Η AHEPA στον Παυλόπουλο και στη Βουλή – Αρρηκτοι οι δεσμοί της Διασποράς με Ελλάδα

Από συνάντηση της αντιπροσωπείας της AHEPA με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI.

ΑΘΗΝΑ. Οι άρρηκτοι δεσμοί που συνδέουν τους Έλληνες της Διασποράς με την Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Ανδρέας Ζαχαριάδης, με αντιπροσωπεία της οργάνωσης.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η θέληση όλων των Ελλήνων, να διασφαλιστεί αλλά και να συνεχιστεί με πιο ισχυρή προσπάθεια η ελληνική κληρονομιά και να προωθηθούν και ενισχυθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ακόμη, η αντιπροσωπεία της AHEPA, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

κ. Παυλόπουλος: Σας καλωσορίζω εκ νέου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σας υποδέχομαι με μεγάλη χαρά και θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, εσάς τους Έλληνες που ζείτε εκτός Ελλάδος αλλά κουβαλάτε την Ελλάδα στην καρδιά σας και στην ψυχή σας, κι έχετε προσφέρει πολλά. Γιατί τον Τόπο μας τον αγαπάς περισσότερο όταν τον βλέπεις από μακριά και ξέρεις τον αγώνα που δίνει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θέλω να σας επισημάνω τα εξής τα οποία μπορείτε να μεταφέρετε και για τα οποία μπορείτε να αγωνιστείτε κι εσείς όπως όλοι οι Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο:

Όλοι αναγνωρίζουν σήμερα ότι η Ελλάδα σ’ αυτή την πολύ ταραγμένη περιοχή που βρίσκεται, είναι πυλώνας δημοκρατικής σταθερότητας αλλά και ασφάλειας. Επειδή ακριβώς η Ελλάδα διασφαλίζει για όλη την Δύση, για την ΕΕ, αυτή την δημοκρατική σταθερότητα και την ασφάλεια, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι αυτό τον αγώνα η Ελλάδα τον δίνει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Πριν από όλα, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που αφορούν την ίδια. Και η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί σ’ αυτόν τον αγώνα τον οποίο κάνει. Διότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μείνει στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της την Ευρωζώνη, και επιπλέον, η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στο να προχωρήσει η ΕΕ ως τον τελικό προορισμό της. Πρέπει λοιπόν –κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από την κρίση- να στηριχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση τουλάχιστον ως προς εκείνο που της αναλογεί.

Το δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω αφορά το ότι η Ελλάδα είναι η Χώρα η οποία διασφαλίζει μέσα στην ταραγμένη περιοχή μας όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ. Γιατί τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται από αυτά. Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να στηριχθεί ώστε να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα σύνορα αυτά είναι απολύτως σεβαστά, επομένως, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι απολύτως σεβαστή.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί χωρίς κυρώσεις την Συνθήκη της Λωζάνης, είτε ευθέως είτε και εμμέσως. Όπως επίσης, η Ελλάδα θα κάνει το χρέος της για το τεράστιο Προσφυγικό ζήτημα, γιατί εμείς οι Έλληνες ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά. Αλλά δεν μπορεί να μην έχει την Αλληλεγγύη των εταίρων της, τουλάχιστον στην ΕΕ.

Όπως επίσης και πέραν της ΕΕ, αυτό το γεγονός, το ότι φέρει ένα δυσβάσταχτο βάρος η Ελλάδα στο θέμα του Προσφυγικού, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό. Κι όταν λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την περιοχή, δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπ’ όψιν το ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν επιπτώσεις σε χώρες οι οποίες δεν ευθύνονται διόλου για τις πολεμικές επιχειρήσεις τις οποίες ζούμε σήμερα στη Μ. Ανατολή και κυρίως στην Συρία.

Και το τρίτο το οποίο θέλω να επισημάνω αφορά την Κύπρο. Γιατί ξέρετε ότι το Κυπριακό είναι για μας, ένα «ακριβό ζήτημα». Δεν είναι όμως ένα ζήτημα Ελληνικό και Κυπριακό. Είναι ένα ζήτημα διεθνές και Ευρωπαϊκό. Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό πρέπει σε όλους να καταστήσουμε σαφές τούτο:

Ο Ελληνισμός –Ελλάδα και Κύπρος- επιδιώκουν οπωσδήποτε την λύση του Κυπριακού, μια λύση η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη. Αλλά επειδή η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλει το Κυπριακό κράτος ως ενιαίο κράτος πλέον, να είναι κυρίαρχο και να μην έχει ούτε εγγυήσεις τρίτων ούτε κυρίως στρατεύματα κατοχής. Είναι αδιανόητο κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο -κατά τις διατάξεις περί κυριαρχίας του Ευρωπαϊκού Δικαίου- να έχουμε Κυπριακό Κράτος ή οποιαδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ χωρίς πλήρη κυριαρχία.

Αν μη τι άλλο πρέπει να αναλογισθούμε το εξής: Αν δεχόμαστε -που δεν θα δεχθούμε ποτέ- μια τέτοια λύση τότε θα δημιουργούσαμε ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο στην ΕΕ και για άλλα κράτη. Για φανταστείτε, τι θα μπορούσε να γίνει αν δεχόμαστε μια τέτοια λύση για την Κύπρο και για άλλα κράτη της ΕΕ, όταν το τονίζω ζούμε σε ταραγμένους καιρούς. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες είναι οι απειλές που είναι δυνατόν να προκύψουν.

