Η… χαζομάρα και η… γύμνια του Ελλαδιστάν

Οπαδοί χτυπούν τον οπαδό με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ενας από τους πρωταγωνιστές του άγριου ξυλοδαρμού συνελήφθη από την αστυνομία κατ’ εντολή του εισαγγελέα, ενώ αναμένονται και άλλες συλλήψεις των οπαδών που χτύπησαν ανελέητα τον άτυχο νέο (φωτογραφία: Ευρωκίνηση).

Εμάς τους Ελληνες μάς χαρακτηρίζουν πάρα πολλά θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά. Ενα από αυτά, τα αρνητικά, είδαμε και στο 70ό λεπτό του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με το Γιβραλτάρ στις εξέδρες του «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ποιο; Μα ότι έχουμε μοναδική ευκολία στο να «φαγωθούμε» μεταξύ μας.
Για τον ξυλοδαρμό του οπαδού που φορούσε φανέλα του Παναθηναϊκού υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η πρώτη ότι μιλάμε για… χαζομάρα ενός φιλάθλου που νόμιζε ότι ο αγώνας της Εθνικής Ελλάδας ενώνει όλους τους Ελληνες, ότι δεν υπάρχουν χρώματα και ότι είναι σαν σπίτι της Εθνικής το «Καραϊσκάκης» οπότε μπορεί να πάει με ό,τι θέλει. Εντάξει, μπορείς να το πεις και αυτό.

Η άλλη εκδοχή λέει ότι ο φίλαθλος αυτός μπορεί να έβαλε… στοίχημα με φίλους του ότι «μάγκες, μπορώ να σκάσω μύτη με φανέλα του Παναθηναϊκού μέσα στη Θύρα 7-8;», «άντε, ρε», θα του είπαν αυτοί, «πάμε στοίχημα Χ ποσό;», τους είπε αυτός. Και πήγε το στοίχημα. Μπορεί να έγινε κι έτσι, άλλωστε έχουμε πολλούς που κατεβάζουν χαζές ιδέες.

Το «ζουμί» όμως δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο. Γιατί για το πρώτο μπορώ να απαντήσω ότι πολλές φορές έχω δει π.χ. τον Γιάννη Μάνεση με μπουφάν ή μπλούζα του Ολυμπιακού σε αγώνα της Πανάθα USA, αγκαλιά με τον Νικόλα Μπάρδη ή τον Βλάση Αναστασίου. Ομως εδώ είναι το… μυστικό και η τεράστια διαφορά. Μάνεσης, Μπάρδης, Αναστασίου και πολλοί, πολλοί άλλοι ομογενείς δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε απολύτως και το γνωρίζουν, γιατί έτσι έχουν μάθει στον τόπο που μεγαλώνουν και τις αρχές που βάζει ο τόπος αυτός.

Στο Ελλαδιστάν όμως δεν ισχύουν αυτά. Τι πάει να πει αγώνας της Εθνικής. Στο «Καραϊσκάκη» κουμάντο κάνει ο Ολυμπιακός, στη «Λεωφόρο» ο Παναθηναϊκός, στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ, στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ κ.ο.κ. οπότε δεν υπάρχει καμία εθνική και δεν επιτρέπετε σε κανέναν άλλο να φοράει άλλο χρώμα πέρα των γαλανόλευκων και της ομάδας που εδρεύει στο γήπεδο. Αυτό είναι νόμος στην Ελλάδα. Ο,τιδήποτε άλλο έχει ξύλο, πόνο και αίμα. Τελεία και παύλα.

Αυτά ισχύουν στο Ελλαδιστάν και δείχνουν για μια ακόμα φορά τη γύμνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, του κράτους, των φορέων, των ομάδων… Ο ανθρωπάκος αυτός έτρωγε ανελέητο ξύλο και κανείς αστυνομικός, κανείς «σεκιουριτάς», κανείς υπεύθυνος του γηπέδου, κανείς της ΕΠΟ δεν ήταν εκεί. Μόνος του και όλοι τους. Και πάλι καλά που μπόρεσε να βγάλει την μπλούζα και να πηδήξει κάτω από την εξέδρα, αλλιώς θα είχαμε νεκρό. Ο όχλος θα τον είχε σκοτώσει στο ξύλο. Εύκολα μάλιστα. Το αίμα φέρνει κι άλλο αίμα. Θα είχαμε νεκρό στο Καραϊσκάκη ή στην Τούμπα ή στη Λεωφόρο ή στο ΟΑΚΑ. Γιατί είμαστε… μπανανία…

Που ήταν η υπηρεσία ασφαλείας του γηπέδου πριν μπει στο γήπεδο να του πει «που πας ρε φίλε με αυτή την μπλούζα; Βγάλτην και μπες». Που ήταν η αστυνομία, που ήταν οι υπεύθυνοι; Πουθενά. Και πάλι από τύχη δεν είχα θύμα.

Και να πούμε και το μετά. Συνέλαβαν έναν 20χρονο που -λένε ότι- είναι γνωστός στις αρχές. Επίσης λένε ότι θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις. Ωραία. Εστω και αργοπορημένα η αστυνομία ενήργησε και γρήγορα είδαν βίντεο και τους έπιασαν. Περιμένω να δω τιμωρίες. Περιμένω να δω φυλάκιση, περιμένω να δω απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα όλης της χώρας εφ’ όρου ζωής στους συλληφθέντες και περιμένω να δω έρευνες της Αστυνομίας σε συνδέσμους που μπορεί να είναι μέλη οι συλληφθέντες. Και μετά που θα κοπάσει το θέμα περιμένω να δω την Πολιτεία να βάζει αυστηρά κριτήρια για την προστασία των φιλάθλων από την καφρίλα που κυριαρχεί στα ελληνικά γήπεδα. Περιμένω να δω την Πολιτεία να ρίχνει όλη την ευθύνη με πολύ αυστηρές ποινές, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για την προστασία, για την αστυνόμευση, για την ομαλή διεξαγωγή, λειτουργία και θέαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα αποκλειστικά και μόνο στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες. Αυτές να είναι υπεύθυνες για τον κάθε οπαδό αντίπαλης ομάδας να έχει το δικαίωμα να πάει σε οποιοδήποτε γήπεδο της χώρας και υπόλογες για τον κάθε κάφρο που δημιουργεί πρόβλημα…
Τι λέω ε; Πιο εύκολα θα δω τον ήλιο να βγαίνει από τη Δύση…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *