμίν της ορχήστρας είναι ο 12χρονος Νικόλας Λιτσαρδόπουλος ο οποίος παίζει τρομπόνι. Οπως είπε στον «Ε.Κ.»: «Νιώθω πολύ ωραία που είμαι εδώ, ήθελα να έρθω από πιο μικρός στην Αμερική και χαίρομαι που τώρα θα παίξω στην παρέλαση».

Ο Στάθης Χονδρογιάννης παίζει τρομπόνι. «Παίζω δέκα χρόνια στη Φιλαρμονική και τώρα σπουδάζω Μουσική στη Θεσσαλονίκη. Ηταν όνειρο ζωής να έρθω στη Νέα Υόρκη και πραγματικά δεν περίμενα ποτέ να έρθω με τη Φιλαρμονική εδώ. Πιστεύω ότι με την παρουσία μας εδώ φέρνουμε ένα άρωμα Ελλάδας».

Η παρουσία της Φιλαρμονικής στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου άρχισε να οργανώνεται πριν από σχεδόν δύο χρόνια. «Μας βοήθησε σημαντικά ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ο οποίος έχει προσφέρει ένα σημαντικό ποσό αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κέρκυρας. Χωρίς τη βοήθειά τους αυτή η αποστολή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί», τονίζει ο κ. Ανθης.

Ο Παντελής Λιτσαρδόπουλος, εκπρόσωπος του ΔΣ της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος δήλωσε στον «Ε.Κ.»: «Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε κοντά στην Ομογένεια και θα συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε δημιουργήσει τμήμα εκμάθησης μουσικής για παιδιά με ειδικές ανάγκες το οποίο είναι το καμάρι της φιλαρμονικής μας. Παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορούν πλέον και παίζουν όργανο».
Η Φιλαρμονική έχει αποσπάσει βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών ενώ το 2016 σε μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα από 19 φιλαρμονικές από όλο τον Κόσμο.

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του Corfutvnews και του κ. Διονύση Μάμαλου στον «Ε.Κ.».
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του Corfutvnews και του κ. Διονύση Μάμαλου στον «Ε.Κ.».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available