Ξέρω πως αυτά που σας λέω για σας είναι αυτονόητα και σας ευχαριστώ ξανά γιατί έχοντας αυτή τη συνείδηση των προβλημάτων, έχετε συνεισφέρει πολλά. Αν τα επαναλαμβάνω είναι γιατί πρέπει ο αγώνας να συνεχισθεί. Να είναι ενήμερη η κοινή γνώμη εκεί που ζείτε για αυτά τα δίκαια αιτήματα, αυτονόητα αιτήματα της Ελλάδος και του Ελληνικού Λαού. Όταν μάλιστα η Ελλάδα δίνει αγώνα όχι μόνο για την δική της υπόσταση, αλλά και για να θωρακίσει την ΕΕ, την Δύση γενικότερα η οποία οφείλει να αναλογισθεί τους κινδύνους τους οποίους και η ίδια διατρέχει αυτή τη στιγμή.

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας κι εύχομαι να σας ξαναδώ του χρόνου, και νωρίτερα, αν είναι δυνατόν, όπως επίσης εύχομαι όταν θα έρθω στις ΗΠΑ ή στον Καναδά ή όπου αλλού βρίσκεσθε και εκπροσωπείτε την Ελλάδα, να σας συναντήσω κι από κοντά και να συζητήσουμε τα θέματα αυτά και εκεί, στην δεύτερη πατρίδα σας, όπου ζείτε και διαπρέπετε. Και επί τη ευκαιρία, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

κ. Ζαχαριάδης (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους των AHEPA θέλω να ευχηθώ πρώτα-πρώτα Χρόνια Πολλά σε όλους. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αξιωματικών που σκοτώθηκαν στο χθεσινό δυστύχημα με το ελικόπτερο, και βεβαίως να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Νομίζω ότι ξέρετε ότι η αγάπη όλων μας στο πρόσωπό σας είναι δεδομένη και είμαστε δίπλα σας. Δεν έχει σχέση για μας τι λένε οι άλλοι, για 95 χρόνια η AHEPA δουλεύει συνέχεια για όλο τον Κόσμο και για την Μητέρα μας, εδώ την Ελλάδα. Είναι μεγάλη Τιμή και χαρά μας που είμαστε εδώ δίπλα σας σήμερα.

Συμφωνώ μαζί σας γι΄ αυτό που είπατε για το Κυπριακό. Η Κύπρος είναι η πατρίδα των γονιών μου. Και πραγματικά αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ σοβαρά αυτά τα ζητήματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω, επίσης, και γι΄ αυτό που είπατε για τα σύνορα, γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και επιπλέον παρά τις δυσκολίες, είσαστε από τις λίγες Χώρες που συνεισφέρετε στο ΝΑΤΟ, κι αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

Επίσης ξέρουμε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το Πνεύμα του Ελληνισμού, αυτό που λέμε Ομογένεια, συνεχίζει να ζει και πιστεύω πως δυναμώνει. Εκ μέρους όλων μας, κύριε Πρόεδρε, ένα μεγάλο ευχαριστώ που είμαστε μαζί σας εδώ σήμερα.

Φωτογραφία: AHEPA/Facebook/Basil Mossaidis.

Στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μετέφερε «το ισχυρό αίτημα αναγνώρισης και άσκησης του εκλογικού δικαιώματος της ελληνικής ομογένειας», όπως το χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση του.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Ανδρέας Ζαχαριάδης, μιλώντας στους βουλευτές-μέλη της επιτροπής, διαβεβαίωσε για την αμέριστη αγάπη και τη συνεχή προσπάθεια των Ελλήνων της διασποράς για την δικαίωση των θέσεων της πατρίδας τους, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην «άνευ προηγουμένου στήριξη της Ελλάδας στους μετανάστες».

«Ευχαριστώ την Ελλάδα, που παρά τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έδειξε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνουν οι σχέσεις εξαιρετικής γειτονίας, όταν όλοι γύριζαν την πλάτη τους σε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της AHEPA, που συνεχίζονται και επεκτείνονται, όπως είπε, για να προωθήσουν τα ελληνικά συμφέροντα, «συζητώντας με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ώστε να γίνουν κατανοητές οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος».

Έμφαση έδωσε ο κ. Ζαχαριάδης στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τονίζοντας ότι «είναι προτεραιότητα μας», ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «αταλάντευτο σύμμαχο της Αμερικής στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Κληθείς από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανέττα Καββαδία, να σχολιάσει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε ότι η ελληνική Ομογένεια δεν εμπλέκεται στη πολιτική, ενώ κρίνει πάντα τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ από τα έργα και τις πράξεις του.

« Η οργάνωση μας δεν εμπλέκεται άμεσα με την πολιτική. Δεν επιθυμούμε να υποστηρίξουμε κανένα πολιτικό κόμμα. Δεν μας απασχολεί η πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, αλλά το έργο και οι πράξεις του. Υποστηρίζουμε τον πρόεδρο μας. Επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε τον νέο πρόεδρο μας και το προσωπικό του, γύρω από τα θέματα της ομογένειας. Να μάθει γιατί είναι σημαντικός σύμμαχος η Ελλάδα και γιατί πρέπει να στηρίξει τις αρχές και τις αξίες της. Δεν εμπλεκόμαστε στην πολιτική, αλλά επιδιώκουμε να μεταφέρουμε και να ενισχύσουμε τις θέσεις της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε επίσης για τα 60 χρόνια που βρίσκεται η AHEPA στην Ελλάδα, προκειμένου όπως είπε, να προσφέρουν στις ανάγκες των Ελλήνων και έδωσε έμφαση στο φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης για την ενίσχυση ελληνικών νοσοκομείων και πανεπιστημίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *