Θάρρος και Δημοκρατία: Βραδιά μνήμης για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του. Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.

ΑΘΗΝΑ. Στην κατάμεστη αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταυρός Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μία συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά καθόλα πανηγυρική ομιλία, ως προς τον αγώνα για τη δημοκρατία, προς τιμήν του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την οποία οργάνωσε το Ιδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Φίλοι, συγγενείς, συνοδοιπόροι, συνεργάτες και σύντροφοι του αείμνηστου πολιτικού έδωσαν το παρόν, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα από νωρίς. «Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι το θάρρος ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής του προσωπικότητας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εισήλθε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε επιγραμματικά σε στιγμές από την ζωή του πατέρα του, κατά τις οποίες ο εκλιπών πολιτικός επέδειξε το απαράμιλλο θάρρος και το μεγαλείο ψυχής που τον διέκρινε. Τα χρόνια της Κατοχής, η καταδίκη του σε θάνατο, ο αντιδικτατορικός του αγώνας, ο χαμός του Παύλου Μπακογιάννη, αλλά και η εθνική συμφιλίωση που πέτυχε με τους ηγέτες της Αριστεράς στηρίζοντας από κοινού μια κυβέρνηση συνεργασίας και παραμερίζοντας τις πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές τους διαφορές, αποδεικνύουν πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας θαρραλέος πολιτικός και ηγέτης, αλλά πάνω απ’ όλα ένας θαρραλέος άνθρωπος.

«Σε έναν μήνα ακριβώς, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον έχω πολύ συχνά στο μυαλό μου», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατέληξε τονίζοντας πως το θάρρος που επέδειξε ο πατέρας του, σε στιγμές που η χώρα το είχε ανάγκη, πρέπει να λειτουργήσει ως δείκτης στην Ελλάδα του σήμερα.

Ο κ. Ράιαν Κ. Μπάλοτ. Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής Πολιτικών και Κλασικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Ράιαν Κ. Μπάλοτ.
Ο κ. Μπάλοτ χαιρέτισε τους παρευρισκομένους στα Ελληνικά: «Ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να βρίσκομαι στη γενέτειρα της δημοκρατίας και να συζητήσουμε μαζί για την δημοκρατία στην θεωρία αλλά και στην πράξη. Επί τη ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενός υπέρμαχου της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Ακολούθως και για μισή ώρα περίπου έδωσε μία άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την δημοκρατία, τον ρόλο των ΜΜΕ ως ρυθμιστή και ελεγκτή του δημοκρατικού πολιτεύματος, την αξία της ελευθερίας του λόγου, αλλά και το θάρρος στην αρχαία ελληνική Δημοκρατία.

Με το πέρας της ομιλίας του, τόσο ο καθηγητής Μπάλοτ, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων για τις δυο ομιλίες, οι οποίες στάθηκαν αντάξιες του οράματος, του πνεύματος και του συνεχούς αγώνα για δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available