«Θέλουμε τη στήριξη της Ομογένειας» λέει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου

Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Του Φώτη Καλιαμπάκου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη ως προσκεκλημένη του Ωνασείου Ιδρύματος και εγκαινίασε την έκθεση: «Ένας Κόσμος Συναισθημάτων». Η διακεκριμένη ηθοποιός και σκηνοθέτης βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στη θέση της υπουργού, μια απρόσμενη για την ίδια τιμή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τα τρέχοντα θέματα της αρμοδιότητάς της, ενώ δηλώνοντας υπερήφανη ως Ελληνίδα, τόσο για τη μακρά παράδοση στο πολιτισμό, αλλά και για το σήμερα, απηύθυνε κάλεσμα στην Ομογένεια όχι μόνο να στηρίξει την προσπάθεια επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα και τους κορυφαίους ελληνικούς πολιτιστικούς θεσμούς που συνεχίζουν να παράγουν, παρά τις δυσκολίες της κρίσης, σπουδαίο πολιτιστικό έργο, αλλά και να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης.

Η συνέντευξη

«Ε.Κ.»: Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τη Νέα Υόρκη με την ιδιότητα της υπουργού Πολιτισμού. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την έκθεση «Ένας Κόσμος Συναισθημάτων» που εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Ωνάσειο;

Λ. Κονιόρδου: Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ωνασείου Ιδρύματος, το οποίο αναλαμβάνει σταθερά, με συνέχεια και συνέπεια τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα πυροτέχνημα. Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνέχεια. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα στον ίδιο χώρο βρίσκονται εκθέματα από πολλά σημαντικά μουσεία από όλο τον κόσμο αλλά και από πολλά σημαντικά μουσεία της Ελλάδας.

Αφορά τα συναισθήματα, τα οποία το αρχαίο ελληνικό πνεύμα τα αποτυπώνει με μια αξιοθαύμαστη διαλεκτική εξισορροπώντας τη διάνοια, την καρδιά και την αναγκαιότητα, την επιβίωση, την σημαντική για τους αρχαίους ανάγκη.

Υπάρχει μια θαυμαστή εξισορρόπηση αυτών των τριών όψεων του ανθρώπου και αυτό είναι πραγματικά η δόξα του πολιτισμού, πώς μέσα σε ένα κομμάτι πέτρας, ένα κομμάτι μάρμαρο, μια χούφτα πηλού, μπορεί το Πνεύμα να αποτυπώσει το ίχνος του και να μεγαλουργήσει, να κάνει αυτά τα πραγματικά αριστουργήματα.
Είναι σημαντική η έκθεση αυτή και χαιρόμαστε που συμμετέχουμε.

Από αριστερά διακρίνονται ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Βασίλειος Φιλίππου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

«Ε.Κ.»: Η προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στην οποία είχε πρωτοστατήσει και η ομογένεια δεν καρποφόρησε. Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η εντύπωση ότι έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις για την διεκδίκησή τους. Αληθεύει ή πρόκειται περί μιας απατηλής εντύπωσης;

Λ. Κονιόρδου: Υπάρχει καινούρια κινητοποίηση στο θέμα αυτό. Επισκέφτηκα πρόσφατα την Φλωρεντία με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της διεθνούς επιτροπής που συνδέεται με τις τοπικές επιτροπές για την επιστροφή των γλυπτών από τον Louis Godart. Είναι επιστήμων-αρχαιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, γνωρίζει ελληνικά, είναι φιλέλληνας, είναι πραγματικά ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να συντονίσει όλες τις επιτροπές.

Η πρόταξη της νομικής πλευράς από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κατά τη γνώμη μας η βασική αιτία της άρνησης της βρετανικής πλευράς να συζητήσει, οδήγησε σε αδιέξοδο. Ήταν επίσης μια στρατηγική υψηλού κινδύνου, γιατί αν χανόταν μία δίκη, η προσπάθεια θα καταδικαζόταν για πάντα.

Εμείς προτιμάμε τη διπλωματική οδό και με βάση τα επιχειρήματα που σας είπα για την ενότητα του μνημείου που πρέπει να αποκατασταθεί, το μνημείο σαν ένα σύμβολο όλου του Δυτικού Πολιτισμού. Δεν είναι κάτι εύκολο, χρειάζεται χρόνο, συνέχεια, για να αποκατασταθεί μεταξύ άλλων ένα κλίμα κοινής εμπιστοσύνης. Θέλουμε τη στήριξη της ομογένειας και μέσω επιτροπών διεκδίκησης, όλων των ανθρώπων που μοιράζονται τα ίδια ιδεώδη με εμάς τις ίδιες μνήμες με εμάς.

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά οι Νικόλαος Καλτσάς, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Λυδία Κονιόρδου και Δημήτριος Παντερμαλής. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

«Ε.Κ.»: Τι θα θέλατε να πείτε απευθυνόμενη στην Ομογένεια;

Λ. Κονιόρδου: Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει μια μάχη, μια πολύ μεγάλη μάχη. Οι Έλληνες καθημερινά ζουν μεγάλη δοκιμασία και δίνουν μια μεγάλη μάχη για να αναταχτεί όλο αυτό το κλίμα να αποκτήσουνε ξανά την αυτοπεποίθηση μας.
Στον τομέα του πολιτισμού παρόλη την κρίση υπάρχει ένα οργασμός δραστηριοτήτων με ηρωικές καταστάσεις, ανθρώπων που δεν πληρώνονται κι όμως συνεχίζουν και δημιουργούν και προσφέρουν.

Αυτό δείχνει πραγματικά ένα μεγαλείο που έχει η ελληνική ψυχή, που στα δύσκολα ξαφνικά βγαίνουν στιγμές όπως αυτές που ζήσαμε με τους πρόσφυγες. Προσφέρουμε από το υστέρημα μας στους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς, που χάνουν τα πάντα.

Αυτό πραγματικά με κάνει περιφανή που είναι Ελληνίδα, είναι τιμή να λέγεσαι Έλληνας!

Στον τομέα του πολιτισμού η Ομογένεια καλείται να έρθει να δει να ακούσει, να συμμετέχει! Το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, τα περιφερειακά θέατρα, η Λυρική Σκηνή που θα πάει τώρα στην καινούρια της στέγη. Το καταπληκτικό είναι ότι, παρά τα προβλήματα, όλοι οι θεσμοί δε σταματούν ,λειτουργούν και παράγουν ουσιαστικό έργο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *