Η όπερα του Λος Aντζελες θα ερευνήσει τις κατηγορίες σε βάρος του Placido Domingo

O Placido Domingo το 2006 (AP Photo/Luca Bruno)

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Η Philadelphia Orchestra και η San Francisco Opera ακύρωσαν εμφανίσεις του Placido Domingo, ενώ η Los Angeles Opera, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έρευνα μετά το ρεπορτάζ του «Associated Press», με πολλές γυναίκες να κατηγορούν τον μουσικό θρύλο για σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά για δεκαετίες.

Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας «πριν προβεί σε τελικές αποφάσεις για το μέλλον του κ. Domingo στη Met», όπου ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης διαβεβαίωσε πως πάντα πίστευε ότι η αλληλεπίδραση που είχε με τις γυναίκες ήταν «ευπρόσδεκτη και συναινετική».

Ο Domingo υπήρξε γενικός διευθυντής της LA Opera από 2003 και προηγουμένως έχει θητεύσει ως καλλιτεχνικός της διευθυντής, θέσεις που του έδωσαν την εξουσία να διανείμει ρόλους και -όπως λένε όσοι τον κατηγορούν- να φτιάξει ή να καταστρέψει καριέρες.

Η Los Angeles Opera γνωστοποίησε ότι θα «αναθέσει σε δικηγόρο να ερευνήσει τις ανησυχητικές κατηγορίες» σε βάρος του περίφημου μουσικού.

«Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να νιώθουν ασφαλείς στο εργασιακό περιβάλλον τους» επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Οπερα.

Στην έρευνα που δημοσίευσε ο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, εννέα γυναίκες— οκτώ τραγουδίστριες και μία χορεύτρια, εκ των οποίων μονάχα η μία θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά της, κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Ισπανό τενόρο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή αστέρας της λυρικής σκηνής.

«Οι κατηγορίες αυτών των προσώπων που τοποθετούνται σε ορισμένες περιπτώσεις σε 30 χρόνια πριν, είναι πραγματικά ανησυχητικές και όπως παρουσιάζονται, ανακριβείς» υπογράμμισε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, ηλικίας 78 ετών, που είναι μαέστρος και γενικός διευθυντής της όπερας του Λος Άντζελες, σε ένα δελτίο τύπου, που έστειλε ο μάνατζέρ του.

«Είναι, εντούτοις, οδυνηρό να ακούω ότι μπόρεσα να προβληματίσω τον οποιονδήποτε ή να τον θέσω σε άβολη θέση, ακόμα κι αν τα γεγονότα συνέβησαν πριν από πολύ καιρό και ενάντια στις προθέσεις μου» συνεχίζει ο Ντομίνγκο, που είναι παντρεμένος εδώ και καιρό.

«Πίστευα ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις και οι σχέσεις μου ήταν πάντα ευπρόσδεκτες και συναινετικές. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν και που έχουν συνεργαστεί με εμένα γνωρίζουν ότι δεν είμαι κάποιος που εσκεμμένα θα πλήγωνε, θα πρόσβαλε ή θα προκαλούσε αμηχανία σε κάποιον».

Οι 9 γυναίκες, που αναφέρονται στην έρευνα του Associated Press, κατηγορούν τον Ντομίνγκο ότι τις παρενόχλησε σε μια περίοδο 30 ετών, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Μία καταγγέλλει ότι έβαλε το χέρι του κάτω από το φουστάνι της, άλλες τρεις ότι τις ανάγκασε να φιληθούν.

Οι 7 εξ αυτών λένε ότι η καριέρα τους επλήγη όταν τον απέρριψαν, ότι δεν μπορούσαν να ξανασυνεργαστούν ποτέ μαζί του. Ήταν όλες νέες και στην αρχή της καριέρας τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available